• 5
    ilk defa bu sezon dibine kadar hissettiğim olay. galatasaray'ın avrupa maçları sayesinde az da olsa ucundan bakıyorum onun dışında yokum açıkçası. mesela liverpool 5 atmış united'a açıp bir gole bile bakmadım. psg'de messi'nın city'e geçenlerdr attığı klas gol vardı onu gördüm başka da aklıma gelmiyor.

    sadece futbol değil hiçbir şeyden keyif alamıyorum. sıkıntı bende galiba.
  • 24
    hiç katılmadığım önerme. sadece yaşlanıyoruz ve geçmişi çoğunlukla güzel yönleriyle hatırlıyoruz. mesela 1992'den önce kaleciye geri pas attığında kaleci elle tutabiliyordu. bu kesinlikle bir devrimdi, yasaklandı, oyunda kalite arttı. 1990 dünya kupası tarihin en golsüz turnuvasıydı, hani günümüz maçlarında golsüzlükten şikayet ediyorsak. 15 gol atan gol kralı oluyordu 2 puanlık sistemlerde. maradona-messi kıyaslaması yaparken hep bunu derim. maradona'nın istatistiğe ihtiyacı bile yoktu. ha futbolun içine bahis çok girdi şike çoğaldı, belki doğrudur. ama bu spor ne yazık ki tarihi boyunca şaibeliydi. biraz futbol tarihine ve özellikle dünya kupaları tarihine bakarsanız neler olmuş neler, günümüzdekiler ne ki? ben günümüzde aksine açıktan şike yapılamadığını düşünüyorum. siz bakmayın türkiye'ye. herkes gider mersin'e, biz gideriz tersine. mesele oyun kalitesiyse futbol hiç olmadığı kadar hızlı ve tempolu hale geldi. belki ispanyol ekolü buna biraz dur dedi. ama onun sayesinde antitezler de güçlü hale geldi. benim gibi total futbol sevenler için zaten bir problem yok. işin yanisi çok öznel bir tespit, çoğu yönden bakılırsa futbolun keyfi arttı. ama dünyamız da hızlanıyor. insanlar 30 saniyelik kesitlerle youtube, instagram'dan bir şeyler izleme ihtiyacını gideriyor. doyumsuzluk, acelecilik had safhada. otur 90 dakika bir maç izle, bazı insanlara tabi ki bu zor gelecektir.

    futbolun keyfinin kaçtığı tek yön ise tribünler. özellikle türkiye'deki tribünler. şu an telefon ışığı açıp ninni söyleyen tribünler o zamanlar cehennemdi. besteler çoktu, tutku çoktu, tribünde çeşitlilik çoktu. bunu öldürdük, evet.
  • 26
    uefa'nın uluslararası kulüp ve milli takım organizasyonlarıni kurcalayarak, statüsünde değişiklikler yaparak, yeni yeni icatlar çıkararak sebep olduğu durum.
    millî takım bazında önce avrupa şampiyonasının anasını silkelediler. 16 elit takımla oynanan güzelim turnuvayı 24 takıma çıkardılar. sebep; daha çok ülke bu keyfi yaşasinmis!
    ardından kimsenin neden ve niçin oynandığını hâlâ çözemediği uluslar ligi sacmaligini icat ettiler.
    kulüpler bazında ise şimdi şampiyonlar ligini kurcaliyorlar. 24/25 sezonundan itibaren 36 takımlı ve lig usulü olacakmış nasıl olacaksa... kısacası dünyanın en güzel organizasyonunun da anasını silkeleyecekler.
    aslında futbolun değil komple hayatın eski tadı kalmadı. cumartesi sabahın 7'sinde kalkmak zorunda olunan hayatın tadı mı olur zaten!
  • 21
    savunmadan pasla çıkma, sağa sola anlamsız paslar atma, şut atmaktan imtina etme, spektaküler hareketlerin öcü gibi görülmesi ve futbolcuların mekanikleşmesi, topu kaybetmemek için gerekirse rakip kaleden kendi kalene kadar geri dönme, sonra yine pasla çıkmaya çalışma...

    eskiyi özleyenler için şuraya bir video bırakıyorum. bol forma, az pas, çok bireysel beceri. işte futbol budur.

    https://streamable.com/zalx97
  • 13
    ta ki 21-22 sezonu genç galatasaray kadrosunu görene kadar geçerli olduğunu düşündüğüm önerme.

    nedense bu yeni takım bir heyecan getirdi. yerlisiyle yabancısıyla elit liglerden gelmeyip umut vadederek birşeyler kazanma derdinde olan furbolcular. sanki senden benden bir parçaymış gibi hepsi. birşeyleri başarma konusunda istekliler, kazandıkça kaşarlanmış futbolcular gibi klasik söylemlerde bulunmayıp gözlerinin içi gülüyor hepsinin.

    o yüzden bir süreliğine herşeye rağmen bu önermeye katılamayacağım. hem de sayılan tüm haklı sebeplere rağmen.
  • 14
    bu durumu ben nostalji hastalığı olarak görüyorum. gayet de eski tadı vardır efendim. hatta eskiye nazaran daha da lezzetlidir. günümüz futbolunda oyun daha da hızlanmışken, daha tempolu hal almışken “eski tadı yok” demek olaya duygusal bakmaktan başka bir şey değildir. bir de eski futbolcuları, sürekli yeni futbolcular ile kıyaslayıp eskileri göklere çıkartırlar, yenileri yerin dibine sokarlar. “baba ronaldo”yu cr7’den üstün görürler mesela. işin garibi günümüzün elit futbolcuları kariyerlerini sonlandırdığında olaya duygusal bakanlar bu isimleri de göklere çıkartacak.
  • 15
    doğru olan ama tek bir sebebe bağlı olmayan önermedir. bir sanatçı çıkar, sosyal medyada harika bir kişi parlar, bir müzik grubu çıkar ilk başlarda çok öznel ve doğaldır. ama popülerleşip zaman geçtikte olayın dinamikleri onu içine çekmeye başlar ve sen onun öznelliği yerine bulunduğu konumdaki kaba girdiğini görürsün. o kaba da girmek zorundadır, aksi durumda hayatta kalması söz konusu olamaz.
    futbol da bunun gibi. icat edildi, gelişti, oynandı ve artık değişen dünyada büyük bir sektör halini alıp o kabın içine girdi. bugün hepimizin kafa yorduğu taktikler, sistemler eskiden izlediğimiz bireysel yıldızlar yerine sahada hep doğru duran, half space koşularını zamanında yapan, doğru zaman gelmedikçe asla çalım atmayan robotlar izlememize vesile oldu. futbol değişiyor ama hayat da değişiyor. bugün sen de aynı sen değilsin. aynı zevki alman mümkün değil. futbolun değiştiğinden, işin içine teknolojinin dahil olduğundan bahsediyoruz -ki kötü bir şey değil- ama biz de onun sayesinde bir maçı tekrar izleyebilip, dünyanın herhangi bir yerindeki pozisyonu anında görüp, oyuncuların sahada atacakları adıma kadar neler yaptığını takip edip bunun konforunu yaşıyoruz. futboldun değiştiği ve eski hazzı vermediği doğru elbette ama bu çok fazla dinamikle de alakalı olarak az önce bahsettiğim ulaşma kolaylığıyla da alakalı. çocukken oyuncu isimleriyle sokakta oynarken ilk bilgisayar oyununda hagi'leri zidane'ları görmek ve onları orada oynatmak nasıl bir duyguydu? şimdi aynı duyguyu yaşamak mümkün mü?
    futbolun, sosyal, ekonomik ve teknolojik olarak ele alındığı ve bu konuda durumu gayet güzel açıklayan makaleler var. ben yine de futbolun olması gerekenden daha az bozulduğu kanaatindeyim bu arada.
  • 10
    bana göre en büyük nedeni reklamların eskisi kadar yeterli olmaması. bunun sebebi ise avrupa liglerinin ülkemizde bir çok yayıncıya dağılmış olması. bu kadar mı aciz bir ülkeyiz biz? ya ulusal kanallardan biri bile avrupa liglerini alamayacak durumda mı? fenerbahçe şampiyonlar ligi haberi yapamadan kapanan ntv sporu hatırlıyorum ve ercan taner'in el clasico tanıtımı kulaklarımda çınlıyor.
  • 25
    bizler yaslandikca eskiye duyulan ozlemin artmasi, gecmisi olumlu yonleriyle hatirlamamiz cok dogal. ancak eski futbola ozlem sadece bununla aciklanamayacak bir sey. baktigimizda her alanda oldugu gibi futbolda da gelisen teknoloji ile degisen cag ile bir suru olumlu yonde gelisme oldu. ancak gunumuzdeki futbol bence artik ruhunu kaybetmis bir futbol, rekabetin yok oldugu, aidiyetin olmadigi ve profesyonellik adi altinda makinelesen bir futbol. futbol bence taraftarindan futbolcusuna, yonetimlerden yorumcusuna (adam akilli olanlardan bahsediyorum turk tvlerindeki cibiliyetsizler degil) kadar kisacasi futbol ile iliskili insanlar icin her seyin istatistik oldugu her seyin para oldugu bir ortama donustu. dev kuluplerden neredeyse sahipsiz olani kalmadi, nereden geldigi belli olmayan bir sermaye akisi ile ben bunu da alirim denerim sunu da alirim denerim olmadi oburunu de alirim olayina dondu is. artik kuluplerin efsane futbolculari yok mesela, futbolcular bir gun orada bir gun burada. bizde de isler farkli degil, iki tane istatistik yapan adam hemen alinsin ya da satilsin isteniyor. dunyanin en iyi futbolcularindan birisi olarak kabul edilen ronaldo bile ozellikle son 1-2 senedir sadece istatistik kasmaya calisiyor, takim secimlerini bile buna gore yapiyor. ben ronaldo'yu cok seven birisi olarak; son yillarinda goze hos gelen futbol oynamayi birakmis (hatta bunu artik bir amac olarak gormeyen) haliyle, bir kismi zorlama goller ile istatisik kasan bir futbolcu (onumuzdeki belki 2 3 seneyi de katarak) olarak hatirlamak ve en buyuk rakibi messi ile mucadelesinin bunun uzerinden olmasini istemezdim sahsen. belki dunyanin tum liglerde en cok gol atan, sampiyonlar liginde en cok gol atan futbolcusu olarak rekor kiracak ve bu cok onemli bir basari olacak ama bunun futbola bir katkisi olacak mi diye dusunmeden edemiyorum. evet sonuca gitmek icin futbolda istatistik onemlidir ama bence en onemli sey degildir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın