hayatın içinden, 3 farklı futbol topu, 3 farklı hikaye...
hikayelerin isimleri;
cesaret,
soket ve
patlamayan top mart 2011.
büyük japonya depremi ve arkasından gelen tsunami..
japonya yerle bir, insanların bütün eşyaları denize saçılmış.
hatta akıntıların yardımıyla alaska sahillerine kadar ulaşan eşyalar var.
japonya ile alaskanın arası 5000 kilometreden fazla, hayal edin artık dalgaların kuvvetini.
alaska sahillerinde insanlar denizden gelen eşyaları topluyorlar.
david baxter alaska sahilinde bir futbol topu buluyor, topun üzerinde japonca bir takım yazılar var.
hemen topu alıp eve götürüyor. tesadüfe bakın ki david baxter'ın eşi de bir japon ismi yumi.
http://www.7daysindubai.com/...15891558/3724366.png eşi topa bakıyor ve üstündeki yazıları okuyor. topun üzerinde cesaret yazıyor.
bi de bir lisenin ismi okunuyor. hemen iletişime geçiyorlar japonyadaki liseyle.
topu sahibine ulaştırmak istediklerini söylüyorlar.
arıyorlar, topun sahibi 15 yaşındaki bir delikanlı, misaki murakami.
http://capubianco.files.wordpress.com/...and-his-football.jpg misaki biraz çekingen bir çocukmuş, arkadaşları o topu hayatta başarılı olman için biraz cesaret dostum diyerek hediye etmişler. tsunamiden sonra, üzerinde cesaret yazılı futbol topu, tam 13 ay okyanusta savrulmuş. patlamadan japonya'dan alaska'ya kadar ulaşmış.
top en sonunda sahibine geri veriliyor.
----------------------------------------------------------------
amerika'da harvard üniversitesinde mühendislik yüksek lisansı alan 4 arkadaş, birlikte bir futbol maçı izliyorlar. izlerken de akıllarına birşey geliyor.
futbol topunun ürettiği kinetik enerjiyi nasıl kullanabiliriz?
uzun yıllar çalışıyorlar ve en nihayetinde topu içerisine kyduklaı aparatla elektrik enerjisi üretmeyi başarıyorlar.
http://www.enteresan.com/...utbol-topu,2,con.jpg topun adına soket diyorlar ve bu soketten 10 bin adet üretiyorlar. bu toplar, nijerya'ya haiti'ye kostarika'ya,meksika'daki hiç elektiriği olmayan, medeniyetin ulaşmadığı yerlere, köylere, kırsal kesimlere gönderiliyor. çocukların oynadığı topun ürettiği elektrikle geceleri aydınlatma sağlanıyor.
http://blog.simdial.com/...ET.flv_000157949.jpg -------------------------------------------------------------------
tim jahnigen, amerikalı bir girişimci. 2006 yılında televizyonda seyrettiği darfur’daki yaşam hakkındaki belgeselde, çocukların çöpleri top olarak kullanıp futbol oynadığını görüyor. çünkü o bölgeye gönderilen toplar, çocukların top oynayabileceği yerlerdeki zemin koşulları nedeniyle 24 saat içerisinde patlıyor, dayanmıyorlar.
jahnigen, sonraki iki yıl boyunca asla patlamayan, havası sönmeyen ve yeniden şişirilmesi gerekmeyen bir top üretebilmek için çalışmaya başlar. ancak bu araştırmanın maliyeti oldukça yüksek ve yardıma ihtiyacı var. tam da o günlerde, eski dostu şarkıcı sting ile öğlen yemeği için buluşur.
sting’in maddi desteği ile jahnigen’in hayallerindeki topu üretmeyi başarır. deneme için afrika’nın pek çok bölgesine toplardan gönderir. johanessburg’daki hayvanat bahçesindeki aslan bile bu topu patlatmayı başaramaz.
http://whatgives365.files.wordpress.com/....jpg?w=300&h=224 artık amacına ulaşmıştır, afrikalı çocuklar çöple değil, patlamayan toplarla oynayabilecekler. bu toplardan yüz binlerce üretilir ve dağıtılmaya başlanır.
http://whatgives365.files.wordpress.com/....jpg?w=500&h=333 http://whatgives365.files.wordpress.com/....jpg?w=500&h=375 http://reveal.abchome.com/...nctured1-590x442.jpg bir futbol topu nelere kadir.
okay karacan'ın beyaz show'da anlattığı 3 hikayeden derlenmiştir.