• 1
    --- alıntı ---

    robben adasına geçelim. nelson mandela, öz yaşam öyküsünde, 27 yıl tutulduğu bu adada, ‘içimizdeki, bizi insan yapan her kıvılcımı söndürmeye çalışmışlardı’ diye yazar. mandela ve yoldaşlarında o kıvılcımın sönmemesini sağlayan ‘basit şeylerden’ biri de futbol olmuştu. (23 haziran’da taraf’ta ali murat hamarat da bahsetti bu hikâyeden.) mahpuslar, 1963 aralık’ında idareye tek cümlelik bir dilekçe vermişlerdi: ‘futbol oynama izni istiyoruz’. reddedildi. tekrar başvurdular. tekrar reddedildi. dört yıl boyunca yılmadan başvurularını tekrarladılar. sonunda idare pes etti, haftada bir yarım saat futbol izni çıktı. 1967 aralık’ındaki ilk maçta, mavi tek tip kazaklı rangers’la kahverengi tek tip mahkûm kıyafetli bucks karşı karşıya geldi. rangers’in kaptanı, savunmada oynayan jacob zuma diye bir adamdı; kendisi bugün güney afrika cumhurbaşkanı.
    bu futbol oynama kazanımının üzerine, bir federasyon inşa ettiler: adını, mahpusların iflahını kesen taş kırma angaryasına atıfla ‘taşlar’dan (matyeni) alan, matyeni futbol birliği. sonra, 19. yüzyılda sömürgecilere başkaldıran kabile reisine atıfla ‘makana’ya çevrilecekti bu ad. paçavralardan top, kıyıya vuran balıkçı ağlardan kale filesi yaptılar. yedi kulüp kuruldu. her birinin üç ayrı kademede takımı vardı. zuma gibi, apartheid sonrası güney afrika’da makam sahibi olacak nice adam, o ligde top koşturdu.

    89 temsili gol
    hapishane idaresi, mahpusların hayat sevincini çoğaltan makana ligi’ni sinir içinde izliyordu tabii. kaç defa gardiyanlar oyunu yarıda kestiler, ağları yırttılar, direkleri devirdiler, izni kaldırmaya kalktılar ama makana federasyonu sonuna kadar direndi. futbolu, insan onurunu ayakta tutmanın tutamağı yaptılar. yirmi yıldan fazla sürdürdüler bu ligi.
    makana futbol federasyonu resmen 18 temmuz 2007’de, fıfa tarafından onur üyeliğine kabul edildiği gün, fesh etti kendini. o gün, çoktan boşaltılmış hapishanenin avlusuna kurulan kaleye üç siyah yıldız, ruud gullit, george weah, samuel eto’o, 89 temsilî gol attı. mandela’nın 89. yaşını kutlamak için.

    --- alıntı ---
    tanıl bora - radikal
App Store'dan indirin Google Play'den alın