2013'ün ağustos ayı performansıyla, özellikle de kurtardığı penaltılarla dikkat çekmiş olan kaleci. bu bakımdan kendisinin penaltı performansına yönelik bir analiz yapmak farz oldu.
her kalecinin farklı bir penaltı kurtarma stili vardır. bu stilleri vuruş öncesi veya vuruş sonrası olarak iki genel gruba ayırabiliriz. örneğin
fernando muslera çevik reflekslerinin de sayesinde üst düzey bir vuruş sonrası kalecisi. vuruş anına kadar tam konsantre bir şekilde bekler ve top harekete geçtikten sonra hamle yaparak kurtarmaya çalışır. bu yüzden de penaltılarda ters köşeye yattığı daha az görülür.
mert günok ise vuruş öncesi gruba girmekte. futbolcunun geliş açısından, ayak bileğinin yönünden ve diğer vücut hareketlerinden nereye atacağını kestirmeye çalışıyor ve tam vuruş anında bunu uygulamaya geçiriyor. kendince geliştirmiş olduğu bu taktikte de başarılı olduğunun altını çizmek ve hakkını teslim etmek gerek çünkü vuruş öncesi grup kendi içinde ayrılır; oyuncuya göre veya şansa göre.
mert günok atlayacağı köşeyi oyuncuya göre belirlemeye çalışıyor, mesela
ufuk ceylan ise tamamen kafasından bir köşe belirleyip ona odaklanan ve futbolcunun davranışları ne olursa olsun kafasında belirlediği o köşeye uçan bir kaleciydi. işin ilginç kısmı şu ki, penaltı performansı açısından
mert günok sanki
volkan demirel'in birebir kopyası. bu açıdan benzer antrenörler tarafından benzer taktiklerle çalıştırıldıkları ihtimali güçleniyor. volkan demirel de soğukkanlı bir şekilde topa hamle yapan rakibini okuyan ve ona göre atlayacağı köşeyi tayin etmeye çalışan bir futbolcuydu ve son bir iki yılda refleksleri zayıflayana ve kilo bakımından biraz hantal bir hal alana kadar da bu konuda gayet başarılıydı.
mert günok'un geliştirmiş olduğu bu taktiğin en temel handikabı köşeyi doğru tahmin etmeye rağmen topun vuruş yüksekliğini önemsemeksizin hamle yapmak ve bu yüzden de gole engel olamamaktır çünkü kendisi standart bir yükseklikte hamle yapmakta ve vuruş yapacak oyuncunun da büyük ihtimalle oraya vuracağını ümit etmektedir. bu yükseklik de karşımıza en sık çıkan penaltı vuruşu yüksekliği, yani bel hizasıdır. topun gideceği yer de genelde yan ağlara diye tabir edilen tam köşe olmaz, biraz uzanınca kurtarılacak menzildedir. bu açıdan kendisi önce gözlem yeteneği, sonra da istatistiği harmanlayarak başarılı olma yoluna gitmektedir. bu noktada yine bir eksikliğin altını çizmek isterim, kaleciler psikolojik olarak futbolcuların hep bir köşeye atacaklarına yoğunlaşırlar ve ancak çok zeki kaleciler bir futbolcunun topu kalenin tam ortasına vuracağını kestirebilir. futbolcunun vücut dili bir köşeyi işaret etmese dahi kaleci köşelere şartlandığı için en muhtemel köşeye doğru ister istemez bir hamle yapar. eğer ki rakip futbolcu köşeye atacak gibi yapıp ortaya vurursa kaleci de bu yüzden topu ancak ağlarda görür.
bu yüzden bir penaltı vuruşu esnasında eğer kalede mert varsa gol atmak için sağ veya sol köşe fark etmeksizin direğe yakın noktalara ya tam anlamıyla yerden sert bir plase yapılmalı, ya da doksan diye tabir edilen noktaya yüksekten bir vuruş gerçekleştirilmeli. hiç olmadı köşeye atacakmış gibi yapıp bel hizasının üzerinden kalenin ortasına abanmak yeterli olacaktır.
kendisinin kurtardığı ve yediği penaltı golleri dikkatle izlenirse bahsetmiş olduğum teknik detaylar daha da anlam kazanacaktır. önce kurtardıklarına bir göz atalım.
23 ağustos 2010 trabzonspor fenerbahçe maçında
gustavo colman'ın penaltısını kurtardı;
http://www.youtube.com/...p;v=8-uJ2FU7fog#t=47hız, yükseklik ve topun gittiği yer bakımından ortalama bir vuruş, mert'ten de başarılı bir köşe tahmini. işte böyle durumlarda sadece köşeyi doğru tahmin etmek yeterli oluyor, kurtardığı diğer tüm penaltılarda benzer durumu kolayca fark edeceksiniz.
19 aralık 2012 fenerbahçe sivasspor maçında
erman kılıç'ın penaltısını kurtardı;
http://www.youtube.com/...p;v=5-O72-OfVyk#t=2717 ağustos 2013 torku konyaspor fenerbahçe maçında
gunnar heidar thorvaldsson'un penaltısını kurtardı;
http://www.youtube.com/watch?v=yqiuL08IKSY 24 ağustos 2013 fenerbahçe eskişehirspor maçında
necati ateş'in penaltısını kurtardı;
http://www.youtube.com/...p;v=KqUn-N6lwK4#t=21yediği penaltı gollerine bakacak olursak yapılan vuruşlardaki ustalık göze çarpacaktır;
12 ağustos 2012 galatasaray fenerbahçe maçında
selçuk inan'ın penaltısını yedi;
http://www.youtube.com/...p;v=kb6ZUtTBzxM#t=26 *15 ağustos 2012 avusturya türkiye maçında
andreas ivanschitz'in penaltısını yedi;
http://www.youtube.com/watch?v=TWvWL_F16pQ (u: vuruş ortalama gibi dursa da ivanschitz'in vücut dili başarılı, mert'in kurtarma ihtimali varmış ama iyi tahmin edememiş)
11 nisan 2012 fenerbahçe kayserispor maçının seri penaltı atışları esnasında
cristian riveros,
james troisi,
petar pekarik ve
hasan ali kaldırım'ın gollerini yedi;
http://www.youtube.com/watch?v=EQxM8Q6NWHI (u: riveros'un vücut diliyle yaptığı şaşırtma başarılı ve mert bu zokayı yutup terse yatmış, oysa kurtarabileceği türden bir penaltıymış. troisi'nin penaltısı kusursuz. kujovic kazma gibi auta atmış. pekarik'in vücut dili ve yerden yaptığı plasesi üst düzey, mert köşeyi bilse de muhtemelen kolunun altından yermiş. hasan ali ise artık bilmiyorum yetenek mi şans mı kimsenin kurtaramayacağı müthiş bir penaltı golü atmış.)
6 aralık 2012 fenerbahçe borussia mönchengladbach maçında
mike hanke'nin penaltısını yedi;
http://www.youtube.com/watch?v=clIJ9fCY0bQ *18 mayıs 2013 karabükspor fenerbahçe maçında
lomana lualua'nın penaltısını yedi;
http://www.youtube.com/...;v=rYgQ6gIPpeo#t=176 (u: 2:56'dan sonra, tamam vuruş da güzel ama lualua yaptığı vücut hareketleri ile mert günok'u adeta maymun etmiş)