• 23
    şikeye sıfır tolerans ilkesine sahip kurul.

    2010 - 2011 sezonu şike soruşturması türkiye içinde 2 ayrı hukuk tarafından incelendi ve halen incelenmekte. spor hukuku yönüyle tff birinci etik kurulu raporunu kaale almadı, 2. sine müdahale etti ancak raporu açıklamadı, pfdk şike sahaya yansımadı gerekçeleri ile kulüplere ceza vermedi, fenerbahçeli 2 yöneticiye hak mahrumiyeti cezaları verildi. şampiyonluk kupası, primi ve müsabaka gelirleri fenerbahçe'de kaldı.

    ceza hukuku yönüyle ceza mahkemesi fenerbahçe'nin başkanı ve 2 yöneticine, beşiktaş'ın yöneticisi ve hocasına şike sebebiyle hapis cezaları verdi. gerekçeli karar yazılınca dosya yargıtay'a gidecek.

    uefa topu tff'ye attı iç hukuk süreci tükendi ve fenerbahçe uefa tarafından davet edildi diye hukukçular radyo ve tv'larda beyanda bulunmakta ve uefa disiplin kurulunun niyetini okumaktalar.

    tff uefa'ya hangi belgeleri, hangi şekilde gönderdi, hangi delilleri gönderdi ve hangileri göndermedi bilemiyoruz.

    ancak uefa'nın fenerbahçe'ye davet şeklinden* ortada açıklanmayan bir disiplin soruşturmasının olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. bu açıklanmayan soruşturma kapanır mı? yoksa bir akşam 18.00 gibi şok gelişmeler yaşanır mı?

    tff adalet yerine adaletsiz düzenden yana olduğu için uefa tarihinde olmayan bir durum ile karşı karşıya. normalde ülke federasyonlarının disiplin ve tahkim kurulları bağımsız spor yargılarıdır, delillere ve hukuka göre karar verir. bizde ise takımın gücü, lobisi ile bu kararlar verilmekte ve verildi.

    uefa tff'nin tahkim kurulundan geçen ve kulüplere ceza vermeyen kararlarını ne yapacak?

    a. kararlar tüm evrensel spor hukukuna aykırı olduğu için müdahale edecek ve evrensel cezaların verilmesini isteyecek,
    b. bu konu tff'nin iç işidir tff bizim güvendiğimiz bir federasyondur diyecek.

    ben b şıkkına inanmayanlardanım, a şıkkı masaya gelecek, gerek fenerbahçe ve gerekse beşiktaş'ın tff tarafından evrensel anlamda kabul gören spor hukuku yasaları gereği ceza almadıkları sürece çok uzun bir süre uefa liglerine katılamayacaklarını düşünmekteyim.

    a. her iki kulüpten kupalar alınacak, ayrıca kupa primleri ve müsabaka gelirleri alınacak
    b. küme düşme veya eksi puan cezası ile her iki kulüp cezalandırılacak.

    yukarıdaki a ve b şıkları olmadığı sürece her iki kulüp sadece tff liginde oynayabilecektir.

    aksi halde uefa kendi statüsünün altına dinamit koyacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın