• 336
    --- alıntı ---
    "milli takım nedir?" hiç düşünmüş müydünüz?

    bu soruya, futboldan nefret etmek bir yana, nefret derecesinde olsun futbolla hiç ilgilenmemiş ev hanımları bile kolayca cevap verebilirler ve bu cevap tahminen şöyle olacaktır:

    - milli takım canımızdır, ciğerimizdir, milli gururumuzdur. her türk takımından en iyi oyuncularından seçilerek biraraya getirildiği bir karma ekiptir ve bu takımın türkiye'yi temsil etmek hakkı vardır.

    işte ben bütün bu tariflere itiraz ediyorum. bir: milli takım canımız ciğerimiz filan değildir çünkü milli takımda görev yapmak eski tâbirle "fahrî" yani, forma ve bayrak aşkına katlanılan bedava bir fedakârlık değildir; parayla yapılan bir iştir (ayıplamıyorum!) ve futbolcular için maç primlerimden başka avantajları da vardır. iki: milli takım, bütün milletin takımı olamaz çünkü millet dediğimiz "mevhum mefhum"un (lugate müracaat!) bu işlerle bir ilgisi yoktur. milli takımı bu işin uzmanı futbol adamları seçer ve bu iş için para alırlar (bunu da ayıplamıyorum; iş iştir!). peki milli takım devletin takımı mıdır, değildir? devlet futbolla ilgilenmeyi bırakmış, bu işi özerkleştirmiştir. peki milli takım kimin takımıdır? cevap veriyorum; milli takım futbol federasyonunun takımıdır. niçin öyledir, çünkü milli takım altında oluşturulan geçici karmanın formalarını, ayakkabılarını, oynayacakları topu, antrenman sahasını, yatıp kalkacakları yeri, yiyecekleri yemeği, sigorta primlerini ve maç başına alacakları primleri, ayrıca takımı çalıştıran teknik adamların maaş ve tazminatlarını futbol federasyonu öder. bu kadar basittir; bir takımı kim finanse ediyorsa takım onundur (mahalle maçlarından hatırlayacağınız topu getiren takımı kurar kuralı!.)

    .....

    toparlayalım...

    1-"milli takım" klişesini kırmak zor görünüyor ama gerçek şu; bu oyun artık sıktı. milli takım denilen karma, hepimizin değil tff'nin takımı. tff ise birbirini ikramlayarak dayanışan, zora düşünce, "şikenin cezası o kadar da ağır olmasın sayın başbakanım" diye politikacıların kapılarında ağlaşan bir avuç kulüpçünün teşkilatı. böyle bir organizasyonun takımına sempati duymak zorunda değilim şahsen.

    2-bazıları milli takımın maçlarına "milli mesele" olarak bakar, aksi kanaatteyim; bu maçlar tff'yi, nihai tahlilde tff'nin onur ve gururunu, kredosunu ilgilendiren maçlardır.

    3-semboller üzerinden vatanperverlik geliştirmek riskli ve tehlikeli bir alışkanlıktır. sembole şartlanınca, asıl olguyu unutuveririz. vatanperverliği spor, hele hele futbol üzerinden körüklemek, maazallah üç yaşındaki çocuğun bir eline barut fıçısı, öteki eline çakmak vermek gibi bir şeydir. futbol zevkini, "milli dâvâ" konusu olmaktan çıkaralım; zor olacak -hatta ben şahsen ümitsizim- ama sadece güzel futbol zevkine inhisar ettirelim.

    --- alıntı ---

    ahmet turan alkan'ın 20 kasım 2011 tarihündeki bir yazısından alıntıdır. tamamı için: http://zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1204054
App Store'dan indirin Google Play'den alın