• 63
    işin saçmalığını bir kenara bırakıp biraz statüye göz atalım; zira şampiyon olmak için bu yolu geçmeliyiz.

    genel bilgiler
    - süper final müsabakaları 4 takım arasında çift devreli lig usulüne göre oynanacak.
    - süper final müsabakalarına katılma hakkını elde eden takımlar, süper final'e 34 haftalık lig grubunda elde ettikleri puanların yarısı ile başlayacaklar. lig grubunda elde edilen puanların yarısının buçuklu olması halinde bu puana yarım puan eklenecek.
    - 34 haftalık lig grubunda atılan-yenilen (averaj) goller süper final puan cetveline yansımıyor.

    puan eşitliği
    a) iki takımın puanlarının eşitliği halinde;
    1- kendisine yarım puan eklenen takım varsa bu takım sıralamada bir altta yer alacaktır. yani bucuktan tamama tamamlanan o 1 puanın (0.5'lik farkın) pratikte hiçbir ama hiçbir espirisi bulunmuyor.
    2- bu durum söz konusu değil ise, takımların lig grubunda ve play-off gruplarında birbiriyle oynadıkları toplam 4 müsabakadaki puan üstünlüğüne bakılacak.
    3- takımların kendi aralarındaki lig grubu ve play-off grupları müsabakalarında puan eşitliği varsa, kendi aralarındaki bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.
    4- takımların kendi aralarındaki lig grubu ve play-off grupları müsabakalarında puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, 34 hafta oynanan lig grubundaki puan sıralamasında üstte olan takım üstte yer alacaktır.

    b) üç takımın puan eşitliği halinde;
    1- kendisine yarım puan eklenen bir takım varsa bu takım sıralamada en altta yer alacaktır. bu durumda sıralamada üstte yer alacak iki takım (a) bendine göre belirlenir.
    2- kendisine yarım puan eklenen iki takım varsa kendisine puan eklenmeyen takım üstte yer alır; kendilerine puan eklenen takımlar arasındaki sıralama ise (a) bendine göre belirlenir.
    3- kendisine yarım puan eklenen veya eklenmeyen üç takım varsa bu halde takımların lig grubunda ve play-off gruplarında birbiriyle oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
    4- takımların kendi aralarındaki lig grubu ve play-off grupları müsabakalarında puan eşitliği varsa bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.
    5- takımların kendi aralarındaki lig grubu ve play-off grupları müsabakalarında puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, 34 hafta oynanan lig grubundaki puan sıralamasına göre üstte olan takım üstte yer alacaktır.

    olasılıklar
    beşiktaş ve trabzonspor'un şampiyonluk şansı olduğunu düşünmediğimden sadece 8 nisan 2012 manisaspor galatasaray maçı ve 7 nisan 2012 fenerbahçe antalyaspor maçı'nın olasıklıkları üzerinden gideceğim.

    mevcut puan durumu
    1- galatasaray 74
    2- fenerbahçe 65

    a) galatasaray ve fenerbahçe kazanırsa
    1- galatasaray 77 - 38,5 -> 39
    2- fenerbahçe 68 - 34

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 5 puan farkla girecek. puan farkı 5 olsa da, süper final'de fenerbahçe galatasaray'a 5 puan ve daha fazla fark atarsa şampiyon fenerbahçe olacak. 5 puan'dan daha düşük tüm puanlarda şampiyon galatasaray olacak.

    b) galatasaray kazanır ve fenerbahçe kaybederse *
    1- galatasaray 77 - 38,5 -> 39
    2- fenerbahçe 65 - 32,5 -> 33

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 6 puan farkla girecek. süper final sonunda puan eşitliği halinde iki takım arasında oynanan 4 maçın sonuçlarına bakılacak. yani süper final'i fenerbahçe'nin 6 puan gerisinde bile bitirsek 2'li averaja göre hâlâ şampiyonluk şansımız olacak.

    c) galatasaray kaybeder ve fenerbahçe kazanırsa *
    1- galatasaray 74 - 37
    2- fenerbahçe 68 - 34

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 3 paun farkla girecek. puan eşitliği durumunda iki takım arasından oynanan 4 maçın sonucuna bakılacak.

    d) galatasaray ve fenerbahçe kaybederse
    1- galatasaray 74 - 37
    2- fenerbahçe 65 - 32,5 -> 33

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 4 puan farkla girecek. fark 4 puan olsa da, paun eşitliği halinde fener'e eklenen yarım puan geri alınacağı için fenerbahçe'nin şampiyon olabilmesi için galatasaray'a minimum 5 puan fark atması gerekecek. diğer ihitmallerde şampiyon galatasaray olacak.

    e) galatasaray ve fenerbahçe berabere kalırsa
    1- galatasaray 75 - 37,5 -> 38
    2- fenerbahçe 66 - 33

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 5 puan farkla girecek. fenerbahçe'nin şampiyon olabilmesi için galatasaray'a minimum 5 puan fark atması gerekecek. diğer ihitmallerde şampiyon galatasaray olacak.

    f) galatasaray berabere kalır ve fenerbahçe kaybederse

    1- galatasaray 75 - 37,5 -> 38
    2- fenerbahçe 65 - 32,5 -> 33

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 5 puan farkla girecek. süper final sonunda puan eşitliği halinde iki takım arasında oynanan 4 maçın sonuçlarına bakılacak.

    g) galatasaray beraber kalır ve fenerbahçe kazanırsa
    1- galatasaray 75 - 37,5 -> 38
    2- fenerbahçe 68 - 34

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 4 paun farkla girecek. fenerbahçe'nin şampiyon olabilmesi için galatasaray'a minimum 4 puan fark atması gerekecek. diğer ihitmallerde şampiyon galatasaray olacak.

    h) galatasaray kazanır ve fenerbahçe berabere kalırsa
    1- galatasaray 77 - 38,5 -> 39
    2- fenerbahçe 66 - 33

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 6 puan farkla girecek. fenerbahçe'nin şampiyon olabilmesi için galatasaray'a minimum 6 puan fark atması gerekecek. diğer ihitmallerde şampiyon galatasaray olacak.

    i) galatasaray kaybeder ve fenerbahçe berabere kalırsa
    1- galatasaray 74 - 37
    2- fenerbahçe 66 - 33

    süper final'e galatasaray fenerbahçe'nin önünde 4 puan farkla girecek. süper final sonunda puan eşitliği halinde iki takım arasında oynanan 4 maçın sonuçlarına bakılacak.

    kısacası son hafta maçlarının önemi hâlâ çok büyük. en temizi manisa'da kazanıp önümüze bakmak. fenerbahçe'nin bizden bir gün önce oynaması avantaj.
App Store'dan indirin Google Play'den alın