• 18
    madem bir kamuoyu oluştu ve fikirler paylaşılıyor, ben de naçizane önerimi kamuoyuna sunmak isterim.

    galatasaray sözlük'te yazar olmak için aranan iki temel kriter var, galatasaraylı olmak ve yazar niteliğine sahip olmak...

    çaylaklar bence 20 değil 10 adet çaylak entrysi girsinler, zira 10 iyi değerlendirildiği zaman gerçekten çok yeterli ve güzel bir rakam.

    bu 10 adet entrynin istisnasız tamamında kelime sınırı olabilir. örneğin en az x kadar paragraf ve y kadar kelimenin altında olmayacak yazılar... elbette çok büyük rakamlar değil bunlar, sadece bir cümlelik veya birkaç satırlık, çaylağı tam anlamıyla çözmemize yetmeyecek kısa entrylerin önüne geçip karşımızdaki adayı biraz daha düşünerek yazmaya ve içindekileri tam anlamıyla önümüze dökmesine yardımcı olacak bir kural. zaten bir kez yazar olduktan sonra tek cümlelik veya birkaç satırlık kısa şeyler yazılır, lakin çaylaklık aşamasında aranan şeyler biraz daha farklı... 10 tane orta uzunlukta entry girmek gerçekten zor bir şey, zorluğu düşünsel bir zorluk, kafa yormak ve zaman ayırarak emek vermek gerek.

    önemli olan nicelik değil nitelik, 10 adet hatrı sayılır uzunluktaki entry karşımızaki kişiyi tanımak için gayet yeterli bence. misal bu 10 entrynin 5 adedinin doğrudan galatasaray ile ilgili olması şartı konabilir. maç, kulübe hizmet vermiş veya halen vermekte olan biri, kulübün kendisi veye taraftarlık ile ilgili şeyler misal... diğer 5 şey de sporla ilgili herhangi bir şey olabilir.

    çünkü 20 adet ıvır zıvır şey okumaktansa sınırları açıkça çizilmiş 10 adet dolu şeyi okumak hem onaylayan kişiler açısından daha keyifli ve seri, hem de yazarın kendisini ifade etmesi açısından daha açıklayıcı ve tanıtıcı olacaktır... 10 adet yazı üzerine çaylak ile irtibata geçmek ve hatalarını, eksiklerini konuşmak güzel bir süreç olacaktır, iş sadece onayla/onaylama değil çünkü... çaylaklık hem bir mevcudu gösterme, hem de bir öğrenme süreci... onaylayan yazar başına ortalama 10 çaylak düşse süper olur mesela. bunlardan bir kısmı muhakkak en başta yeterli olmayacak ve sessizce elenecektir, kalanları ile de çok güzel içerik üzerine fikir alışverişi, yazım ve imla hataları üzerine uyarılar veya bkz'ları doğru kullanmak gibi sözlük kullanımı hakkında şeyler konuşulabilir. ha kimi başarılı yazar adaylarında buna hiç gerek kalmaz ise zaten hakkıyla yazar olur anında. onaylayan yazar tarafından bu 10 çaylak hakkında herhangi bir zaman zarfında net bir hükme varıldıktan sonra ikinci bir 10 kişilik çaylak önümüze sunulur falan filan...

    özet geçiyorum;

    1- 5 galatasaray, 5 de spor ile doğrudan ilgili toplam 10 entry.

    2- makul bir minimum kelime sınırı.

    3- süreci hızlandırmak için çaylakları onaylayan yazar sayısının artırımı(u: özellikle de sürekli ve uzun süredir sözlükte olanlar, duruma göre moderatör sayısı da artırılabilir...).
App Store'dan indirin Google Play'den alın