• 118
    adam gibi yazılımcılar ve yazılım mimarları bulması gereken digiturk oluşumu.

    17 mart 2012 fenerbahçe galatasaray maçı'nı dışarıda izleyecektim ama küçük yeğenimin maçı izlemeye bize geldiğini öğrendim ve eve gittim. galatasaray'lı kerata, maçı abimle izleyeyim demiş. galatasaraylıyız neticede, küçükleri kırmak olmaz... e tabii sonra yaşanılan sorunlar ortada, ilk yarıda hiç bir sıkıntı olmadan izledik, elmanderin golünden sonra lütfen giriş yapınız diye bir mesaj çıktı. bir daha da yayına giremedik maç sonuna kadar...

    buradan sonrası biraz teknik bir entry olacak ama açıklayacağım. 17 mart 2012 fenerbahçe galatasaray maçı'nda stream'i(yayını) sağlayan octoshape ve castup firmalarında bir sorun yoktu. asıl sorun giriş ve izleme hakkını tanımlayan sitenin(yani digiturkplay.com.tr) yoğunluktan dolayı response(cevap) verememesinden kaynaklanıyordu. anlattığım üzere maçtan önce yayını açmıştım ve beklemeye koyulmuştuk. nereye yaptırdılarsa artık bu sistemi, çok akıllı arkadaşlar yayın penceresine ajax authorization kontrolü(arkaplanda çalışan "hala izlemeye hakkı var mı?" minvalinde bir kontrol) koymuşlar. bu kontrol mekanizması siteye bağlanmaya çalışıyor. bu örnekte siteye yoğunluktan dolayı bağlanamadı, ve lütfen giriş yapınız diye bir mesaj çıkarıp çat diye yayını kesti.

    bunu yaşayan binlerce vatandaş olduğunu düşünün, bu vatandaşlar doğal olarak tekrar siteye girmeye çalıştılar. varolan yoğunluk iyice arttı, bu sefer siteye girmeye çalışanlar da dışarıda kaldı, response alabilen şanslı bir kaç kişi varsa girmiş ve izlemişlerdir.

    a be akıllı adamlar, o kontrolü niye oraya koyarsınız? yayın mı bitti? çat diye kesersin yayını serverdan yayın süresi bitince. bu işgüzarlık neden? zaten giriş yaparken kontrol etmiyor musun?

    o gün sinirden onlara yazdığım küfürlü mesajlar bir yana dursun, bu kafayla devam ederlerse hiç bir şey kazanamazlar...

    yukarıda anlattığım sebeplerden ötürü beceriksizlerdir, bir derbiyi daha ellerine yüzlerine bulaştırdılar... tebrikler. keşke internet yayın hakkını aynı firmaya vermeselerdi... hoş olmadı bu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın