• 56
    araklanma hadisesine kafam erdiğince açıklık getirmek isterim.

    söz konusu marşın fenerbahçe marşı ile benzerlik taşıması yönündeki düşünce, her iki marşın da usûlünün aynı, yani 2 ya da 4 zamanlı ana usûllerin üçerli şekilleriyle yazılmış oluşundan kaynaklanır diye düşünürüm. tıpkı kaptan'ın bahsettiği 1 mayıs işçi bayramı adı ile bilinen, edip akbayram ile özdeşleşmiş marşta olduğu gibi. ayrıca futbol takımlarından ziyade, taraf olunabilecek birçok topluluğun, kendini ifade etmekte kullandığı çoğu ezginin ve marşın da aynı usûlde yazıldığına rahatlıkla şahit olunabilir. bu yüzden her iki marşın da girişinde kullanılar ezgiler, istenilmese de kulağa sıkı sıkıya oturduğu için makam gözetmeksizin birbirine benzermiş gibi gelir, durduk yere kafa karıştırır. * * kıraç ve gripin'in yazdığı iki marş da bu anlamda incelenebilir. en basitinden makamsal olarak bakıldığında her iki marş da oldukça farklılık gösterir.

    her iki marşın da bahsettiğim kısımlarını la sesini karar sesi kabul ederek notaya aldım, jpeg, mus ve midi olarak kaydettim. madem diyoruz ki benziyor, bir ufak göz atalım derim ben:

    kıraç'ın fenerbahçe için yazdığı marş;

    jpeg: http://img390.yukle.tc/images/8885fenerkirac.jpg
    mus: http://hotfile.com/...285b6/fener.MUS.html
    midi: http://hotfile.com/...42ca7/fener.MID.html

    gripin'in galatasaray için yazdığı marş;

    jpeg: http://img390.yukle.tc/...ripingalatasaray.jpg
    mus: http://hotfile.com/...galatasaray.MUS.html
    midi: http://hotfile.com/...galatasaray.MID.html

    guitar pro ya da finale benzeri programı olan olan renktaşım, .mus ve .mid uzantılı dosyaları bu programlarda çalıştırarak inceleyebilir. aynı mid uzantılı dosyayı winamp kullanan renktaşım da dinleyebilir. ben bilmem finale minale diyen renktaşım varsa jpeg olarak da inceleyebilir.

    ben gripin'i hıncal kadar sevmem. ama sözü geçen galatasaray'ım ise rıdvan'a bile kulak kesilirim. ne olur eleştirmeden siz de bir kulak kesilin, araklamışlar lan demeyin.

    ekleme: yazmayı unutmuşum. bir yanlışlık çarparsa göze, ses edin ne olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın