• 2
    numaralanmış dairelerden oluşan nişan tahtasına küçük okların isabet ettirilerek puan kazanılması esasına dayanan bir oyundur.

    dart oyununun kökeni, okçuların yakın mesafede savaşırken kendilerini korumak amacıyla kullandıkları, yaklaşık 25 cm boyundaki küçük oklara dayanır. ortaçağ boyunca dart, okçular için bir eğitim oyunu niteliğinde olmuştur. kral viii. henry zamanında ilgi görmeye başlamış, 1620'de mayflower isimli gemi ile amerika'ya giden plymouth göçmenleri yolda dart oynayarak vakit geçirmişlerdir.

    20. yy.a gelindiğinde ise dart, atlas okyanusu'nun her iki yakasına da yayılmış, özellikle ingiliz otel ve publarında çok ilgi görmüştür. modern dart oyununun kurucusu ingiliz brian gamlin'dir. daha çok britanya adaları'nda ve abd'de yaygınlaşan dart oyunu için 1953 yılında ingiltere'de ulusal dart birliği, 1969'da ise abd dart birliği kurulmuştur. tek dünya kupası 1977 yılında londra'da düzenlenmiş ve galler şampiyon olmuştur.

    türkiye'de ise çok yeni olan bu spor, avcılık ve atıcılık federasyonu'na bağlı bulunuyor. türkiye çapında henüz bir dart turnuvası düzenlenmemiş ve düzenli olarak maçların yapıldığı ligler organize edilmemiştir. her ay düzenli olarak yapılan wdf (world dart federation) turnuvaları, ülke genel klâsmanı puanı olarak belirleniyor. önceki yıllarda kendi imkânlarıyla uluslar arası turnuvalarda ülkemizi temsil eden başarılı dartçılarımız şunlardır: bahadır alev, baler eskibatman, murat giray, mete özdemirci, osman demirbaş, durul üçer, ufuk demirbaş, pınar bora özdemirci, özlem öğütveren ve canan bayraktar.

    dart oyununun alanı, merkezden dışa doğru çizilmiş çeşitli çaplardaki çemberlerden oluşmuş bir hedef tahtasıdır. bu hedef tahtası, iyi aydınlatılmış bir duvarda ya da bir sehpa üzerinde durur. yerden 1,73 m yükseklikte bulunan hedef tahtası ile oyuncu arasındaki uzaklık en az 2,37 m olmalıdır. bu sınırı belirlemek için yere "ache" denen bir çizgi çekilmiştir. hedef tahtası çoğunlukla suntadan yapılır ve sayı dizilişleri (londra, manchester, grimsby, fives tahtasında) farklılık taşır. uluslar arası karşılaşmalarda kullanılanına "saat tahtası" denir. bunlar, 25 puanlık çemberin dışından itibaren dilimlenmiş olup, bu dilimlerin puan değerleri farklıdır. ortadaki en küçük ve boğa gözü denen daire 50 puan, onun dışındaki çemberin çevrelediği alan ise 25 puan değerindedir. 25 puanlık çemberi çevreleyen genişçe bir tekil atış çemberi vardır. bunun dışında dar bir üçlü atış çemberi, onu çevreleyen yine geniş tekli atış çemberi ve en dışta da dar bir çiftli atış çemberi bulunur. çiftli atış çemberine isabet eden atışta sayılar iki ile, üçlü atış çemberine isabet ettiğinde ise üç ile çarpılarak, iki ya da üç kat fazla sayı kazanılır. genellikle 16 cm uzunlukta sivri uçlu (son dönemde yuvarlatılmış uçlar), metalden yapılmış "dart" denen küçük oklarla hedefe atış yapılır. hedefe iyi gitmesi amacıyla arkasına plâstikten üç kanatçık takılır. dartların ağırlıkları 18-28 gram arasında değişir.

    not: alıntı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın