• 128
    pes 2010 ve pes 2011'den sonra ilaç gibi gelmiş oyundur. baslik altindaki entrylerin birçoğuna katılmakla birlikte birkaç şey de ben eklemek isterim.

    oyun artık size savunma yapmayı öğrenmek zorunda olduğunuzu hissettiriyor ki bunu en iyi top class modda cpu'ya karşı defalarca maç oynayarak yapabilirsiniz. eskiden toplu pres yaptığınızda en fazla pas yapan 3. oyuncuda topu kapardık. ama artık kazın ayağı öyle değil. o yüzden sağlam bir savunma için çok sayıda maç egzersizi yapmak ve sabırlı olmak gerekiyor.

    kalecilerin kötü olduğu yorumlarina katılmıyorum zira dün gece katıldığım bir online turnuvada kalecim peter cech'in performansı, yaptığım maçlara defalarca tutunmamı sağladı.

    oyunun online modu olağanüstü olmus. ister teke tek, ister ikiye iki, ister lig, ister turnuva maci yapin, sanki yaninizdaki arkadasinizla maç yapiyor gibisiniz. sabaha kadar oynayası geliyor insanin.

    gelelim messi, ronaldo, vb futbolcularla slalom olayina. evet, bazen bu tür durumlar olabiliyor ama bu tamamen sizin oyuna gösterdiginiz konstantrasyonla alakali. özellikle yeni gelen x+r2 kombinasyonu karşınızdaki rakibi kontrol etmenizi sagliyor. kek gibi gidip hemen topu almak isterseniz tabi ki calimi yiyorsunuz. zaten gercekte de ronaldo veya messi'ye mal gibi dalarsaniz calimi yersiniz. ama bu yeni kombinasyonla önce rakip oyuncuya yüzünüz dönük, gercek defans oyuncularinin yaptigi yan sekilde ve onunla ayni paralelde kosarak oyuncuyu kontrol edebiliyorsunuz. sonra da dogru zamani kollayip top kapma ya da ayaga kayma tusuna basarak topu aliyorsunuz. ama sinirlerinize hakim olamayip, bir an önce topu almak için bilinçsizce pres yaparsaniz, karsinizdaki de biraz oyunu biliyorsa, sizi çaresiz durumda birakabiliyor.

    oyundaki en önemli gelişmelerden biriyse defans orta saha bütünlüğü. oyunun eski versiyonlarında defans ile orta sahamız arasındaki mesafe, taktik tahtasında göründüğü şekilde oluyor ve maç içinde büyük boşluklar oluşuyordu bloklar arasında. pes 2012 ise bu konuda bir devrim gerçekleştirmş bence ve yıllardır kanayan yaralardan biri olan bu olaya çözüm getirmiş. artık ön liberonuz iki stoperinize daha yakın ve böylece kademeli bir savunma yapabiliyorsunuz. ayrıca bölge savunmanızı da o bölgede görevlendirdiğiniz oyuncuyla yapmanız önemli zira tutup sağ açıktaki adamınızı rakibin sağ orta sahasına pres yapıp top kapmak için koşturursanız takımın savunmadaki balansını bozuyor ve saçmalayabiliyorsunuz.

    tabi tüm bu söylediklerime ek olarak oyunun kötü yanlarini söylemesek olmaz.

    açıkçası en memnun olmadiğım şeylerden biri oyundaki kanat akınlarının büyük bölümünün golle sonuçlanması. kenarlardan gelen iyi ortaların %70'i gol oluyor ve bu bir süre sonra sizin sinirinizi bozuyor. evet, aynı taktikle siz de gol atabiliyorsunuz ama fazla başvurulan bu hücum silahı, oyunun tadını bazen kaçırabiliyor. ama bunun da oyuna gösterdiğiniz konsantrasyonla ilgili olduğunu düşünüyorum zira bir ara 5-6 maç puanları gayet iyi olan rakiplere karşı gol yememenin yanında doğru düzgün pozisyon bile vermediğim dönemler oldu. bir de bu tür poziyonlarda kenar adamını değil de orta yapılan adama yakın oyuncumu seçip onu savunmak soruna çözüm getirir gibi oldu lakin bunu henüz tam oturtamadim.

    bir diger sinir bozucu durum da ceza sahası içinde yaşanan karambollerde oyuncuların yaptığı salaklıklar ki bunların sonunda genelde kendi kalesine gol atmış bir şekilde bulabiliyorsunuz takımınızı. özellikle kaleciden seken toplarda, kaleciye dogru koşan defans oyuncularınız öyle müdahaleler yapıyor ki top bi kalcenize bi savunmacınıza bi diğer savunmacınıza çarpıp saçmasapan bir şekilde gol olabiliyor. bu durumlarda yapabileceğiniz en doğru ve sağlıklı şey pas yapmak vb. yerine direk şut tuşuna basıp topu dağlara taşlara vurmak. yine dün gece yaptığım bir maçta, kalecim peter cech'den seken top kafa seviyesine çıktı ve savunmaya yardıma gelen ön liberom raul meirelles öyle bir göğüs istopu yaptı ki top kalecimi de aşıp aşırtma bir şekilde kendi ağlarıma gitti. o derece saçma yani.

    genel olarak başarılı, futbol özgürlüğü adına doyurucu bir oyun olduğu ve fifa serisine ihtiyaç duyurmadığı için konami'ye teşekkür ediyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın