• 22
    kişilik haklarına aykırı yazılar ve bu yazıların kelebek etkisi sonucu takıma zarar verildiğinin tartışılmasını istediğim bir savdır.

    totem, hurafe ve dogma yerine sözlükteki demokrasi şartlarına dikkat edilmesi gereklidir.

    futbolcuların sözlüğü takip ediyor olma ihtimali çok yüksek değil kesindir.

    örneğin; ister beğenin ister beğenmeyin servet'in kayıp güvenini, bugünkü yorumlardan sonra toplaması ve fatih hoca'nın sil baştan yapması için asgari 4 hafta daha lazım. bunlar amatör değil ancak;

    (bkz: içimizdeki irlandalı)
    (bkz: maskeli sümüklü)
    (bkz: hammal olacakken şans eseri futbolcu olan)
    (bkz: coach eater)**

    gibi yüzlerce hatta çok daha kötü örnekleri bulunan ifadeler doğrudan servet isimli topçunun kişilik haklarına saldırı. medeni kanun'a aykırı. şimdi servet milyonları, kızları götürüyor veya cadı avı mı yapıyorsun? veya faşist misin? veya bu adam şu maçı sattı? takımı veya hocayı oydu haberin var mı? muhbir vs diye düşünmeden duralım ve bir öz eleştiri yapalım.

    servet hakkında net kişilik saldırısı olunca sözlüğe göre demokrasi var.

    ancak demokrasi bu değildir. demokrasi hiç bir mecrada bir kişinin kişilik haklarına saldırma iznini kimseye vermez. moderasyonun kişilik hakları ile ilgili hukuki destek alması şarttır. eleştiri sınırından bahsetmiyorum kişilik haklarına net saldırıdan bahsediyorum. farz edin burada değil bir gazetede yazarlık yapmaktasınız servet hakkkında bu tür bir net kişisel saldırı yazısını yazdığınız an neler olabileceğini bir düşünün. en başta biz buradan adamı galatasaray düşmanı ilan ederdik ama durum ilandan öte net bir hukuki bir ihlal.

    hukuki ihlal konusu moderatörler tarafından kanımca nasılsa biz sorumlu değiliz yazar sorumlu karinesi ile geçiştirilmektedir. halbuki bu doğru değildir. hukuki destek şarttır.

    gelelim kelebek etkisi konusuna; bu konu totem vs palavra bir teori değildir. üstelik doğrudan kişilik hak ihlali saldırısı kelebek etkisinden sanırım 1000 kat daha güçlüdür ve önce takıma ve dolayısı ile doğrudan bize bumerang olarak zarar vermektedir. yani kendi kendimize zarar vermekteyiz.

    şimdi hakan balta, sabri, servet, gökhan zan sadece bu 4 adamdan 2 sinin; 4 yıl önce yani kişilik saldırısı içeren ifadelere demokratik gözle bakan sözlük kurulmadan önceki performanslarına bir bakalım ve bu adamdan 2 sinin iyi oynaması halinde olabilecekleri düşünün.

    veya oyuncularımızın milli takımda daha iyi oynaması konusunu düşünelim. neden? duygusal bir toplum değilmiyiz? bu 4 adam bizden daha az mı duygusal? sanatçılarda da vardır bu hastalık selam vermezsen bozulur selam versen gaza gelir.

    ayrıca kişilik haklarına saldırı olmasa dahi servet, gökhan zan, balta ve sabri hakkında hatta fatih hoca hakkında afedersiniz onları itin şeyine sokan yorumlarda vardır. bunlar hukuken zararsızdırlar. ancak bumerang etkisi bunlarda da "hatta bazen kişilik haklarına hukuken saldıranlardan çok daha fazla" vardır. bunun çözümü nedir? bunu da ayrıca tartışmak gereklidir.

    özetle iddiam şudur; bu mecra açık şekilde kelebek etkisinden vaz geçtim bu moderasyonun bu hukuka aykırı demokrasi anlayışı ile bize zarar vermektedir. faydaları ise başka bir başlık altında dğerlendirilebilir.

    birde stadyumdaki konu var o ise ayrı bir tartışma konusu.

    not; 4 kişiden bir şey olmaz demeyin. 2 si normalin üstüne çıksa idi, bu 4 senede asgari bir şampiyonluğumuz olurdu. (14 sene ben bekledim. (bkz: #800562) beklemeyi bilenlerdenim ama bir daha beklemek kesinlikle istemem)

    rumuz 1: flood manyağı
    rumuz 2: beni kovmayın
App Store'dan indirin Google Play'den alın