• 11
    futbol asla sadece futbol değildir kavramına tepkidir futbol sadece futboldur düşüncesi benim için. aslında nasıl bakacağına bağlıdır aynı zamanda. şöyle açıklamaya çalışayım; hagi'yi düşün, şimdi 17 mayıs'a giden süreçte neydi acaba halet-i ruhiyesi üstadın diye düşünsen, kaç yazar varsa burada herkes bir anlam katar kendince, bak benim ilk aklıma gelenler şunlar mesela; kulüp takımlarında kazanılamamış bir başarının hırsa bürünüp galatasaray için vücut bulmasıydı yada çocuğuna ileride bir final hatırası anlatmak istediği için galatasaray'da bu imkanı bulduğuna inanması ve tarih yazma fırsatını değerlendirmiştir yada hadi iyice g.tümden uydurayım; karısına kızdı, o kupayı alacağım üstüne süper kupayı alacağım görürsün sen demişti bir gece yarısı, karısının "bana eskisi kadar 'seni seviyorum’ demiyorsun”undan doğan bir kavga esnasında.
    gördün mü, anlam yükleme işi tamamen sana bağlı, oysa git sor hagi'ye, belki de sana "çünkü seviyorum bu oyunu" diyecektir. belki de bu kadar basittir cevabı ne dersin?

    ben futbolu sadece futbol olduğu için seviyorum ardında anlam aramadan.

    sen olayı illa ki farklı bir yere çekme çabasında olduğun için futbola da bu şekilde anlam katma çabasındasın. kimsenin futbolu küçümsediği yok tam tersine şunu diyoruz “işte futbol iki güzel hareket sonrası yaşatılan haz, atılan gol sonrası tribünde yanıbaşında tanımadığın adamla sarmaş dolaş olma yüzünden, hiçbir maddi kazancın olmadığı halde kaldırılan uefa kupası sonrası sevinç gözyaşı döktüğün yüzünden güzel; yani sadece ve sadece oyunun kuralı işlediği için, atan galip olduğu için güzel ya da yenildiğinde sana giren çıkan ne ama o kahroluş için güzel…

    daha küçük bi veletken topun peşinde hakan-arif-prekazi-tanju diye niye koştun, futbol sadece futbol değildi ondan mı yoksa kan ter içinde kalıp deli gibi sevdiğinden mi? hakan şükür cemaate boyun borcu olduğu için mi o formayı terletti, istatistiklerde kırılamayacak noktaya gelmek için mi yoksa o formayı giymek tek arzusu olduğu için mi…?

    sen anlam yükleme çabasında olduğun için, taraf olmak istediğin için, kimi zaman gerrard kimi zaman livorno kimi zaman barcelona diyorsun hala. neden galatasaraylı oldun, futbolun aslında sadece futbol olmayan hangi nedeni seçimini etkiledi.! dar alanda kısa paslaşmalar filmi diyorsun ya hani filmde farklı karakterler farklı hikayeler, her birinin ayrı bir derdi ayrı bir tasası amacı var diyorsun ya, doğru diyorsun ama sonunu da hatırla derim sana filmin, asıl amacı yaşayabilmek için kazanalım denmiyor mu, sokmuşum profesyonel lige yükselirlerse bizim işimiz biter mantalitesine, adam gibi çıkıp oynayalım kazanalım, başaralım denmiyor mu filmde…??? futbol sadece futboldur; anlamı yükleyen sensin arkadaşım, profesyonel liglerde, amatörde onu da geçtim halı sahada top oynayan her bir insanın bir hikayesi yok mu sanıyorsun, evde eşiyle kavga etmiştir, işyerinde sıkıntısı vardır, öğrencidir finaller başlayacaktır ama adam sahadadır, gideyim hanımla aramı düzelteyim derdinde değildir ya da üç beş sayfa ders notu okuyayım da daha iyi bir puan alayım derdinde değildir; sibobuna üflediğimin topunu seviyordur, bu oyunu sadece ve sadece seviyordur. acıktığında yemek yeme isteği misali, amaç karın doysundur; yemeğin lezzeti konusunda yapacağın eleştiri senin sonradan kazandığın edindiğin bilginin bir ürünüdür.

    kimsenin düşüncesine hakaret değil bu tezi üretmek, biri çıkıp sosyal siyasal kültürel nedenlerden dolayı futbola anlam yüklemiş ben de buna katılmadığım konusunda anti tez öne sürüyorum. futbolu icat eden adamın çok da umrundaydı sanki “hacım oyunu bulduk ama içi boş oldu bunun doldursak mı anlam kazanır belki” dediğini hiç ama hiç sanmıyorum.

    ligler biter yaz döneminde, dünya kupası vs bir organizasyon yoksa yada günümüzde olduğu gibi şike vs sebeplerden dolayı ligler ertelendiğinde hangimiz tv’de abuk da olsa bir maç olsa izlesek psikolojisini yaşamadık-yaşamıyoruz; benim en yakındaki halı sahaya gidip tanımadığım etmediğim adamların maçını izleyesim geldi bu aralar…

    ha , senle oturur tartışırım futbol sadece futbol iken n’oluyor da kimi yerlerde siyasi kimi yerlerde etnik-kültürel kimi yerlerde de ekonomik anlamlar kazandırılmaya çalışılmakta..! ben yok saymıyorum futbol asla sadece futbol değildir tezini sadece itiraz ediyorum gereksiz yere başka sebeplerden dolayı anlam yüklenmekte; yükledikçe-yüklemeye çalıştıkça da işin tadı tuzu kaçmakta (siyasal-sosyal-etnik- mezhep-sınıfsal vs ne dersen ona) ağaca bakmaktan ormanı göremiyorsun, çirkinliği aramaktan güzelliği…
    sonuç itibarıyla “mutlak doğru yoktur” fazlasıyla farkında olmak lazım. ve saygılı…

    ulan futbol seviyorum seni, sadece futbol olduğundan ötürü, gerisi laf-ü güzaf.
App Store'dan indirin Google Play'den alın