• 4
    iyi kaleciyle kötü kaleciyi birbirinden ayıran tek kulvar mental özellikler olduğu için ve ülkemizde oyuncu psikolojisi, maç psikolojisi gibi etkenler yetişme aşamasında gereği kadar geliştirilmediği için ülkemizin yaşadığı en önemli futbol sorunlarından birisidir.

    bir kalecinin maç içinde yaptığı hamlelere baktığınızda, en az oyun kurucu kadar dikkatli karar vermesi gerekir. bazı hatalı kararların telafisi olmaz. türk insanı olarak duygusallığımız ön planda olduğu için, telafisi zor bir hatalı karar verme endişesi, anlamsız panikler yaratır.
    kalesini terk eden kalecinin iyi bir tercih yapmış olmaması, süratli olmasıyla telafi edilemiyor.
    aynı şekilde, hava toplarına hakim bir kalecinin yan topta tereddüt sonucu bir anlık gecikmesi, uzun kolları ya da sıçrama yeteneğiyle telafi edilemiyor.

    ayrı ayrı kriterlerde taşıdığınız artı özellikler, hatalı bir karar ile hiçe dönüşüyor. özellikle volkan demirel, hakan arıkan ve aykut erçetin örnekleri bu kategoride, uzun yıllardan beri her türk kalecisinde olduğu gibi.

    kalecilerimiz, "geleni tutsam" anlayışıyla, "yanlış karar verirsem beni bitirler" korkusuyla, teknik olarak da refleks ve çizgi kalecisi olarak yetiştirilmeye devam edildikçe bu sorunu aşamayız.

    cech gibi "world class" kalecilerin yaptıkları hatalara baktığınızda, mental bir arıza görmezsiniz. yabancı ülkelerin kaleci yetiştirme programları ciddiyetle ele alınmalıdır. yerde uzanan kalecinin sağına soluna atılan toplardan oluşan idmanlarımıza yoğun psikolojik destek eklenmeli, maçı ve pozisyonları okumak anlamında bir taktisyenle beraber taktik idmanı verilmelidir. antrenman maçında bir forvetin kaleye, kalecinin de forvete geçerek, karşısındaki rakibin zihnini okuyabilmesi, onun karar mekanizmasını bizzat uygulayarak etüt etmesi sağlanmalıdır. kalecinin forvetin bakış açısını test etmesi onu geliştireceği gibi, bir forvetin kalede bulunması da gerçek bir maçta an gelip çattığında rakip kalecinin düşüncesini çözebilmesine yardım eder.

    ayrıca bundesliga'da olduğu gibi, yerli kaleci oynatma zorunluluğu gibi kurallar da tartışılabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın