• 691
    yayın organlarının başlıklarıyla ilgili bir standart getirilmesi taraftarıyım. mesela gazeteler ve televizyon kanalları ile bunların internet sitelerinin başlıkları ya bir başlıkta toplansın ya da tümü için ayrı başlıklar açılsın.

    * lig tv - ligtv.com.tr : lig tv malumunuz bir tv kanalı, ligtv.com.tr ise bu kanalın internet sitesi. bu iki yayında aşağı yukarı aynı haberler yayınlanmasına rağmen editörleri farklı olduğundan farklılıklar ortaya çıkabiliyor. internet sitesinin editlenmesi daha hızlı ve kolay olduğundan örneğin anlık transfer gelişmeleri siteye eklenirken bunların haber şeklinde tv kanalında yayınlanması biraz zaman alabiliyor.

    bana kalırsa bu iki başlıkta bir sıkıntı yok, sadece yazarların biraz özen göstermesi gerekiyor: ligtv.com.tr de gördükleri haberleri lig tv konusuna yazmamak gibi.

    * hürriyet gazetesi - hürriyet gazetesi spor servisi : internet sayfası için ayrı bir başlık olmadığından, yine internet sayfasında rastlanılan haberler bu iki başlıktan birinde yazılıyor. bence biraz eksiklik ve karışıklık var bu durumda.

    * milliyet - milliyet gazetesi spor servisi - milliyet gazetesi internet sitesi : hürriyet gazetesi şeklinde bir başlık varken milliyet gazetesi şeklinde bir başlık yok. başlık milliyet şeklinde açılmış ve milliyet gazetesi spor servisi'ne yönlendirilmiş. dolayısıyla gazetenin genel yayın çizgisiyle ya da sahibi vb konularda bilgi, entry eksikliği var. internet sitesi ise milliyet gazetesi internet sitesi başlığında inceleniyor. lig tv'nin internet sitesi ligtv.com.tr iken milliyet gazetesinin internet sitesinin milliyet.com.tr şeklinde açılması daha doğru olabilirdi. standardizasyon sorunu var. aynı şekilde hürriyet gazetesi iken milliyet *olması gibi.

    * radikal - radikal gazetesi : hürriyet gazetesi karşısında başlık olarak milliyet'in kaderini paylaşıyor. internet sitesi ile ilgili bir başlık yok.

    * gazete habertürk - habertürk : doğru açılmış başlıklar gibi görünmesine rağmen, habertürk başlığında gazeteyle ilgili entryler var, e o zaman gazete habertürk diye bir başlık niye var. internet sitesiyle ilgili bir başlık yok, internet sitesi linkleri genellikle habertürk başlığında paylaşılmış.

    * vatan - vatan gazetesi : vatan başlığı vatan gazetesine yönlendirilmiş. tv kanalı olmadığı için bir problem yok, bence gayet doğru. tek eksik yine internet sitesi kısmı.

    .....

    işin özü demek istediğim ya gazete ve tv kanallarının internet siteleri ayrı başlıklar altında incelensin ya da hepsi bir başlıkta toplansın. bu konuda bir standardizasyon * çalışması yapılsın. milliyet gazetesi internet sitesi başlığı varken habertürk internet sitesi başlığı olmaması bir ikilik yaratıyor, aynı şekilde bir başlığın ligtv.com.tr iken diğerinin milliyet gazetesi internet sitesi olması gibi.

    birkaç örnekle açıklamaya çalıştım, eğer bu konuya el atılırsa sözlük daha derli toplu olur kanaatindeyim.

    bkz.ımı verir kaçarım.

    (bkz: moderasyon buna bişey yapması lazım)
App Store'dan indirin Google Play'den alın