• 1
    bir türk basketbolcuyu ilk kez nba şampiyonluk yüzüğüne ulaştıran, indiana pacers'ın 2000 yılından sonra ilk defa konferans finali'ne yükseldiği, minnesota timberwolves'un kuruluşundan sonraki ilk 7 sezonda playoffları kaçırması ve sonraki 7 sezonda da playofflar'ın ilk turunda elenmesinin ardından tarihlerinde ilk kez konferans yarı finaline çıktıkları playofflar'dır.

    o sezon mehmet okur, chauncey billups, rip hamilton, rasheed&ben wallace gibi oyuncuların getirdiği çekicilikten dolayı detroit pistons'ı destekliyordum. detroit, doğu konferansı'nı indiana pacers ve new jersey nets'in ardından 3. olarak bitirmiş ve konferans altıncısı milwaukee ile eşleşmişti. ilk 2 maçta auburn hills'da 1 yenilgi almamıza rağmen 3. ve 4. maçı deplasmanda kazanıp seriyi de 5. maçta 4-1 ile noktalamıştı detroit. konferans şampiyonu indiana pacers ise ilk turda boston celtics'i zorlanmadan 4-0 ile geçmiyordu ki 4 maçta aldığı galibiyetlerde en az fark attığı maç 103-90 ile 2. maç oluyordu. konferans ikinicisi new jersey de new york knicks'i zorlanmadan 4-0 ile geçiyordu. doğu konferansı ilk tur eşleşmelerinin içinde en çekişmeli olan ise 7. maça uzayan miami heat - new orleans eşleşmesi oluyordu. seride saha avantajına sahip taraf konferans 4. heat olurken iki takım da seri boyunca deplasmanda rakibine diş geçiremiyor ve seriyi 4-3 ile kazanan miami heat oluyordu. konferans yarı finalinde ise indiana pacers miami heat ile; new jersey de detroit ile eşleşiyordu. indiana - heat serisinde 6. maça kadar iki taraf da kendi sahasındaki maçları kazanırken miami'de oynanan 6. maçı 73-70 kazanan jermaine o'neallı, ron artestli, jamaal tinsleyli kazanan indiana konferans finaline yükseliyordu. o sezon, heat'i şu an orlando'nun başında bulunan stan van gundy çalıştırıyordu. miami heat'in 73-70 yenilerek sezonu noktaladığı maçta wade 24, lamar odom 22 sayı ile oynuyordu. new jersey - detroit serisi ise ilk 4 maç sonrası iki takımın kendi sahalarında aldıkları galibiyet ile 2-2'ye gelmişti. 5. maç auburn hills'de idi ve 3 uzatma sonrası kazanan taraf 127-120 ile new jersey nets oluyordu. maçın normal süresinin bitmesine 2 saniye kala 88-85 nets üstünlüğü varken billups'ın orta sahadan bulduğu 3 sayılık atış ile maç uzatmaya taşınıyordu.

    işte o kritik uzun mesafe üçlüğü: http://www.youtube.com/...&feature=related

    new jersey son 13 saniyede 4 serbest atıştan 3'ünü kaçırmasından dolayı bitirici darbeyi indirememişti pistons'a. billups da o mucize üçlük ile maçı uzatmaya taşımıştı. o kaçan 3 serbest atışın 2'sini ise jason kidd vardı serbest atış çizgisinde. ilk 2 uzatma periyodunda da skordaki denge bozulmamıştı. üçüncü uzatmada ise bitime 41 saniye kala brian scalabrine'in bulduğu 3 sayılık atış ile skor 122-118'e geliyordu. scalabrine ise o maçı kariyer rekoru kırarak 17 sayı ile bitiriyordu ki bunların 9 sayısı uzatmada gelmişti. detroit ise seride 3-2 geriye düşmüş ve yapması gereken öncelikle newark'ta oynanacak 6. maçı kazanmaktı. nitekim bu maçı 81-75 ile kazanarak seriyi 7. maça taşımışlardı. auburn hills'da oynanan son maçta rakibi sürklase ederek 90-69'luk skor ile kazanan ve konferans finaline çıkan taraf pistons olmuştu. konferans finalinde ise indiana - detroit eşleşmesi vardı. seride saha avantajı konferans birincisi olan pacers'da idi ve ilk 4 maç sonrası takımların rakip sahada 1'er galibiyet alması sonucu seride 2-2 eşitlik vardı. conseco fieldhouse'da oynanan 5. maçı 83-65 ile kazanan detroit seriyi de 6. maçta 69-65'lik galibiyet ile bitiriyordu.

    böylelikle detroit, 1990'dan sonra ilk kez konferans şampiyonu oluyordu.

    batı konferansı'nda ise normal sezonu ilk 4 sırada bitiren minnesota, lakers, spurs ve sacremento konferans yarı finaline kalıyordu. minnesota denver'ı 4-1 ile; lakers houston'ı 4-1 ile; spurs memphis'i 4-0 ile; sacremento da dallas'ı 4-1 ile geçiyordu. konferans yarı finalinde ise kings - minnesota ve lakers - spurs eşleşmeleri vardı. minnesota-sacremento serisinde ilk 4 maç sonunda takımlar deplasmanda 1'er galibiyet almış ve seri 2-2'ye gelmişti. kalan 3 maçta ise saha avantajını kullanan minnesota 4-3 ile seriyi geçen taraf oluyordu. 83-80 minnesota'nın galibiyeti ile sonuçlanan 7. maçta kg 32 sayı ve 21 ribaundluk bir performans ortaya koyuyordu. o maçta kings adına peja ise 8 sayıda kalırken hayal kırıklığı yaratmıştı. ilk 4 maç sonunda takımlarında kendi sahalarında aldıkları galibiyet ile 2-2 eşitlik bulunan seride lakers spurs'ün canını 5. maçta fisher ile yakıyordu. son saniyelerde karşılıklı basketler ile 73-72 öne geçen spurs oluyordu ve kalan 0.4 saniyelik hücumda ise fisher atışını isabete çeviriyor ve maçı da lakers'a getiriyordu.

    maçın son 17 saniyesi: http://www.youtube.com/...&feature=related

    staples center'da oynanan 6. maçı da 88-76 ile kazanan ve konferans finaline yükselen lakers oluyordu. konferans finali ise böylelikle minnesota - lakers arasında oynanıyordu. saha avantajına sahip taraf minnesota idi fakat lakers seriyi 4-2 ile geçiyor ve nba finali'ne kalıyordu. böylelikle timberwolves da tarihindeki ilk konferans şampiyonluğuna bu kadar yaklaşmışken buna ulaşamamanın üzüntüsünü yaşayacaktı.

    nba finali ise detroit - lakers eşleşmesine gebe kalmıştı. saha avantajı lakers'da idi. ilk maçı 87-75 ile kazanan pistons seride 1-0 öne geçiyordu. 2.maçta ise kobe'nin son saniye üçlüğü maça uzatmaya taşıyor ve uztama sonrası 99-91 kazanan lakers seriye eşitlik getiriyordu.

    kobe'nin üçlüğü: http://www.youtube.com/watch?v=hDWru_YjLLg

    sonraki 3 maç auburn hills'de idi ve alınacak 3 galibiyet detroit'e nba şampiyonluğunu getirecekti. gary payton ve karl malone'un şampiyonluk yüzüğü için lakers'ı seçmeleri de onlara fayda sağlamamıştı ve 3 maçtaki 3 galibiyet ile detroit seriyi 4-1 bitiriyordu. üçüncü maçı 88-68, dördüncü maçı 88-80 ve beşinci maçı da 100-87 kazanarak 14 yıl aradan sonra nba şampiyonluğuna ulaşıyorlardı.

    finallerin en değerli oyuncusu ise chauncey billups oluyordu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın