resim
Nuri Şahin
Görev:Teknik Direktör
Takım:Dortmund
Yaş:36
Uyruk:Türkiye
  • 155
    kendisi hakkında ufak bir yazı derlemek istedim. zira bu çocuk, daha doğrusu benle yaşıt olan bu kardeşim son bir kaç yıldır beni spor alanında en çok gururlandıran unsur. inanın onu almanya'nın tozunu attırırken görünce tüylerim diken diken oluyor , gözlerim yaşarıyor... şimdi biraz bu kardeşimizi tanıyalım...

    5 eylül 1988 tarihinde lüdenscheid kentinde doğan nuri'nin ailesi aslen kaman / kırşehir 'lidir . almanya 'ya nuri'nin dedesi götürmüştür ailesini. futbola doğduğu yerin yerel takımlarından rsv meinerzhagen 'de başlar. borussia dortmund 'ta yıldızı 2005-06 sezonunun başında çok genç yaşta parlar. ilk resmi maçı intertoto kupası'nda deplasmanda sigma olomouc ile oynadıkları maç olur. 66. dakikada oyuna girer. böylece ilk rekorunu kırmış olur almanya 'da ve dortmund'un avrupa maçlarında oynayan en genç futbolcusu olur. 6 ağustos 2005 günü daha 17 yaşına gelmeden bundesliga'da oynayarak bu ligde ilk 11'de maça başlayan en genç oyuncu unvanını kazanır ve bir rekoru daha eline geçirir. bundesliga'nın ilk maçı olan deplasmanda 2-2 berabere kaldıkları vfl wolfsburg maçında 90 dakika forma giyer. 26 kasım 2005 günü 1. fc nürnberg ile oynanan maçta gol atarak bundesliga'da da en genç yaşta gol atan futbolcu ünvanını kazanır. nuri şahin, kulübü borussia dortmund tarafından, 5 temmuz 2007 tarihinde feyenoord'a kiralik verilir. 1 sezon kiralık oynadıktan sonra geri döner ve 1 sezon da ağırlıkla dortmund'un b takımında forma giyer. 2010-2011 sezonunda ise a takımda, malumunuz eğer tabiri caizse yardırmaktadır. *. milli takım kariyeri ise şöyledir: 14-16 ekim 2003'te almanya ile oynanan hazırlık maçlarında türkiye u-16 kadrosunda iki maçta da forma giyerek ilk kez milli formayı giyer. ağustos 2004'te ve eylül 2004'te sırasıyla romanya ve bulgaristan ile ikişer hazırlık maçlarında türkiye u-17 forması giyer. 2005 avrupa 17 yaş altı futbol şampiyonası eleme grubundaki 3 maçta da, bir sonraki eleme turu olan elit turda da 3 maçta forma giyerek, takımı italya'daki finallere taşıyan isimlerden olur. finallerde de 5 maçta da forma giyip avrupa şampiyonluğu görür. ingiltere'ye de 1 gol kaydeder. bu şampiyonluk ile, 2005'te peru'da oynanan fifa 17 yaş altı dünya kupası'na katılma hakkı kazanan takımda yer alır ve turnuvanın en çok dikkat çeken oyuncularından biri olur ve 4 gol kaydeder. ilk maçta avustralya'yı 1-0 yenerlerken, tek golü kaydeder. çeyrek finalde de çin'i 5-1 yenerlerken bir gol kaydeder. yarı finalde ise brezilya'ya 4-3 yenilirlerken bir gol kaydeder. üçüncülük maçında da hollanda, türkiye'yi 2-1 yenerken, şahin tek golü kaydeder. 23 ve 25 kasım 2004'te almanya karşısında daha 16 yaşında iki maçta da forma giyerek ilk kez u-18 olur. şubat 2005'te de türkiye'nin afrika takımlarıyla oynadığı meridyen kupası kadrosunda yer alır. beş maçta da forma giyer ve şampiyonluk görür. 8 ekim 2005'te almanya ile özel milli maç yapan türk milli takımı'na 85. dakikada oyuna girer ve üç dakika sonra attığı gol ile türk millî futbol takımı'nda forma giyen hem en genç oyuncu hem de gol atan en genç futbolcu ünvanını alır.

    kısa bir kariyer özetinden sonra daha spesifik şeylerden bahsedebiliriz. aslında nuri 'nin kariyerinin başlangıcı oldukça ilginç ; nuri 'nin babasının zamanında futbol oynamışlığı vardır . ardından antrenörlük ve hakemlik yapmaya başlamıştır almanya 'da. bir gün çocuklarını bir antrenmana götürür, alman bir antrenöre... aslında niyeti 6.5 yaşındaki ufuk'u bir okula yerleştirmektir. ama nuri de yanlarındadır. alman antrenör, henüz 4 yaşında, etrafa gülücükler saçarak koşan bu minikle top oynamaya başlar. alman antrenör bu oyunun sonunda " bu çocuğu da hemen bir minik okuluna verin. vuruşları çok farklı " der. işte nuri'nin kariyeri böylece başlar. futbolu çok seviyordur. bunu destekleyecek bir örnek vermek gerekirse: 9 yaşındayken bir akşam 39 derece ateşle yatmaktadır. ertesi gün turnuva vardır. ailesi göndermez endişesiyle erkenden kalkar, hazırlanıp kapının önünde beklemeye başlar... diğer yandan futbol yeteneği de yaşıtlarının arasından kolayca sıyrılmasını sağlar. genelde futbolu o yaşlarda, kendinden büyüklerle oynar. başarılı bir öğrencidir. futbolda başarılı olduğu kadar derslerinde de başarılıdır. 12 yaşında almanya'nın borussia dortmund takımına transfer olur. o zamanlar yaşadığı yer antreman tesislerine 70 km uzaklıktadır ve nuri her gün bu yolu çok sevdiği futbol ve hayalleri için gider gelir.

    nuri , diğer gurbetçi futbolcularda gördüğümüzün aksine gayet düzgün ve iyi türkçe konuşur. bunun sebebi sorulduğunda ise ailesinin bunda katkısı olduğunu söyler. aile ilişkileri gayet sağlamdır. hatta bir keresinde nuri 'nin maçına gitmek için işinden izin almak isteyen yengesi işinden izin alamayınca istifa eder. sırf nuri'yi yalnız bırakmamak için... nuri 'nin belki de bu kadar çabuk yükselmesinin sebebi içindeki futbol sevgisidir. futbolu para için değil futbol için oynar. şöyle ki ; bir beyanatında futbolu para kazanmak için değil , iyi bir kariyer için oynadığını söyler. aslında bizi de ilgilendiren ufak bir detay daha söylemek gerekirse nuri 'galatasaraylıdır' küçüklüğünde... * ailesinde bir çok kişinin de galatasaraylı olduğunu söylemiştir. futbolu da türkiye 'de bırakmak istediğini söylemiştir.

    kendisi, almanya 'da ailesini, bizi ve türkiye'yi çok başarılı bir şekilde temsil etmektedir. kendisinden stsl 'nin yanına bile yaklaşmamasını istiyorum. kendisine sağlıklı mutlu bir hayat , başarılı bir kariyer diliyorum. senle gurur duyuyoruz nuri! kendine iyi bak ! yürüyedur !

    yazıyı yazarken kendim dışında şuralardan yararlandım. belki daha detaylı şeyler öğrenmek istersiniz:

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Nuri_%C5%9Eahin

    http://arsiv.sabah.com.tr/2005/10/10/spo101.html

    http://arsiv.sabah.com.tr/2005/10/10/spo102.html

    http://arsiv.sabah.com.tr/2005/10/10/spo103.html

    http://www.digiturk.com.tr/...ye_aciklamalari.aspx

    http://www.internethaber.com/...-ne-dedi-330390h.htm
App Store'dan indirin Google Play'den alın