• 7
    litvanya'nın medaharı iftiharı, düya basketbol tarihinin bana göre gelmiş geçmiş en büyük 3 pivot oyuncusundan biridir. 1964 yılının soğuk bir 19 aralık akşamı dünyaya merhaba demiştir. yaşıtlarına oranla fiziksel büyümesi hızlı olan sabas* henüz 15 yaşındayken boyu 2 metreyi bulmuş, ergenlik döneminin sonunda ise boyu tam tamına 2,21 cm* olmuştur.

    basketbol kariyerine memleketinin takımı zalgiris kaunas'da başlamıştır. kariyeri boyunca avrupanın kralı olan sabas, bir dönem real madrid ve valladolid'de forma giymiş ve ispanya'nın altını üstüne getirmiştir. yıllardan 1995 geldiğide nba adım atar. aslında 1986 draftında atlanta hawks tarafıdan draft edilen sabas dönemin siyasi olayları nedeniyle* ancak 1995 de nba'e adım atabilmiştir. nba de ki kariyeri boyunca hiç şampiyoluk görememiştir ama tartışmasız gelmiş geçmiş en iyi avrupalı oyuculardan biridir.

    basketbol dünyasına adını ilk duyurması ise 1986 olimpiyatlarında sovyetlerin altın madalya kazanmasını sağlaması ve dönemin david robinson, mitch richmond gibi yıldızlara sahip amerika takımına karşı oyunu ve aynı maçta david robinson'ı sahadan silmesi ile başlamıştır. 2,21 cm boyu 135 kglık kilosuna rağmen sayılı şutör oyuncuda olabilicek şut yeteneği ve sayılı oyun kurucuda olan pas yeteneği sayesinde hem sırtı dönük, hem yüzü dönük oynayabilme yeteneğine sahipti. kariyeri boyunca 7 kere avrupada yılın sporcusu seçilmiştir.

    sabas 2003-2004 yılında doğduğu kulüp olan zalgiris kaunas'a geri dömüştü. istanbul'da ülker'i yendikleri maçta muhteşem bir oyun sergilemiş; kendisini canlı canlı izleme şasını elde eden beni mest etmişti. zalgiris kaunas'a döndüğü sezon euroleague'de normal sezonun mvp'si, top 16'nın mvp'si ve 2004 yılına kadar olan tüm euroleague takımlarından seçilen en iyi beşe seçilmişdir. daha sonra ki dönemlerde de 2008 yılında euroleague'in gelmiş geçmiş en iyi 35 oyuncusu ve 2010 yılında ise euroleague'in hall of fame'ine seçilmiştir.şuan zalgiris kaunas'ın başkanlığını sürdürmekte olan sabas, eşi ve çocuklarıyla birlikte kaunas'da gül gibi geçinip gitmektedir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın