• 3
    1970 doğumlu safkan, ingiltere’nin önemli yarış atlarından olmasa da temsil ettiği hattı gereği iyi yavrular vermiş bir aygır olan prince tudor un oğludur. her ne kadar çok iyi yarış atı değil dediysek de 1960 senesinde meşhur yarış atı ve aygırı mahmoud un oğlu the axe ın ardından ikinci olmayı başarmış bir yarış atıydı prince tudor. karayel in annesi ise ülkemiz atçılığına damgasını vurmuş cihangir in kızı linda dır. linda gibi bir anneye sahip olmakla 1-0 önde başlıyor bu yarışmaya karayel aslında. linda denildiği üzere meşhur cihangir in kızıdır ki, cihangir de avrupa’nın amerika’ya karşı üstünlük sağladığı önemli yarış atı ve aygırlarından biri olan hyperion un oğludur. bunların yanında günümüzün en büyük chef the race i ve pedigrilerin olmazsa olmazı ünlü northern dancer in babası neartic in kısrak babası da hyperion dur. geçmişle günümüzü kıyaslayınca eliyeşil ekürisinin cihangir i alması, geçmişin northern dancer yavrularını, nasrullah yavrularını şimdinin storm cat, mr.prospector yavrularını ülkemize getirmeye benzer bir olay olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. linda hiç koşmamış bir kısraktır ve plevne, karayel, tuğrulbey ve hafiz gibi nadide safkanların annesidir. hara yaşamında bu kadar başarılara imza atan nadide kısrak baba hattından çok şey almışa benziyor. karayel e dönecek olursak tipik bir hyperion olan karayel, 5*3 hyperion akrabalığına sahiptir. tipik bir hyperion dememin nedeni ise hyperion, 5 furlong tan 12 furlong a (yaklaşık 1000-2400) kadar yarış kazanmayı başarmış bir yarış atı olmasıdır. karayel in de kazandığı yarışlar da 1100-3000 metre arasında değişmektedir. bütün kıtaya (avrupa) ve amerika ya hatta (avustralya) ya yayılan bir aygırlık yaşamı olan hyperion un yarış ve hara yaşamında başarı elde eden yavrularının en büyük özelliği babalarına benzemesiydi.
    tipik hyperion nasıl anlaşılırdı? diye soranlara; çok düzgün ve biraz uzun kafa şekli, dümdüz omuz yapısı, biraz düşük ve yapışık kuyruk takımı, kusursuz bir eşgal hyperion çizgisinin markası olmuştu. bu eşgal ipuçları, şampiyon yavruları star kingdom, no holme, no double, torun alibhai de çok açık görülüyordu. ülkemizdeki temsilcisi karayel de bu ipuçlarındaki ayrıntıları az çok barındırıyordu. kısrak babası cihangir de bir hyperion oğluydu ne de olsa.
    2 eylül 1972 de maiden koşuyla başladığı yarış yaşamında koştuğu 18 yarışın tamamını kazanan karayel, çaldiran, başbakanlik, erkek tay deneme, ankara, büyük taarruz, gazi, sait akson, cumhuriyet senatosu, ahmet atman, boğaziçi gibi önemli klasikleri kazanmış ve efsaneleşmiş bir yarış atıydı artık. yarış yaşamında 18 de 18 yapan safkan14 temmuz 1974 de yarış yaşamını noktaladı.
    harada da büyük başarılara imza atan karayel i harada incelersek; verdiği yavrular kendisi kadar olmasa da (cartegena hariç) türkiye çapında büyük başarılara imza atmış isimler oldular.
    özellikle seren3, alalim, kapkara, karagizmo, karanimo, mister mo, young prince gibi erkek tayları çok büyük başarılara imza atmıştır. dişi yavrularından altinbaş, fiorella, iman, kadriş, kitkat, mahinur, minika, wanda, yavça gerek yarış yaşamıyla gerek harada çok büyük başarılar yakalamış karayel kızlarıydı. ve bu yavrularının temsilcileri de günümüzde bile büyük yarışlara damgasını vuran isimler oldular. görüldüğü üzere hyperion gittiği ülkelerde kendine ait hat tahsis etmekle meşhur bir aygır olduğunu ülkemizde karayel ile de göstermiştir. efsane safkan karayel, 2000 yılında arkasında kanını taşıyan birçok şampiyon bırakarak aramızdan ayrıldı.

    http://www.sonduzluk.com/...lmi-cartegenami.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın