• 8
    yanılıyor olabilirim ama yakın döneme kadar rastladığımız bir betimleme değil bu. 100.yılda formaların sarı-kırmızı'dan bordo-turuncuya evrilmesi esnasında formaları tanıtım amaçlı ortaya atıldı. üstelik "ellinci yıl" isimli bir kitap kaynak olarak sunularak. aslında bildiğim kadarı ile elde bulunan tek kaynak (bkz: galatasaray terbiye-i bedeniye kulübü ihsaiyet defteri) dir. (diğer kaynaklar anı, hatıra ve makalelerdir) ben bir türlü bu olayın alıntılandığı "ellinci yıl" kitabına ulaşamadım.

    kaldı ki;
    bu betimleme ve kaynağı doğru olsa bile rahmetli ali sami yen ve diğer kurucularımızın bu betimlemeye denk düşen forması bu saygıdeğer insanların seçip 100 yıl giydiğimiz orjinal sarı-kırmızı renklerden oluşmuş formadır. onlar o orjinal sarı-kırmızı'yı böyle betimlemişlerdir. o zamanlarda vardı herhalde bordo ile turuncu rengi kumaşlar. uygun görselerdi bordo ile turuncu rengi kumaşları seçer ve o renklerden forma diktirip giyerlerdi.

    renkli ve farklı formalar yapılmasın demiyorum. ayrıca bordo-turuncu yapılmasın hiç demiyorum. yapılsın ama hiç olmazsa bazı betimlemeleri eğip bükerek o insanların kendi elleri ve gözleri ile seçerek giydikleri ve 100 yıl bu kulübün sporcularının giydiği orjinal sarı-kırmızı'yı evriltip toplumun algıları ile oynayarak bordo-turuncuyu sarı-kırmızı diye yutturmak en azından o aziz insanların hatırasına saygısızlıktır.

    ve bence;
    bu algıları değiştirme meselesi galatasaray'ın tarihinden ve geçmişten tam bir kopuşu ifade etmektedir. modernleşmeye ve değişime karşı değilim, böyle yöntemler kullanılarak "öz"den kopulmasına, yalana ve demogojiye karşıyım.

    umarım derdimi anlatabilmişimdir.

    edit: turuncu yerine çocuk boku rengi yazmışım. özür dilerim, ben hala alışamadım bu renklere. kusuruma bakmayın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın