• 9
    bu oyunları oynayanlara karşı yapılan bir tespit beraberinde futboldan anlamayanlara, avrupa futbolunu bilmeyenlere ve futbolcuları tanımayanlara söz hakkı getirdi.

    o tespit, futbolcunun oyundaki performansıyla reeldeki performansının aynı olamayabileceği ve oyunu oynayanların bunun farkında olmadığı yönündeydi.

    nitekim doğrudur bu tespit. ben 2001 yılında başladım bu oyunlara. aslında sadece cm oynarım. en son cm 03-04 oynadım hatta. hala yükler silerim.
    futbolcuları tanımama, futbola daha farklı açılardan bakmama yardımcı oldu bu oyun. en azından bir altyapı oluşturdu. ama hiçbir zaman 'bu adam oyunda ortalığın amına koyuyor gerçekte de böyledir, kesin şans verilmiyodur' falan demedim. belki de o dönemki oyunlar şu dönemkilere oranla daha az gerçekçiydi. lakin fm 2011 falan da oynasam sanmıyorum ki kendimi kaptıracağım.. pek çok futbolsever -özellikle yaşı genç olanlar- bu tip oyunlara benim başladığımdan daha geç başlamıştır. yani futbol altyapılarını bu oyunlardan değil de çevreden edinmişler. oyunun atmosferi farklı etkilemiştir bünyeyi. kendini bambaşka dünyalarda bulmuştur. özellikle son dönemlerdeki oyunlara getirilen çeşitli opsiyonlar oyunu daha da gerçekçi yaptı, bunu kabul ediyorum. ama her ne olursa olsun insan kendisini kaptırıp o dünyayla bu dünyayı karıştırmamalı. bunu fark edemeyip galatasaray'a falan oyuncu önerenler oluyor ya, işte o kritik yapan kesim bu adamlar üzerinden genel bir yorum yaptı. bu eleştiriyi ilk yapan adamlar da elbet bu tip oyunları oynamıştır. futbolu benden senden daha çok biliyordur, her şeyi yalamış yutmuştur. ama senin yaptığın saçmalığa katlanamıyordur. bu adamlara hiçbir sözüm yok, zaten haklılar da.. ancaaaak, bu eleştiriden destek alıp menajerlik oyunlarını oynayanlara sallayan adamlar türedi. bu adamlar genellikle türk liginden başka bir tek şampiyonlar ligi'ni bilen (türk takımı varsa veya real madrid - barcelona falan oynuyorsa ), dünya kupası'nı da bu liglerdeki oyuncular üzerinden izleyen adamlar.. merkezini galatasaray(ya da hangi takımı tutuyorsa) futbol takımı yapmış; ama yanına başka bir şey koymamış insanlar.. gelip de menajerlik oyunu oynayan futbolcu paylaşımcı genç üzerinden, bütün oynayanlara bok atıyorlar. çok dokunuyor bana bu. ben de oynadım, oynuyorum o oyunları.. sen önce kendine bak demezler mi adama.. o genç adam doğrulara er-geç varacak zaten.. sense akşamları kaynına giden göbekli türk erkeği olarak kalacaksın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın