2002-03 UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu 1.Hafta Maçı
21:45 Rzd Arena
0 - 2
  • 6
    önce sarr sonra arif, aslan’a gerekmez tarif

    galatasaray, şampiyonlar ligi'ndeki ilk maçında lokomotiv moskova'yı deplasmanda 2-0 mağlup ederek tarihinde ilk kez bir rus takımına karşı kazandı. sarı-kırmızılı temsilcimizin golleri, oyuna 2. yarıda hasan şaş'ın yerine giren muhammed sarr ve arif erdem'den geldi.

    galatasaray, uzun bir ayrılık döneminden sonra fatih terim ile çıktığı şampiyonlar ligi’ndeki ilk maçında lokomotiv moskova’yı deplasmanda 2–0 yendi.

    italya'da çalıştığı yıllarda defans futboluna yakından tanık olan fatih terim, dünkü moskova maçında takımını bu felsefeyle sahaya sürdü. gol ümitlerini arif'e bağlayan terim, diğer golcüleri christian ve ümit karan'ı yanında oturtmayı tercih etti. forvetten bir kişi eksilten başarılı hoca, orta sahayı ergün'le beşledi.

    karşılaşmanın ilk yarısında topa daha fazla sahip olan ve rakip yarı alanda daha fazla görünen taraf galatasaray oldu. sık sık rakip kalede tehlikeler oluşturan sarı–kırmızılı takımın iki atağında top direkten döndü. l.moskova ise ilk yarı boyunca defans güvenliğini ön planda tuttu. evsahibi takım zaman zaman geliştirdiği kontrataklarla galatasaray kalesinde etkili oldu.

    5. dakikada ergün’ün pasıyla sağdan ceza alanına giren arif’in vuruşunda, ignashevitch’e çarpan top, üst direkten döndü.

    42. dakikada galatasaraylı oyuncular rakip yarı alanda uyguladıkları baskıyla topu kaptılar. felipe’nin pasıyla ceza alanı sol çaprazında buluşan ergün’ün mükemmel şutunda, top yan direğe çarparak geri geldi. karşılaşmanın ilk yarısı 0–0 sona erdi.

    ikinci yarıya ev sahibi olmanın avantajını da kullanan lokomotiv moskova hızlı başladı; ancak sonunu getiremedi. şampiyonlar ligi’ndeki tecrübesiyle rakibinin kendisine üstünlük sağlama oyununu bozan galatasaray, 56. dakikada arif’le bir golden oldu. ancak, g.saray bu maçtan galibiyetle ayrılmaya niyetliydi. 70. dakikada hasan’ın yerine oyuna giren sarr, iki dakika sonra pinto’nun mükemmel ortasında g.saray’ı galibiyete taşıyan golü kaydetti.

    81. dakikada ergün’ün sol kanattan ceza sahasına indirdiği topu önünde bulan arif, düzgün bir vuruşla skoru 2–0 yaptı. kalan 9 dakika içinde başka gol gelmeyince cim bom sahadan 2–0’lık galibiyetle ayrıldı.

    cim bom tek forvetle oynadı

    1999–2000 sezonunda galatasaray'a uefa kupası’nı kazandırarak italya yolunu tutan teknik direktör fatih terim, iki yıl aradan sonra yeniden sarı–kırmızılı takımın başında lokomotiv moskova maçıyla şampiyonlar ligi macerasına başladı.

    fatih terim, şampiyonlar ligi’nin ilk maçında karşılaştıkları lokomoitv moskova karşısında sahaya tek forvet olarak arif’i sürdü. ümit karan ve brezilyalı golcü christian’ı yedek kulübesine çeken terim, orta sahayı ergün’le güçlendirdi. forvette yalnız kalan arif’i orta sahadan sık sık ileriye çıkan hasan şaş ve felipe destekledi. ayhan, batista ve ergün ise daha çok defans ağırlıklı görev yaptı. başarılı teknik adam, defansta ise kocaelispor maçında olduğu gibi yine yeni transfer almaguer’e şans verdi. hafta içinde antrenmanlarda emre aşık’la almaguer arasında tercih yapmakta zorlanan terim, maç saatinde meksikalı oyuncuyu ilk 11’de sahaya sürdü.

    rus fobisi de yıkıldı

    galatasaray, avrupa kupalarında ilk kez bir rus takımını mağlup etti.

    cim bom, geçmişte 4’ü sscb takımlarıyla olmak üzere rus takımlarıyla toplam 6 maç oynarken, hiç galibiyet elde edemedi. sarı–kırmızılılar, bu maçlarda 4 kez rakiplerine yenilirken, sadece 2 beraberlik alabildi. şampiyonlar ligi’nde bugüne kadar rus takımlarıyla bir kez karşılaşan sarı–kırmızılılar, spartak moskova takımı ile grupta yaptığı maçlarda ilk maçta deplasmanda 0–0 berabere kalmasına rağmen, kendi sahasında 2–1’lik yenilgi almıştı. g.saray, dünkü maçla birlikte ruslara, 6 gol atıp, 13 gol yedi.

    [maçtan notlar] dumanlı hava ve trafik galatasaray’ı korkuttu

    haftalardan beri başkentin etrafında devam eden orman yangınları sonucu moskova’nın yoğun sis ve dumanlı havası, şehir içi trafiğini de allak bullak etti.

    sarı–kırmızılı takımın önceki gün lokomotiv moskova stadı’ndaki taktik antrenmanına giderken iki saat trafikte kalması sebebiyle g.saray kafilesi dün ve bugün stada erken geldi. sarı–kırmızılılar, stada iki buçuk saat erken gelerek muhtemel bir trafik sürprizini yaşamak istemedi.

    moskova’da geniş güvenlik önlemleri

    lokomotiv moskova–galatasaray maçının oynandığı başkentin kuzey doğusu’ndaki stadın çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. moskova emniyet müdürlüğü ve özel polis birlikleri omon’ların dışında moskova garnizonu’ndan da askeri kuvvet desteği ile güvenlik önlemleri artırıldı. atlı ve köpekli polislerin kordonunda stadyuma gelen herkesin üzeri arandı. polisin özellikle de içki şişelerinin stadyuma sokulmasını engellediği görüldü.

    rus takımından cim bom’a otobüs jesti

    lokomotiv moskova takımı, moskova dışındaki bir otelde kalan galatasaray kalifesinin stada gelmesi için kendi otobüsünü sarı–kırmızılılar’a tahsis etti. maçtan önce stat görevlileri tarkan şarkılarını çaldırdı. bu arada lokomotiv moskova stadyumu’nun bulunduğu çerkizovskaya semtinde laleli esnafının gönderdiği mallar satılıyor ve burada çalışan türkler ile azerbaycan vatandaşlarının işyerlerinden çıkıp maça geldikleri gözlendi.

    [yaka karti] sarr, g.saray’a hayat verdi

    g.saray, l.moskova karşısında etkili oynuyordu; ancak golü bir türlü bulamıyordu. eski görüntüsünden uzak bir futbol ortaya koyan hasan şaş, dakikalar ilerledikçe aksayan bir isim olarak göze çarpıyordu.

    fatih terim bunu zamanında sezdi. 70. dakikada hasan şaş’ın yerine taze kuvvet olarak muhammed sarr’ı görevlendirdi. o da girdikten iki dakika sonra golünü attı.

    seyirci maça ilgisiz kaldı

    30 bin kişilik lokomotiv stadyumu dolmadı. 11 derece civarındaki soğuk bir havada oynanan maçta tribünlerin önemli bir kısmının boş kalması dikkati çekti.

    kendilerine ayrı bir yer ayrılan bin civarındaki türk seyirci ise enka şirketi ve türk bayraklarının altında sürekli olarak sarı–kırmızılıları destekledi. maç öncesi ve sonrası galatasaraylı futbolculara büyük ilgi gösteren türk seyircilerinin güvenliği de sıkı bir şekilde sağlandı. seyircilerimiz, hiçbir olay olmadan stadı terk etti

    kaynak: zaman
App Store'dan indirin Google Play'den alın