• 15
    --- alıntı ---

    futbol federasyonu, ‘2010-2011 sezonu amatör futbol liglerinde uygulanacak esaslar kitapçığı’nı çıkardı. dileyenler tff’nin sitesine gidip pdf formatında indirebilirler. içinde neler var şimdi yaz yaz bitmez ancak önemli birkaç noktaya değinmekte fayda var.
    merakla beklenen yaş kontenjanı konusunda tff biraz yumuşadı ve takımların 30 yaş üzeri oyuncu oynatma limitini 4’e yükseltti. yani 1979 ve öncesi doğumlu dört futbolcu aynı anda sahada oynayabilir veya kulübede oturabilir. ancaaak, tff şunu da yapıyor: ilk iki oyuncu için hiçbir vize bedeli talep etmezken üçüncü kontenjan oyuncu için 3 bin, dördüncüsü için bir 3 bin tl daha istiyor. paran varsa ‘yaşlı’ oyuncu oynatabilirsin. şimdi tff’ye sorsanız “biz takımların gençleri oynatmaları için böyle yapıyoruz” diyecek. artık bu satırlarda karşıt fikir yazmaktan sıkıldım. ama şunu söyleyeyim zaten hiç kimsenin parası olmadığından bu sezon kulüplerin birçoğu genç oyuncularla sahaya çıkacak.
    tff’nin son yıllarda yaptığı en iyi şeylerden birisi, filiz lisanslardan, yani bir futbolcu için çıkarılan ilk lisanstan para almamak. bu, altyapısı çok iyi işleyen kulüpler için büyük bir nimet. ayrıca iki yıl futbol oynamayan amatör futbolcuların eski lisansları düşer ve yeni filiz lisans çıkarırlar. her şey güzel gibi ama... mesela benim yaşım 29. beni halı sahada oynarken beğenen bir kulüp yöneticisi “efkan gel seni bize kaleci yapalım, iddiamız yok zaten, spor olsun diye lige çıkıyoruz” dese, benim filiz lisans çıkarmak için tff’ye vereceğim bedel 1000 tl! gençlerin önünü her daim açan sevgili tff’miz 1984 ve öncesi doğanlardan filiz lisans için 1000 tl talep ediyor. yani tff bana “efkan ne işin var senin amatör ligde, git halı sahada oynamaya devam et” diyor. zira beni transfer edecek kadar düşmüş bir takım 1000 tl lisans parası veremez. hiç kusura bakmayın ben de vermem.
    ‘ihtiyarlara’ bu ligde yer yok demek ki.
    amatör liglere katılacak takımlar tff’ye 400, illerindeki amatör spor kulüpleri federasyonlarına (askf) 200 tl yatırıyor. o 200 tl, askf’nın o kulübe referans vermesi için. eğer vermezseniz, referans alamadığınız için tff sizden katılım payı olarak 1200 tl istiyor.
    transfer yapıyorsunuz diyelim... 18 yaş altı bir futbolcu için bir kere kulübüne, istediği kadar yetiştirme bedeli vermek zorundasınız (ya da ‘lisansını al da gel’ dersiniz, artık futbolcunun velisi verir) sonra 1994-1996 doğumlular için tff’ye 200, askf’ye 100 tl yatırıyorsunuz. 1993 ve daha büyük doğumlu bir oyuncu için bu bedel 675 tl oluyor. burada da tff şöyle diyor: “sen de transfer yapma kardeşim, altyapındaki oyuncunu oynat. transfer yapıyorsan da paran vardır zaten, ver bir zahmet.”
    amatör futbol kulübü tescilinde de ilginç bir ayrıntı var (önceden vardır da ben ilk kez görüyorum). bir kulüp kuruyorsunuz diyelim. eğer ankara, istanbul, izmir, bursa, kocaeli ve sakarya’daysanız tescil için ödeyeceğiniz bedel 5 bin tl, diğer illerde 1000 tl. sanırım bu
    6 ilde kulüp sayısının fazla olması dolayısıyla böyle bir yola gidilmiş (tersi bir mantık diğer iller için geçerli. az kulüp olduğundan teşvik edilmek isteniyor).
    kitapçığa baktığınızda sayfalarda sürekli tekrarlanan bedeller ve hesap numaraları görüyorsunuz. fena da cirosu yok hani tff’nin ama giderleri de fazla tabii. yine de tff gençlerin önünü açacağım refleksiyle yaşı büyük oyuncuların önüne taş koymaktan vazgeçmeli diye düşünüyorum.

    --- alıntı ---
    efkan bucak - radikal - 15.08.2010
App Store'dan indirin Google Play'den alın