• 64
    şimdilerde total futbol deyince sadece barcelona'nın oynadığı oyun ve xavi-iniesta akıllara geliyor. ve bunun üzerinden rijkaard ve oynattığı sistem eleştiriliyor.

    hayır efendim bu total futbol denilen şey sadece barcelona'nın oynadığı bir sistem değildir.barcelona bu sistemin en uç noktasıdır.

    peki bu hollanda ekolü olan ve rijkaard'ın yerleştirmeye çalıştığı sitem olan total futbolun tanımı ne? uzaklarda aramaya gerek yok. bu başlık altında tanımını bulmak yeterli. soy ozan yazmış:

    "total futbolda, mevkisinden uzaklasan oyuncunun yerini baska bir oyunuc kapatir bu da takiminin yapisini bozmadan oyuncularin rahat hareket etmesini saglar. bu akici sistemde, hic bir oyuncunun sabir bir rolu yoktur, herkes bir hucum, ortasaha, ve defans oyuncusudur. total futbol'un taktiksel basarisi buyuk oranla her futbolcunun, gerektigi zaman mevkii degistirme olayina adapte oldugua zaman gelir. total futbol, oyuncularin birden farkli mevkiide rahatca gorev alabilmeleri cok onemlidir, bu da futbolcularda yuksek teknik ve fiziksel ozelliklerinin iyi olmasini gerektirir."

    biz 4-3-3 gördüğümüz zaman total futbol damgasını vuruyoruz. yok öyle bir şey. dizilişlerle, sayılarla alakalı bir olay değil bu. alex ferguson yukarıda tanımı olan olayın kralını yapmadı mı yıllarca. ferguson deyince akla 4-3-3 mü yoksa 4-4-2'mi gelir. yani rijkaard 4-3-3'ten 4-2-3-1'e dönünce ana sisteminden vazgeçmiyor. sadece diziliş değişiyor.

    örneğin bayern münih'in güzel futbol oynadığı ancak total futbol oynamadığı zannediliyor. van gaal de bir hollandalı. ve onun da yerleştirmeye çalıştığı sistem aynı sistem. keza kendisine barcelona maçından sonra ziya doğan muamelesi yaptığımız mourinho'da aynı şekilde. oysa ki o maç istisnaydı. inter ancak o şekilde katı defans yaparak barca'yı eleyebilirdi. ligde ise pas yapan, koşan, birlikte hareket eden inter'i görüyorduk. mourinho'nun ustam dediği adam van gaal'dir zaten.

    gaal hızlı kanat oyuncuları tercih eder, mourinho fizik gücü yüksek oyuncuları, guardiola ise zeki ve yumuşak oyuncuları. her teknik direktör aynı sistemi kendilerine ve lige göre uyarlıyorlar. yine rijkaard da aynı şeyi galatasaray için türkiye ligine uyarlıyor. loric cana deyince 40 metre diyagonal top atan adam mı geliyor gözünüzün önüne yoksa sert, güçlü bir adam mı. bu da aynı sistemin türkiye ligine uyarlanmış versiyonu.

    4-3-3 ve barcelona üzerinden şu takım eleştirilmesin artık. hiçbir zaman o takım gibi oynayamayacak zaten galatasaray. kendi total futbolumuzu oynayalım kafi. yemişim dizilişleri.

    gerisi laf-ı güzaf.
App Store'dan indirin Google Play'den alın