• 11
    son zamanlarda kafamı en fazla kurcalayan konulardan bir tanesi de bu oyuncu değişikliği mevzu, sanki başka derdim kalmadı...

    basketbolu göz önüne aldığımız zaman, oyunun felsefesi, oynanış şekli, teknik, taktik, stratejik vb. açılardandan icrası göz önüne aldığında, basketbolda uygulanan sistem için oldukça mantıklı demek mümkün. voleybol, hentbol ve diğer takım sporlarındaki kuralları çok net bilmediğim için fazla yorum yapmayacağım, ancak zaten konumuzda futboldaki oyuncu değişikliği.

    malumunuz futbolda her takıma üç oyuncu değişikliği hakkı verilmekte ve bu sayının yeterli olduğunu düşünüyorum ancak takımların sahaya onsekiz oyuncu ile çıktığını düşündüğümüz zaman ortada bir çelişki olduğunu da söyleyebiliriz. dolayısıyla sahaya çıkan onbir oyuncunun haricindeki yedi oyuncu, teknik direktörün sonradan oyuna alacağı üç oyuncu için birbirine referans olmaktan öteye gidememektedir. bu durumun önüne geçebilmek için bazı farklı uygulamalara gidilebilir.

    peki ne yapılabilir?

    zaman zaman değil hatta çoğu zaman oyuncu değişikliği hakkı oyunu durdurmak, tempoyu düşürmek ve zaman geçirmek amaçlı kullanıldığından şu an uygulanan üç oyuncu değişikliği sabit kalmak sureti ile takımlara "devre arasında" ekstra oyuncu değişikliği hakkı tanınabilir mesela. devre arasında değiştirilen oyuncu(lar), üç oyuncu değişikliği hakkınıza etki etmediğinden, teknik direktör devre arasında bir ya da daha fazla oyuncu değiştirerek oyuna müdahele edebilir. hatta genellikle -sakatlık kırmızı kart gibi özel durumlar hariç- oyunun ilk yarılarında oyuncu değişikliği yapılmadığından halen uygulanan üç oyuncu değişikliği de ikiye dahi düşürülebilir. bu da ayrı bir tartışma konusu tabi ki.

    buradan platini'ye seslenmek istiyorum;

    sonuç olarak bu şekilde bir sistem uygulanması durumunda, takımlar yeni taktik ve stratejiler geliştirmek durumunda kalacaklar ve şahsi fikrim oyunun özellikle ilk yarısı olmak üzere genelinde heyecan artacak, her maç çok daha fazla sayıda oyuncuyu izleme imkanı bulacağız ve en önemlisi de kale arkasinda isinip oyuna giremeyen oyuncunun drami * gibi üzücü durumların önüne geçmiş olacağız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın