• 4
    --- alıntı ---

    selmi andak: 1921-2010

    besteci, cumhuriyet gazetesinin müzik yazarı, galatasaray kulübü marşı bestesine imza atan selmi andak tedavi gördüğü hastanede bugün hayata gözlerini yumdu.

    aynı zamanda "devlet sanatçısı" unvanını taşıyan andak, balat musevi hastanesinde, zatürree tanısıyla bir haftadır yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu.

    selmi andak, 1921'de izmir'de doğdu. galatasaray lisesi, istanbul hukuk fakültesi öğrenimi ile birlikte, istanbul belediye konservatuarı’nda müzik eğitimini tamamladıktan sonra paris'te "ecole normali de musiqu"de (yüksek müzik okulu) kompozisyon (beste) bölümünde ihtisas yaptı. müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar gazetecilik mesleğinde sanat ve müzik eleştirmeni olarak görev yaptı.

    bu yıl 70. sanat yılını yeni bestelerle kutlamak isteyen andak için 2000 yılında çıkan "bir sevgi yeter - selmi andak" adlı cd, 60. sanat yılına adanmıştı. andak'ın ayrıca 2003 yılında bestelerinden oluşan saygı albümü "uluslararası ödüllü selmi andak şarkıları", ile 1975 - 1995 yılları arasında eurovision şarkı yarışması türkiye finalleri için hazırlamış olduğu bestelerden oluşan "eurovision şarkı yarışması türkiye finallerinde selmi andak besteleri" albümü bulunuyor. andak'ın kısa süre önce de bestelerinden oluşan "bal gibi olur" ve "o şarkıyı henüz yazmadım" adlı iki karma cd'si ossi müzik tarafından sevenleriyle buluşturulmuştu.

    türk pop müziği dünyasında onno tunç'tan nükhet duru'ya, semiha yankı'dan nilüfer'e, ajda pekkan'dan mfö'ye pek çok sanatçı onun bestelerini seslendirdi. selmi andak'ın çalışmaları arasında "uyuyan güzel" müzikali, müşfik kenter'in oynadığı ünlü tek kişilik oyun "bir garip orhan veli"nin, haldun taner'in "bu şehr-i istanbul ki" oyununun, mehmet ali birand'ın "galatasaray belgeseli"nin, kültür bakanlığının hazırlattığı "ipek yolu" belgeselinin müzikleri de bulunuyor.

    basın şeref kartı sahibi olan selmi andak, türkiye'yi uluslararası müzik yarışmalarında birçok defa hem besteci, hem de jüri üyesi olarak temsil etti. geçen ay düzenlenen ve uluslararası festivaller federasyonu fidof ile dünya festivaller ve sanatçılar birliği wafa tarafından desteklenen "uluslararası istanbul şarkıları yarışması"nda "yaşam boyu sanat ödülü" nü alan selmi andak'ın, 800 bestesi bulunuyor.

    selmi andak, güftesi uğur gürtunca’ya ait olan galatasaray spor kulübü marşının bestesine de imza atmıştı.

    galatasaray ruhumuz tek burcumuz
    ali sami yen ölümsüz kurucumuz
    kültür simgesi galatasaray
    sporun beşiği galatasaray

    sarı kırmızı gönlümüzde ideal
    spor kollarında tükenmeyen bir moral
    kalplerde yıldız göklerde bir ay
    sporun beşiği galatasaray

    her dalda nice kupalar
    son hedef şampiyonluklar
    her kolda yarışmamız var
    zaferlere kavuşmamız var

    re re re ra ra ra galatasaray galatasaray cim bom bom

    --- alıntı ---

    *
App Store'dan indirin Google Play'den alın