• 16
    1928 olimpiyat oyunları dostluk maçı çerçevesinde 28 mayıs 1928 tarihinde türk milli takımını 7 - 1 yendikleri bir maç da mevcuttur.

    --- alıntı ---

    milli takımın 18. maçı:

    hakem: m. slawick

    türkiye: ulvi (6) (galatasaray), kadri (10) (fenerbahçe), burhan (6) (galatasaray), cevat (3) (fenerbahçe), nihat (16) (galatasaray), ismet (11) (fenerbahçe), m. leblebi (15) (galatasaray), alaeddin(16) (fenerbahçe), zeki (14) (fenerbahçe), bekir (3) (fenerbahçe), muslih (8) (galatasaray),

    kaptan: zeki (fenerbahçe)

    not : ismin yanındaki rakkam o oyuncunun millî takımda kaçıncı oyunu olduğunu gösterir.

    teşkilâtın büyük bir dedikodu havası içinde prag'da kampa aldığı ve üst üste yaptırdığı maçlarla gerek manen ve gerekse maddeten hırpalanan futbolcularımız türkiye adına ikinci defa olimpiyat oyunları futbol turnuvasına iştirak ediyorlardı idaresizlikler yüzünden yorgun ve mecalsiz bir hale düşen takımımıza karşı rakiplerimiz iyi hazırlanmış canlı ve kuvvetli idiler.

    yandan esen bir rüzgârın altında oyuna başlandı. ilk akınların birinde topa eli ile değen beklerimizden birinin bu hatasını hakem penaltı ile cezalandırdı. mısırlılar ilk sayılarını bu suretle kazanmış oldular. oyun tekrar başlar başlamaz sağ içleri vasıtası ile ikinci gollerini de attılar. devre (2-0) mağlûbiyetimizle bitti.

    ikinci devrede rakiplerimiz çok daha iyi oynuyorlar. müdafaamız allak bullak. üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncı golleri yedikten sonra bekir şahsî bir gayretle şeref sayımızı yaptı. buna mısırlılar yedinci gollerini atmakla cevap verdiler. maç bittiği zaman takımımız ağır mağlûbiyete uğramış perişan bir halde idi. g. s. - f. b. muhteliti aynı mısır millî takımını bir sene evvel mısırda kendi sahalarında 2—1 yenmişti.

    en iyi oyuncumuz yedi gol yemesine rağmen kalecimizdi. mısır takımı 17 milletin iştirak ettiği bu turnuvada uruguay, arjantin ve italyadan sonra olimpiyat dördüncüsü olmuştur.

    --- alıntı ---

    dip not: maç anlatımları 1949 yılına ait olduğundan kitaptaki anlatım aynen buraya aktarılmıştır.

    dip not2: kadrolarda bazen 11den fazla futbolcu ya da aynı futbolcunun 2 kere yazıldığını görebilirsiniz. aynı oyuncular maç içinde mevki değiştirdiklerini, 11den fazla oyuncularda oyuna sonradan girdiklerini göstermektedir.

    -1949 yılında galatasaray spor gazetesi tarafından basılan "türk futbolunda 31 milli maç" kitabından-
App Store'dan indirin Google Play'den alın