• 24
    efendim şimdi google'ın trends diye bir hizmeti var saolsun. burda çok güzel karşılaştırmalar yapılıyor taam mı. ben dedim ulan şunları bi karşılaştırayım bakayım ne olacak. şimdi size sonuçları açıklıyorum.

    http://www.google.com/...e=all&sort=0

    bu arama galatasaray.org tabanlı arama. yani grafikte gördüğünüz üzere bizi "1" değer olarak kabul etmiş fenerbahçe bizim değerimize göre nerdeymiş. onu gösteriyor. baktığınız zaman fenerbahçe.org bizim ziyaret oranımızın üçte birinden daha aşağıda bir yerde. oranı 0.3. yine grafiği yorumlamaya devam edersek galatasaray.org'un son iki senede nasıl bir ziyaretçi artışı olduğunu görüyoruz. bunun neden olduğunu söylememize gerek yok heralde. yapılan transferler ziyaretçi sayısını çok aşırı derecede etkiliyor. zaten 2009-2010 aralığının ortasına baktığınız zaman büyük bir artış olduğunu görürsünüz. bu dönemde olanları hatırlarsak;

    *rijkaard'ın gelişi
    *elanonun gelişi
    *keita'nın gelişi

    bu alanı geçip 2010 senesinin baş tarafına baktığımız zaman yine muhteşem bir ziyaretçi trafiğinin olduğuna şahit oluyoruz. bu dönemde yine sansasyonel transferlerle takımımızın sayfası ziyaretçi akınına uğruyordu. fenerbahçe.org bildiğiniz gibi.

    *dos santosun gelişi
    *neill'in gelişi
    *jo'nun gelişi
    *nondanın gidip kewell'ın kalışı.

    aşağıdaki istatistiklere geldiğimizde sol tarafta bu iki sitenin ziyaret edildiği ülkeler gösteriliyor. ama burda ufak bir ayrıntı var. galatasarayın dünyadaki taraftar profilini ortaya çıkaracak bir ayrıntı. şimdi anlatalım.

    üstte dediğimiz gibi gördüğünüz üzere iki site karşılaştırılırken değişik değişik istatistikler verilmiş. bunlardan biri de ziyaret edildiği ülkeler. galatasaray.org tabanlı karşılaştırmadan baktığımızda sol taraftaki ülkeler bölümünde an itibariyle;

    regions
    1. turkey
    2. germany
    3. belgium
    4. netherlands
    5. france
    6. united kingdom
    7. united states

    bulunmakta. yani iki sitenin bu ülkeler tarafından ziyaret edilme değerleri orada gösterilmiş. buraya kadar bir sorun yok. şimdi ilginç bir şey geliyor. grafik resminin alt tarafındaki açılır pencereden fenerbahce.org'u seçip fenerbahçe tabanlı karşılaştırmaya bakınca sol taraftaki ülkelerde;

    regions
    1. turkey
    2. germany

    yazmakta. peki bunun nedeni nedir. galatasaray.org'u seçince 7 ülke fenerbahçe.orgu seçince 2 ülke. size basit bir şekilde anlatmaya çalışayım. google karşılaştırmalarda bu istatistikleri hesaplarken bir alt değer veriyor. bu değer o ülkenin ziyaretçileri tarafından aşıldığı anda o ülkeye dair istatistikler karşılaştırmalarda gözükmeye başlıyor. yani bir örnekle açıklarsak google diyelim dediki o ülkelerin karşılaştırmalarda yansıması için 20 bin ziyaretçi girişi yapılması lazım siteye o ülkeden. amerikadaki galatasaray taraftarları ve sempatizanları da sevgilerinden dolayı 20 bine ulaştılar. hop o andan sonra istatistiklerde gözükmeye başlar amerika. galatasaray.org tabanlı araştırmada yurt dışındaki gösterilen ülkedeki taraftarlar o sınırı aştığı için karşılaştırmalarda gözüküyor. ancak fenerbahçe tabanlı karşılaştırmada almanya dışındaki ülkelerden istenilen sayıda ziyaretçi fenerbahçe.org'u ziyaret etmediği için karşılaştırmaya dahil edilmiyorlar. diceksin ki neden galatasaray.org'lu karşılaştırmada fenerbahçe.org'un değerleri var peki? nihayetinde bu bir karşılaştırma sayfası olduğu için fenerbahçe.org istenilen sayıya ulaşmasa da bir karşılaştırma değeri olması açısından fenerbahçe.org'un o ana kadar ki o ülkelerden ziyaret rakamları karşılaştırmaya yansıtılıyor.

    ee bu kadar laftan sonra değerlendirin işte. türkiye'nin genel bir portresini çıkarmaz ama dünyada çok güzel bir tablo çıkartıyor bu istatistik.

    ortadaki istatistiği açıklamamıza gerek yok. hangi şehirlerden daha çok ziyaret edilmiş olduğunu gösteren bir istatistik. en sağdaki dillere göre araştırma da yukarıda bahsettiğimiz olayla ilgili. ne kadar çok ülke o kadar çok dil tabi.

    canım sıkılıyordu şuna şöyle bir değineyim dedim. saygılar sözlük.
App Store'dan indirin Google Play'den alın