• 15
    ispanyol insanının belaltı vurma veya dikkat çekme taktiğidir. katalanlar her ne kadar kendilerini ispanyol olarak kabul etmese de ispanyoldurlar. ancak katalanların yaşan tarzı çok farklıdır. birgün yolunuz ispanya ya düşerse, sadece barcelonayı değil madrid ide bir gezin. barcelona ile madrid arasındaki farkı anlayacaksınız. madrid bildiğin sessiz sakin, tek bir olayın olmadığı bir şehirdir. yani klasik ispanyol insanının kabullendiği bir yaşam. ancak barcelona öyle değildir korna seside vardır, kavga gürültüde. insanlar hayatı daha bir hızlı yaşar, gece hayatı sabaha kadar sürer.

    katalunya ile kürdistan olayını karşılaştıran zihniyet katalunya nın tarihi konusunda baya bir eksiktir. hatta bıraktım katalunya tarihini ispanyol tarihinde neler olmuş onları az bir araştırsınlar geçmişte neler olduğunu anlarlar. katalan insanlar biz bağımsız bir katalan devleti istiyoruz demiyorlar ya da ispanyol polisine molotoflarla saldırıp masum insanların ölümüne sebep olmuyorlar. kendi işini kurup yaşadığı topraklara vergilerini verip ispanyol topraklarına tek bir zarar vermiyorlar. hatta ispanya ya turizm açısından büyük bir katkı sağlayıp ekonomiye can veriyorlar. ve bunların karşılığında sadece "katalunya ispanya değildir" gibi bir laf ediyorlar. buda tabiki yanlış bir söz olarak kabul edilebilir ama bu laf sadece lafta kalır gerisi gelmez.

    kısacası şunu söylemek gerekir, barcelona - real madrid maçları dışında ne katalanlar ispanyolları takar ne ispanyollar katalanları. hatta bunun kavgasını ispanya dışındaki insanlar verir. adamlar zaten hayatından memlun. dünyanın en iyi futbol takımları onlarda, lionel messi onlarda, cristiano ronaldo onlarda, dünya nın en güzel denilebilecek ülkesinde yaşıyorlar*, 200 sene önceki ülke ve şehir hala dimdik ayakta duruyor. tarihi dokulara zarar verilmemiş, kazı yok çalışma yok. yani herkes dalgasında, biz hala burda bunu tartışalım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın