• 85
    kendimi bu adamların yerine koyuyorum, şöyle okkalı bir "helal olsun" çekiyorum. moderatörlerin ya çok sağlam sinir sistemleri var ya da hepsinin en hakikisinden bir deli raporu var. aynı anda yüzlerce kişiyi mutlu etmeye çalışıyorlar, eminim çok da iyi niyetliler; ama ne yaparlarsa yapsınlar tonla laf yiyor adamlar. şimdi şu entry yi yazdıktan sonra "kraldan çok kralcı olmuş bu sözlük" yorumları gelecek, biliyorum. şunu da belirteyim, söylenecek şeyleri umursasam "faşist moderasyon" diye entry girerdim. her ne kadar objektif yorum yapacağımı söylesem de, pek çok yazar moderasyon yanlısı olarak yaftalayacaktır beni de.

    günlerdir süren bir tepki var moderasyona karşı. sebep de silinen entry ler. şimdiye kadar entryler silinmiyordu da şimdi mi silinmeye başladı? bu sorunun cevabını gerçekten çok merak ediyorum, biri aydınlatırsa sevineceğim. sözlükte şu ara ciddi bir entry kirliliği mevcut, moderasyon bunun önüne geçmeye çalışıyor sadece. yapılan yazım hatalarını minimuma indirmek için bir tim kuruldu, ona bile laf söylendi. kaç kişi farkında bilmiyorum; ama imla hataları entry silme sebeplerinden biridir. sözlükteki muhbirlerin, cümle sonundaki nokta eksikliğinde bile entry nizi ihbar etme yetkisi var. yani kimse size mesajla haber vermek zorunda değil. ihbar edilen entry niz de, çok büyük bir ihtimalle moderatörler tarafından silinir. sözlüğe giriş yaptığınızda parlak parlak yanan çöp ışığına tıkladığınızda, entry nizi çöp kutusunda bulursunuz. altında da silinme sebebi olarak tek bir şey yazar: yazım ve imla hatası. bu tim, entry nizi çöp kutusunda bulmamanız için bir şanstır. adamlar kendilerine verilen görevi, yani yazım hatası gördüklerinde mesaj atma hakkını kullanıyorlar sadece. kimsenin buna çemkirmeye ya da laf söylemeye hakkının olmadığını düşünüyorum. hoş, kimsenin hakkının olmadığını söylemem hiçbir şey ifade etmiyor; zira mesaj kutusunda bu konuyla ilgili bir ileti gören yazar, hemen yazım denetim timi başlığına gidip bu arkadaşları ukalalıkla suçluyorlar.

    moderasyon, çoğunlukla muhbirlerin ihbarları sonucunda entry siliyor. yani entry nizin altında yazan ilgi alanımız dışında, niteliksiz entry gibi gerekçeler muhbirler tarafından belirleniyor. moderasyon, entry ile ilgili yanlış bir şey olduğu kararını verdiğinde, çöp kutunuza gelen gerekçe muhbirin belirlediği gerekçe oluyor. yahu güzel kardeşim, bir şekilde entry girerken yanlış yapıyorsun ki yazdığın şey siliniyor. moderasyona çamur atmak için böyle küçük şeyleri öne sürme. onun yerine, en az hatayla entry yazmayı öğren ki moderasyonun düzeltmek zorunda olduğu yazar sayısı bir azalsın.

    şurda hakarete varan entry ler girilmiş, moderasyona söylenmeyen şey kalmamış; ama ben bir moderatörün çıkıp "kimse bize hakaret edemez, hakaret edenleri sözlükten uçuruyoruz" dediğini görmedim, duymadım. zaten adamlar böyle şeyler söyleseler, diktatörvari bir tutum takınsalar kimsenin sesi çıkmayacak şu sözlükte. biz bundan anlarız çünkü. tehditle, baskıyla yıldırılmayı bekleriz; bu yapılmayınca da saygısızlığın sınırlarını zorlarız. çok mu güzel olur muhalif şeyler yazdı diye sözlükten uçurulsa birileri? bu mudur bizi doğru yola getirecek şey? nusr ile uslanmayanı tekdir etmeden kötekle mi haklamalıyız?

    gelelim şu ilgi alanımız dışında konusuna. hepimiz biliyoruz, sözlükte belirlenen konular var; bu konular dışında entry girildiğinde siliniyor. bunun hepimiz farkındayız, ama inatla ilgi alanımız dışında entry giriyoruz. en yakın örnek, nazım hikmet konusu. 3 haziran gününe kadar çok az entry girilen başlığa, nazım'ın ölüm yıl dönümü sebebiyle birden ilgi artıyor. sen silineceğini bile bile, burada belirlenen konsept dışında entry girersen o yazı silinir. biz sevmiyor muyuz nazım hikmet'i? ya da onun şiirlerini okumuyor muyuz? yazdığın entry yi silenler ona hayran değil mi sanıyorsun? ama yok, sen sırf nazım hikmet başlığına yazdığın entry silindi diye "bu entry yi silen zihniyette bir moderasyona emanet sözlükte yazmam" diyorsan; moderasyonu, yapmaya çalıştıkları her iyi şeyde "populist bunlar" diyerek etiketlediğin için, aynı kelimeyle damgalarım ben de seni. populistlik senin yaptığın şeydir arkadaşım. sen ki, nazım hikmet'in ölüm yıl dönümünü feysbuk üzerindeki paylaşımlardan öğrenmiş biri olarak, populist tavırlarını burada sergileyip, sonra da gidiyorum diyerek kendi reklamını yapamazsın.

    gelelim şu sözlükler konusuna. efendim işte inci sözlük başlığı açılabiliyormuş da eşşeğin zikinden dolayı başlığı açılamıyormuş. inci sözlük bizi ne ilgilendirirmiş! sözlük kültürünü başlatan ekşi sözlük başlığı o veya bu şekilde burda açılmış. ekşi sözlük başlığının sözlük formatına uygun bulunmasının akabinde, tüm sözlük başlıklarının açılabilmesi de uygun görülmüş haliyle. yani çok uzun zaman önce, sözlük formatına uygun denilerek sözlüğe dahil edilen konular bunlar. inci sözlük bizi ne ilgilendirirmiş! hepimiz reyiziz çünkü, o yüzden ilgilendiriyor.
    imza: ccc hazreti sözlük anayasası ccc

    şimdi genel zirve yapılacak, iyi ki de yapılacak. o toplantıda sözlük sınırlarını kesin çizgilerle belirtilmesini, sınırları aşanların da çarmıha gerilmesini talep ediyorum sayın moderatörler. faşistlikse faşitlik, yobazlıksa yobazlık. bu sözlük faşistlikle, yobazlıkla daha iyiye gidecekse sonuna kadar destekçinizim. hoş şimdi de destekçinizim. neyse çok uzadı bu yazı. siz bilirsiniz yapacağınız şeyi.
    özet geçiyorum; öptüm hepinizi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın