• 16
    10. turunda açık kategoride polonya ile 2-2 berabere kaldığımız, kadınlarda letonya'yı 2.5-1.5 ile yendiğimiz olimpiyatlardır. son gün öncesinde müsabakaların nihai sonuçlarından ziyade son günkü eşleşmenin ne olacağının kestirilmesinde taktiksel davranmanın önemi büyüktü. bundan dolayı açıkçası polonya'yı yenseydik çok da sevinemeyecektim. nihayetinde bunun sebepleri de bugünkü eşleşmelerimiz ile tasdiklenmiş oldu.

    açık kategoride açıkçası polonya bize karşı favoriydi ancak özellikle 2. ve 3. masalardaki genç oyuncularımızın farkında olarak oldukça temkinli yaklaştılar. ediz gürel ile oynayan radoslaw wojtaszek 20. hamleler civarında hiç konumu zorlamayıp hafif üstün konumuna rağmen hamle tekrarı ile beraberlik yapma eğiliminde oldu. wojtaszek mayıs 2018'de 2750 eloyu görmüş bir isim. bu oyun şekli ediz'e ne denli saygı duyduğunu gösteriyor. nitekim o anlarda ilk masada jan-krzysztof duda üstün olsa da 3. masada da yağız kaan erdoğmuş üstün konumdaydı ve polonya için herhangi bir garanti durum söz konusu değildi. nitekim yağız kaan erdoğmuş da oyun ortasındaki üstünlüğünü bir ara kaybeder gibi olsa da konumu üstün olarak devam ettirip maçını kazandı. maç sonunda rakibi kacper piorun da yağız'ı alkışladı. son masada emre can'ın karşılaşması oldukça enteresandı. ediz gürel berabere kesmeye yakın bir noktada hem emre can hem de rakibi szymon gumularz kendi tahtaları kadar diğer tahtalarda da neler olduğu ile ilgilenmeye giriştiler. eminim gumularz ilk masadaki avantajı, emre de 3. masada yağız kaan'ın avantajına güvenerek burada konumu zorlamayıp hamle tekrarıyla berabre yaptı. bu masada berabere yapılırken henüz 1. ve 3. masalar devam ediyordu. yağız kaan'ın kazanmasıyla polonya karşısında 2-1 öne geçtik ve durum mustafa yılmaz'a kaldı. ama sonuçta mustafa da duda ile oynuyor. olabildiğince siyahlarla konumu tutmaya çalıştı ama bir noktaya kadar direnebildi. nihayetinde terk geldi ve durum 2-2 ile sonuçlandı.

    kadınlarda seviyemizin altında olan letonya ile karşılaşıp 2.5-1.5 kazandık. aslında dün letonya ile bilerek berabere kalmanın daha büyük avantaj sağlayabileceğini düşünüyordum ki gidişat bir ara beraberliği bir zor kurtarabileceğimiz yönündeydi. betül cemre kadıoğlu ve kübra öztürk kayıp konumdayken ekaterina atalık ve gülenay aydın dengedeydi. sonrasında betül cemre'nin konumu epey kötüye gitti ve süreden de problem yaşayınca orayı kaybedeceğimiz kesinleşti gibi. kısa bir süre sonra da betül cemre'den terk geldi zaten. gülenay aydın son masada harika bir kalite fedası yaptı ve sonrasında kazanç konumu değerlendirerek bir galibiyet daha aldı. kübra öztürk'ün karşılaşması epey enteresandı ve kübra tecrübesiyle bir pozisyonda hakemi çağırarak beraberliği kurtarmayı başardı. tam o esnada ben de wc'ye gitmiştim sanırım ve %100 pozisyona hakim olmamakla beraber bu beraberliğin hamle tekrarından olmadığını biliyorum. bir şekilde öğrenebilirsem burayı editlerim. kadınlarda son biten karşılaşma ilk masada katya'nın maçıydı. ekaterina atalık'ın karşılaşması epey gitgelli oldu. oyuncuların birbirine ikramları söz konusuydu ve oyun sonunu bir şekilde orada kazanmayı başardık. aslında acaba katya berabere yapsa da 2-2'yi cebimize koysak mı diye düşünmüştüm ama hiç gerek yokmuş. iyi ki kazanmışız.

    öncelikle ediz gürel'in namağlup serisinin devam etmesine epey sevindim. bu olimpiyatlarda 24 elonun üstünde kazanmış durumda. şimdiden dünya sıralamasında ilk 100'e göz kırpıyor. belki olimpiyatlar 2-3 tur daha devam etse olimpiyatları ilk 100'de tamamlamayı garantileyecekti. benzer şekilde kadınlarda gülenay aydın da 60 elonun üzerinde kazandı ki bu onu 2250 bandının üzerine çıkartıyor olacak. iddialar gülenay aydın'ın bu olimpiyatlarda wgm normunu aldığı yönünde fakat bunu destekleyen herhangi bir kaynak bulamadım.

    son tur öncesinde açık kategoride 14. sırada bulunuyoruz. ispanya ile beraberlik sonrasında 11.'liğe kadar yükselmiştik ve bu beraberlik bizi pek az geriye götürerek bize ciddi bir eşleşme avantajı verdi. son turda 41 numaralı seribaşı kazakistan ile oynayacağız. kağıt üzerinde gayet isteyebileceğimiz bir eşleşme. gerçi 2. ve 3. masadaki isimleri bu olimpiyatlarda hiç maç kaybetmediler ve formdalar. fakat elo olarak bizim ediz gürel ve yağız kaan erdoğmuş kendilerinden daha iyi isimler ve onlar da bildiğimiz gibi formda. ilk masada mustafa yılmaz'ın artık noktayı güzel bir şekilde koyup siyahlarla bize oradan bir galibiyet getirebileceğini ve diğer tüm masalarda berabere bile kalsak olimpiyatları galibiyet ile noktalandırıp ~10. sıra civarı bir noktada bitirebileceğimizi düşünüyorum. buradaki beklentim 2.5-1.5 galibiyetimiz şeklinde.

    kadınlarda letonya galibiyetinden sonra neyse ki sıralamada öyle çok da ilerlemedik. 24.'lükten 19.'luğa kadar çıktık ve 34 numaralı seribaşı özbekistan ile eşleştik. neyse ki diyorum çünkü fazla yükselmemiz demek yine çin, abd vb. bir ülke ile karşılaşıp muhtemelen kaybetmemiz anlamına gelecekti. biz olimpiyatlara kadınlarda 16. başlamıştık ve şimdi özbekistan'ı yenmemiz durumunda çok büyük olasılıkla 16.'lığın üzerinde bitireceğiz. muhtemelen ilk 10 olmayacaktır ama 13-15 arası gibi bir sıralama olası gözüküyor. özbekistan'ın özellikle 3. masada oynayacak ismi olan umida omonova 2032'lik elosuna rağmen inanılmaz formda. bu olimpiyatlarda 126'nın üzerinde elo kazanmış durumda. gülenay aydın ile karşılaşacak ve eşleşmenin belirleyici maçının bu olabileceğini düşünüyorum. son masadaki nodira nadirijanova da fena olmayan bir formda ama orada hayale batur'un bir şekilde berabere kesmesi zaten yeterli olacaktır çünkü 2. masada betül cemre epey formsuz olan nilüfar yakubbaeva ile karşılaşacak. betül cemre'nin tekrardan kendini bulması çok kritik. bu karşılaşmayı alıp diğer masalarda berabere yaparak muhtemel bir 2.5-1.5'u cebimize koymalıyız.

    son turda sırasıyla açık kategoride kazakistan, kadınlarda ise özbekistan'ı 2.5-1.5 yenmeyi bekliyor ve umuyorum. bu iki sonuç da olimpiyatları gayet başarılı bir şekilde noktalandırmamızı sağlayacaktır. makul hedef olan başladığımız sıralamanın üzerinde bitirme durumunu bu senaryoda gerçekliyor olacağız gibi gözüküyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın