• 1
    hakkinda sayfalarca akademik odev yazilabilecek bir konudur bu.
    siyasiler ozellikle olimpiyat gibi, dunya kupasi gibi takip eden insan sayisi milyarlarla ifade eden spor olaylarinda kendi propagandalarini yapmak icin elleriden geleni ardlarina koymazlar ve cok buyuk paralar harcarlar.
    olimpiyatlardan bahsedelim once.
    bunun son ornegi; 2008 pekin(beijing deme dedirtme) olimpiyatlaridir. cin hukumeti, milyarlarca dolar masraf yaparak her biri mimari harika olan basketbol, yuzme sahalari yapmis ve bugune kadar gorulen en gorkemli acilisi gerceklestirmislerdir.
    baska bir ornegi ise hitler doneminde yapilan 1936 berlin olimpiyatlaridir. hitler de nazi almanya'sinin ihtisamini gostermek icin olimpiyatlari duzenlemis; gorkemli bir acilisa ev sahipligi yapmistir. olimpik branslarda cin kadar basarili olamadiysa da nazi almanyasi ihtisamini ve gorkemini tum dunyaya gostermislerdir.
    futbol ise daha cok gelismemis ulkelerde yada demokratik olmayan rejimlerde siyasetin propaganda olayidir. fasist iktidar doneminde portekiz'de diktator salazar futbol toplumlarin afyonudur diyerek zaten olayi ozetlemistir. ispanya'da franco real madrid'i hem finansal hem de manevi olarak desteklemis ve bugun ki real madrid'in gucunde onemli bir katkisi olmustur. turkiye'de bu is biraz daha cirkin yurumektedir. hukumet yanlisi, yalakasi, omursuz kendilerini ataturk'un takimi olarak iddia eden takimlar kayrilir adam gibi adam tayyip erdogan, sehir belediyeleri vergilerden futbol takimi kurup, basarilarindan oy beklerler. federasyon genelde hukumet yanlisi insanlardan secilir vs vs vs..

    neyse bu bir oturusta sifir arastirmayla yazdigim seyler. gun gelir odev konum bu olur. onu da burada paylasirim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın