• 541
    öyle kendi kendimize hadi dizilelim de oynayalım diyebileceğiniz bir diziliş değildir.

    öncelikle teknik direktörün tüm oyuncuların pozisyonuna hakim olup tek tek izah edebilmesi lazım rolleri ki türkiye'de şu ana kadar bunu yapabilen bir yerli hoca görmedim ben. okan hocanın da böyle bir yetisi olduğunu hiç zannetmiyorum zira geldiğinden beri zaten hiçbir taktiksel varyasyonunu göremedik. iyi bir örnek olarak ise lucescu beşiktaş'ı bu sistemle adeta uçurmuştu. bizde de mancini zaman zaman güzel uygulayabilmişti.

    ikinci olarak futbolcuların da az çok bu sisteme yatkın olmaları beklenir. buradaki sistemden kastım oynadığı pozisyon değil, oynadığı pozisyonun bu taktik gereği gerekenleri. yani nelsson 2'li defansta çok iyi performans gösterirken, 3'lünün özellikle kenarlarında öok kötü bir performans gösterebilir. buradaki artımız yabancı futbolcuların bu konuda az çok bilgileri olması. özellikle avrupa menşeili futbolcular alt yapılarda farklı taktik varyasyonlarla ilgili mutlaka eğitiliyorlar. yerli futbolcularda böyle bir birikim maalesef yok.

    bunlara ilaveten bu taktiğin en önemli rolleri orta 5'in iki ucu ve geri üçlünün iki ucu. orta saha ne kadar kalabalık gözükse de aslında bu daha çok defansif bir etki oluşturuyor. işin ofans kısmı ise bahsettiğim üzere orta 5'in uçları ve bunları doğrudan etkileyen geri üçlünün sağ ve sol pozisyonları. gerideki bu 2 oyuncu mutlaka pasla çıkabilen ve oyun kurucu özelliği olan oyuncular olmalı. 5'linin sağı solu ise dinamit gibi oyuncular olmalı. ortadaki 3'lüden en az 1 tanesi ileri koşu attığı durumda bir anda kanatlarla birlikte 5 oyuncu ile hücüm etmiş oluyorsunuz. ceza sahası içinde 2 golcü olması zaten hücum anlamında çok büyük bir avantaj. işin defansif kısmında ise yine orta 5'linin kenarları devreye giriyor. bu ikinci oyuncunun defansif aksiyonu olmazsa bu sistem çalışmaz. zaten zor oynanmasının sebebi de bu. eğer bu rollere iki düzgün adam bulanilirseniz bu taktik sizi hem ofansta hem de defansta +1 oynuyormuşsunuz gibi ödüllendirir. bu iki oyuncunuz iyi olmaz ise de bir anda özellikle defansta -1 olursunuz.

    ezcümle son derece riskli bir taktik. hem kadronun uygun olması, hem de hocanın çok doğru yönlendirmeleri lazım. ben olan hocanın böyle bir yönlendirme yapabileceğini düşünmüyorum açıkçası. 4231 dışında taktik bilmeyen, 442'yi bile doğru düzgün oynatamayan okan hocadan düzgün bir 352 beklemek bence hayal olur. umarım yanılan ben olurum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın