resim
Gabriel Davi Gomes Sara
Takım:Galatasaray
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:25
Boy:1.77
Uyruk:Brezilya
  • 316
    oyun stilini yapılan analizler arttıkça yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz. eğer championship'de yaptıklarını ligimizde de yapabilirse tam olarak ihtiyaç duyduğumuz tarz oyuncu diyebiliriz.

    bu adam norwich'e 11 milyon eu'ya transfer olmuş ve norwich'de çok da başarılı bir oyun ortaya koymuş. haliyle pazarlığın başlangıç noktası bu rakamın bir miktar üstü olacaktır. yani sara'yı 7-8 milyon eu'ya alabilmen için umut kırıcı bir sezon yaşamış olması gerekirdi.

    şimdi galatasaray'a maliyeti 18 milyon eu. haliyle şampiyonlar ligi'nde başarılı olduğu taktirde bu defa pazarlığın başlangıç noktası da bu rakam olacaktır.

    ama diyelim ki oyuncuyu satmayacaksın. bence eğer futbolun en pahalı mevkilerinden biri olan 8 numarayı 5 sene boyunca 18 milyon eu'ya doldurabiliyorsan çok da pahalı bir transfer sayılmaz. bizim başımıza ne geldiyse ucuza alıp çok performans beklediğimiz adamlardan geldi. oliveira'nın galatasaray'a kattığı ve maliyetini hesaplayabiliriz mesela. 1 sene kullandık adam ıskartaya çıktı. üstüne nbombele denedik. kerem demirbay aldık. aynı mevkiye her sene adam ihtiyacı duyuyoruz. aldığın adamı da hemen gönderemiyorsun ve maaş şişkinliği yaratıyor bir yandan. çoğunun maaşı maşallah yüksek bonservis taksidi gibi. yani kullanamadığın oyuncuya maaş ödemek de müthiş maliyet. totalde hesaplarsan 5 sene sonra oraya harcadığın para galatasaray'ı büyük sıkıntıya sokar. uefa kupasından beri galatasaray'ın 8 numarası sıkıntılıdır. istisnaları melo - selçuk ikilisinin özellikle ilk senesi ve fernando reges - ndiaye'li ilk sezon. yani totalde 2 sezon oh be ne biçim 8 numaramız var diyebildim ben senelerdir. oysa isminden kollektif bir tiksinti var biliyorum ama adnan polat zamanında 5 milyon eu'yu verip emre belözoğlu'nu transfer etse adamın futbol ömrünü de hesaplarsak belki maaşlarla beraber 60-70 milyon eu para hatta çok daha üzeri cepte kalacaktı.

    nitekim gomis'in gönderilmesinden sonra yaşanan süreçte bunu forvet hattında da tecrübe ettik. bir bölgeyi yarım yamalak doldurmaktansa hiç doldurmamak belki de daha iyi.

    evet keşke her transferimiz torreira gibi fiyat-performans açısından efsane olsa. fakat böyle transferler her zaman çıkmıyor insanın karşısına. orta saha oyunun kalbi. burada iyi olursan aldığın, sahadaki her adamın performansı ve değeri artacaktır.

    oyuncu analizlerini de izliyorum. genelde bu tarz analizlerde biraz reyting kasılıyor. yani herkes iyi şeyler duymak istiyor ve çoğu zaman da analiz yapanlar bu isteği karşılama konusunda yüksek motivasyon sahibi oluyorlar. fakat sara analizlerde anlatılan adamı bize izlettiği taktirde ben 5 sene boyunca 8 numara ihtiyacımızı giderir diye düşünüyorum. mesela devamlılığı olan 25 yaşında bir fred düşünün. zaten böyle bir adamın normal fiyatı 15-20 arasıdır eğer herkesten erken keşfetmediysen. fenerbahçe de yaklaşık 13 milyon eu bonuslarla da 15 milyon eu harcadı fred'in 30 yaşındaki haline. ben maliyetine çok takılmıştım. fakat 5 sene istikrarlı olarak aynı performansı sergilese şimdi gayet uygun transfer diye bakıyorum. sara brezilya'da bile 11 milyon eu etmiş bir futbolcu. o noktada da başarılı olduğu taktirde bu transferi pek pahalı bulmuyorum.

    mesela ben jelert'e de iyi bonservis ödendi. oyuncunun defolarını dinlediğimde ve oyun yapımıza uygunluğunu değerlendirdiğimde kuvvet konusundaki zaafiyetinden endişeliyim. beni maliyet açısından çok daha fazla geren bir transfer.

    mesela stopere 9 milyon eu verilir mi? sezonun yarısında oynamamış davinson'u bu gün satsan en azından 3 katı para sokuyorsun kasaya.

    özetle bu tarz polemikler 25 yaşındaki adam için çok boş geliyor bana. biraz esnek düşünmek lazım. galatasaray hava gibi, su gibi ihtiyaç duyduğu bölgeye yaptı yatırımını. heyecanla ilk maçını bekliyorum...
App Store'dan indirin Google Play'den alın