• 2687
    26 mart 2024 avusturya türkiye maçında gözüktüğü üzere kalitesi olan ama tek başına yetmeyen takımdır. isim bazında kaliteli gözükmemize rağmen taktiksel ve fiziksel bağlamda uyumlu bir kullanım gerçekleştiremiyoruz. burada özellikle sorunun menejer, takım futbolcusunun illa sahada olmasını isteyen taraftar kafası ve siyaset olduğunu öncelikle anlamamız gerekiyor.

    en basit örneği arda güler üzerinden verebilirim. bu futbolcu sırf real madrid'de diye kesin oynamalı ve değerlendirilmeli gözüyle bakılıyor. gerçekten yetenekli bir futbolcu olmasına rağmen fiziksel olarak yetersiz. en kötü örnek ise cenk özkaçar, hani bu futbolcu nasıl milli takıma alındı, veya alındıysa hangi kafayla sol bek oynatılıyor anlamak güç. menejeri iyi çalışıyor diye düşünüyorum.

    orta sahada yeterlilik sorunundan bahsedilmiş ama sorun kurgusal diyebiliriz. bir kere elinde kaptan yaptığın hakan çalhanoğlu varsa düzen registalı olmalı. ayrıca bu düzende oynayacaksan önünde sadece salih onun da önüne arda koyarsan orta saha dün akşamki gibi elek olur. burada taktiksel ve fiziksel dengeyi öne koyduğumuzda, ayrıca kulüplerde genelde 4 lü defans sistemleri de terich edildiğinden şöyle bir kadro iş görecektir.

    -------------------mert günok-------------------
    ferdi-----çağlar(ozan)------apokerim---rıdvan(mert müldür)
    ------------------hakan çalhanoğlu-------------
    ---------salih(ismail)---------------orkun------
    irfan c.(arda)--------------------------kenan yıldız
    -------------------barış a.(enes ü.)-------------

    bir teknik direktör olmasam da özellikle milli takım gibi kısa süre birbiriyle antrenman yapan bir ekipte futbolcu özelliklerinin de benzeşmesi gerektiğini düşünüyorum. mesela arda ve irfan can'ın oyun tarzı aynı role uygun olabilir. keza barış alper ve kenan da uyumlu, kerem de içeri katederek uyum sağlayabilir.. stoper için ozan ve çağlar birbirini ikame edebilecek durumdalar. forvet biraz şansa bakıyor, enes toparlarsa en azından cenk ile benzer rolde oynayabilirler ama barış'ın fizik gücü ile premiere league'de antrenman yiyecek enes de aynı role oturabilir. mevkisel olarak eş ikame olmasa da kaan da orkun'u kıvırabilir. en uyumsuz gözüken mevkiler hakan çalhanoğlu ve ferdi'nin yedekleri. mesela zeki ve ferdi'nin oyun stillerinin alakası yok. hakan'a ise yedek olmaya en yakın oyuncu milli takıma alınamayan kerem demirbay.

    uzun lafın kısası bizim avrupa şampiyonasında başarımızı belirleyecek esas denklem taktiksel ve fiziksel uyum olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın