• 6
    yakın tarihte josef de souza dias'ın 4 eylül 2022 ankaragücü beşiktaş maçı sonrası seyirciye tokat atması olayında uygulanmıştır. ilgili pfdk kararı:

    --- alıntı ---
    beşiktaş a.ş. sporcusu josef de souza dıas hakkında, 04.09.2022 tarihinde oynanan mke ankaragücü-beşiktaş a.ş. spor toto süper lig müsabakasında, sportmenliğe aykırı hareket nedeniyle sevk yapılmış ise de, kırmızı kart görmüş olması nedeniyle fdt'nin 94/4. hükmü bağlamındaki otomatik cezası dışında ayrıca ceza tayinine yer olmadığına
    --- alıntı ---

    mevzuat gereği otomatik verilen kırmızı kart cezası dışında ceza verilmemesine rağmen beşiktaş olayda meşru müdafa olduğu gerekçesiyle itiraz etmiş; tahkim kurulu:

    --- alıntı ---
    somut olayda sporcunun takım arkadaşlarına yönelik taraftarın saldırısını bertaraf etmek amacıyla taraftara müdahale etmesi eyleminden dolayı sporcu, sportmenliğe aykırı davranış nedeniyle pfdk'ya sevk edilmiş, pfdk tarafından sporcunun meşru müdafaa halinde olması nedeniyle herhangi bir ceza verilemeyeceğinden ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir. dosya içerisinde sunulan maç görüntülerinden de sporcunun eylemini meşru müdafa halinde gerçekleştirdiği konusunda kurulumuz da görüş birliğine varmıştır.
    --- alıntı ---

    şeklinde karar vermiş. ilgili tahkim kararında yeni talimat öncesi verilen kararların sadece olaysal değerlendirilebileceği ve içtihat niteliği taşımadığı da belirtilmiş. dolayısıyla emsal olabilecek tek karar, josef de souza kararı.

    17 mart 2024 trabzonspor fenerbahçe maçı olayları açısından kritik mesele ortada kırmızı kart olmaması. dolayısıyla maç görüntüleri üzerinden somut olayın özellikleri, oyuncunun eylemi, saldırının boyutu ve devam etme ihtimali üzerinden değerlendirme yapacaklar. olaya karışan oyuncuların tek tek incelenmesi gerekiyor. tabii ki öncelikle sevklere bakmak lazım. uygun maddelerden sevk yapılmazsa ceza almazlar. hukuk bizde kamuoyu baskısına göre şekillendiği için fenerbahçe'nin ligden çekilmesi gibi saçmalıklarla suyu bulandırmaya uğraşıyorlar.

    bir de meşru müdafa kavramı üzerinden dönen "yatak odası" saçmalığı var. hırsızı yatak odasında vurursanız ceza almazmışsınız falan filan. aman diyim buna güvenip kimseyi vurmayın başınıza iş alırsınız. yatak odama giren hırsızı kovalamış biri olarak söylüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın