resim
Dazet Wilfried Armel Zaha
Takım:Galatasaray
Mevki:Sol Kanat
Yaş:31
Boy:1.80
Uyruk:Fildişi Sahili
  • 2859
    --- alıntı ---

    "sol kanatta oynamayı tercih ederim. ancak hocamızın ihtiyacı olan, tercih ettiği bölgede takımın iyiliği için oynamalıyım. benden o pozisyonda oynamam istenirse tabii ki oynadım. daha önce oynadığım bir pozisyon."

    --- alıntı ---

    3 ekim 2023 manchester united galatasaray maçı öncesi basın toplantısında bir soru sorulmuş ve kendisi bu şekilde cevap vermişti. verdiği yanıt gerçek oldu. yani oyuncu sol kanatta oynamak istiyor ama takımın iyiliği için artık başka bir mevkide oynamak zorunda.

    zaha ile ilgili istatistikle yapılan iyi performans vurgusunu trabzonspor maçından beri görüyorum. ama bence bir önemi yok. çünkü gerçekten istatistik kendisi özelinde her şeyi doğru anlatmıyor.

    1- zaha'nın hafiften kaybolan bir atletizmi var. zaha sakatlık sonrası yaşının da biraz etkisiyle 2-3 sene önceki haline dönemedi. bu da kanattaki oyununu etkiliyor. ancak hızı ve çevikliği gerilese bile hala güçlü, dengeli ve top tekniği iyi olan bir oyuncu. 30'lu yaşlarında birçok kanat oyuncusu santrfora geçiş yapıyor. zaha için de vakit geldi. üstelik bildiği ve daha önce oynadığı bir pozisyon.

    2-zaha normalde topu ancak çizgide alabiliyor. ve ancak 2-3 adamı birebirde geçerse şut çekebilir. zaha özel önlem alınan bir futbolcu, rakipler ona çalışıyor. bu top kayıplarını arttırabiliyor. ayrıca sırtı dönük top aldığında da kolay marke ediliyor. zaha'nın oradaki boğuşması takımı yavaşlatabiliyor. eğer takımı yavaşlatıyorsan muhakkak verimli oynamak zorundasın. kerem de çok top kaybı yapıyor ama oyunu yavaşlatmıyor. birebirde ısrar etmiyor, topu ayağından hızlı çıkarıyor. kerem sol açıkta sadece top ayağındayken değerli bir oyuncu değil.

    3-zaha galatasaray futbol takımının en problemli yeri olan sol bek bölgesiyle hep önlü arkalı oynadı. defansa yardım etmeme gibi bir seçeneği yoktu. topu çektiğinde bekinden yeterince destek alamadı. orada çok oyuncu denendiğinden bir uyum da oluşmadı. okan buruk'un 10 numarasından ya da santrforundan beklediği şey stoperlere basmak. zaha için bu da soru işareti ama bek kovalamaktan daha kolay olur diye düşünüyorum.

    bunlar bana göre gerçekler. zaha sol kanatta gerçekten iyi oynuyor olsaydı biz herhalde başka bir şey düşünmezdik. sırf kerem yerine geçsin diye santrfora atmadık kendisini. ama bu tabi kerem'i de olumlu etkileyecektir. okan buruk kendisinden santrfor denemesini daha önce denemeliydi. ama tabi oyuncu da buna ikna olmalıydı. ben bundan sonra sol kanat oynayamaz demiyorum, elbette bazen oynayacak orayı. ama başta orhan uluca olmak üzere bazı yorumcularda "zaha hep iyiydi, eğer o iyi değilse kim iyiydi." gibi bir mantık çıkarımı var. bence bu külliyen yanlış. biz zaha'yı sadece birkaç maçta iyi gördük. en iyi maçı da trabzonspor maçıydı. topla daha az temas ettiği, 3 kişiyle değil 1 kişiyle boğuştuğu, topsuz alan koşusu atabildiği, arkadaşlarıyla daha yardımlaşarak oynadığı, sürekli pozisyona girdiği ve bitiricilik meziyetlerini gösterdiği bir santrfor zaha. bu önceki zahalardan farklıydı ve çok iyiydi. önceki zaha taraftar tarafından linç noktasına gelmiş bir zaha'ydı. kimse 1-2 hafta öncesini unutmasın.

    son olarak zaha-icardi denemesi de gelecektir muhtemelen. bu sezonu belirleyen bir şey de olabilir. inşallah da olur. icardi 9,5 numara, zaha 9 yani zaha'yı daha önde kullanmak bana mantıklı geliyor. bilmiyorum icardi ve okan hoca ne der.
App Store'dan indirin Google Play'den alın