• 18
    dün sözlükte muhteşem bir entry gördüm, önce bu yazının esin kaynağı olan o entry'i bırakayım: (bkz: #3805847)

    sonra o entry'nin yaptığı çağrışımlarla şunları yazdım: (bkz: #3805861)

    şimdi konuyu biraz daha açmak istiyorum. algı yönetimi o kadar güçlü bir silah ki, gerçekleri muazzam şekilde örtüyor ve insanların zihnini dehşet seviyede bulandırıyor.
    fenerbahçe hep sesi çok çıkan taraf oldu türkiye'de. kendilerinin hep en güçlü, hep en başarılı, hep en büyük olduğunu öne sürdüler. anlattıklarına göre asıl büyük kulüp onlardı, biz sadece geçici (ve şaibeli) bir lale devri yaşıyorduk ve onlar eski hallerine dönünce bizim esamemiz okunmayacaktı.

    peki gerçekler böyle mi? ve o çok özlemle andıkları efsane dönemleri tam olarak ne zamana tekabül ediyor?

    son 9 yılda bir tane bile şampiyonluk kazanamamışlar. bu sürede trabzonspor, başakşehir ve beşiktaş bile şampiyon olmuş. bunlar olamamış.

    90lı yılları tek bir şampiyonlukla kapatmışlar.80li yıllardaki şampiyonluk sayıları sadece 2. buralarda da nal topladıkları açık.

    diyeceksiniz ki o zaman 60ları ve 70leri çok ciddi domine etmişlerdir de ondan bu kadar büyük sanıyorlardır kendilerini. 70li yıllardaki şampiyonluk sayıları toplam 4. aynı dönemde galatasaray ve trabzonspor da 3er şampiyonluk kazanmış. 60lar da aynı. fenerbahçe 4, galatasaray ve beşiktaş 3'er şampiyonluk. daha geri gidemiyorum çünkü lig bitti mk. *

    gelelim saymadığım tek döneme. 2001-2014 arası. burası fenerbahçe'nin en güçlü, en başarılı, en efsane olduğu iddia edilen dönem. burada fenerbahçe'nin 6 şampiyonluğu var. galatasaray'ın ise 5. araya 2 kez beşiktaş, 1 kez bursaspor girmiş. yani ligin başından beri rakiplerini ezip geçtikleri, en yakın rakibe fark attıkları, on yılın beşini şampiyon tamamladıkları hiçbir dönem yok. hiç yok. daha komik bir veri paylaşayım: bunların şampiyonluk serisi yok! galatasaray'ın 4 sene üst üste, beşiktaş ve trabzonspor'un 3 sene üst üste serileri var. fener'in en iyi serisi 2 yıllık. 2004'ten 2007'ye 4 yılda üç şampiyonlukları var en kayda değer başarı olarak. o seride de 2006'da araya galatasaray girmiş ve seri 2008'de yine galatasaray tarafından bitirilmiş. en iyi oldukları dönemde bile en büyük rakipleri galatasaray'ı ezememişler. hatta galatasaray o ölü haliyle bunların altın çağını tabiri caizse piç etmiş. *

    şimdi gelelim kısa bir galatasaray verisine. 70'lerde başlayıp 80'lerde sona eren 14 yıllık bir kuraklık dönemi var. tek rezilliğimiz bu. ondan öncesinde 15 yılda 6 şampiyonluk, üç büyüklü bir lig için fena değil. iyi de değil, normal. ama ligin en büyüğü olmadığımız açık. kuraklık sonrasında ise zurnanın zırt dediği yere geliyoruz: 37 yılda 17 şampiyonluk. bu süreçte fener 8 şampiyonluk alabilmiş. beşiktaş 9. arada çok net çalınan en az 3-4 şampiyonluğumuz olmasına rağmen galatasaray = fenerbahçe + beşiktaş. 90'larda 10 yılın altısını şampiyon bitirmişiz. fener'in en efsane olduğu dönem olan 2000lere 3 şampiyonluk sıkıştırıp fener'in domine etmesini önlemişiz. 2010'larda 10 yılda 5 şampiyonluk yaşamışız. 2020'lerin ilk senesinde şampiyonluk nasıl çalındı zaten biliyoruz, buna rağmen 23'te yine kupaya uzanmışız.

    özal dönemine, şikeye, karanlık konulara hiç girmiyorum bakın. sadece sonuçları konuşuyorum.

    görüldüğü üzere, tarihin en büyük, en efsanevi, en dehşet takımı fenerbahçe lig tarihinin yarısında rezil rüsva olmuş. başarılı olduğu dönemde de gayet normal bir lig büyüğü performansı sergilemiş. galatasaray ise lig tarihinin yarısından fazlasını domine etmiş. ama algı ne? fener oo çok büyük. eskiden süperdi, siz bilmezsiniz. hangi eskiden? "kanka ben vapuru kaçırdım benim yerime rakipten emrullah bey oynasın" ciddiyetinde oynanan 59 öncesinde mi? onun için mi o halı saha maçlarını şampiyonluk saydırmaya çalışıyorsunuz mk?

    bu istatistikleri yüzlerine vurunca fenerliler en çok ikinciliğin kendilerinde olduğunu, dolayısıyla şampiyonluk yarışında en çok kendilerinin bulunduğunu ve bunun da onları en güçlü yaptığını söylüyor. ah algı , ah algı. bu argüman zaten saçmalık. kulüplerin dinamikleri, şike ve teşvik faktörleri, oyun kültürü gibi bir sürü faktör bunu ciddiye almamı engelliyor. ikincilik sağlıklı bir şekilde ölçülemez. bizim takım şampiyon olamayacağını düşününce ligi bırakıp diğer yıla odaklanıyor mesela. bunu nasıl sağlıklı ölçebiliriz? sadece algı kasıyorlar bununla da. e geriye ne kalıyor? derbi galibiyetleri. onun nasıl geldiğini de canlı canlı gördük 24 aralık 2023 fenerbahçe galatasaray maçında. gerçi onca pisliğe rağmen yine de kazanamadılar. *

    çok uzadığı için diğer konuyu çok kısa keseceğim: fenerliler sürekli "eskiden appiahlar anelkalar alırdık şimdi bla bla" diye algı kasıyorlar. onda da referans verdikleri tüm oyuncular 2001-2007 arasından mk. beşiktaş'ın 2 yıllık şanlı tarihi gibi bir şey. aziz yıldırım iyi oyuncu getirmeyi de hagi, popescu, jardel gibi oyuncular getiren galatasaray'dan öğrenmişti zaten. lan bunlar ilie'nin kardeşini aldı mk nazire olsun diye. herif futbolcu muydu hala bilmiyoruz. birkaç yıllık bir lale devri yüzünden türkiye'ye en büyük futbolcuları kendilerinin getirdiğini iddia ediyorlar. bomboş bir algı bu da.

    algılarıyla ciddi ciddi tartışmanın alemi yok. bence galatasaray bundan sonra bu camiaya direkt deli muamelesi yapmalı, mustafa cengiz'in "mental gelişimi fetüste durmuş" cümlesi gibi tavırlarla "sizin nereniz büyük mk" diye aşağılamalı. başka hiçbir tavrı hak etmiyorlar. sadece bağırıyorlar. o kadarını stadyumlarının yanındaki derede yüzen kurbağalar da yapıyor zaten.
App Store'dan indirin Google Play'den alın