• 605
    türkiye ayağı gibi globalde de abartılı piyasa değerleri vermeye ve ayrımcılık yapmaya devam eden site. ister kabul edin ister etmeyin transfermarkt değerlemesi birçok yerde baz alınan bir değerleme ve bunu artık iyice suistimal ettiklerini görüyorum.

    aralık ayı güncellemeleriyle birlikte piyasa değeri 100 milyon euro'nun üstünde olan futbolcu sayısı 16'ya ulaştı. o aralıkta olmayı hak eden futbolcular tabi ki var ama declan rice (110m€), federico valverde (100m€), harry kane (110m€) gibi isimler gerçekten bu değerleri hak ediyor mu? harry kane unique bir golcü ama adam 30.5 yaşında yahu. declan rice'ı da çok beğeniyorum ama sırf arsenal ona o kadar bonservis verdi diye değeri o olmak zorunda mı? valverde de elit bir oyuncu ama 100 milyon euro etmez, etmemeli.

    güncel en değerli oyuncular listesi şu linkten incelenebilir:
    https://www.transfermarkt.com.tr/...pieler/marktwertetop

    100 milyon euro değerin altındaki oyuncularda da abartı işler var. örneğin evan ferguson çok iyi bir gelişim içinde ve adından sürekli söz ettiriyor ama 65 milyon euro piyasa değeri var. daha bu çocuğun premier lig'de 2000 dakikası bile yok. bu arada bahsi geçen oyuncular için "piyasa değeri 85m değil 25m olmalı" gibi absürd bir iddiam yok. ama bu değerlemeler bir miktar fazla. özellikle premier lig'deki piyasanın yüksekliği gözle görülüyor. bu kulüpler yüksek bonservis ücreti ödeyebiliyor diye oyuncunun piyasa değeri yükselmemeli. premier lig'den, başka bir lige oyuncu transfer olduğunda %90 ihtimalle o oyuncunun değerini düşürmek zorunda kalıyorlar çünkü piyasa değeri transfer olduğu lig için abartı kalıyor. premier lig değerlemelerinin ve bonservislerinin balon olduğu zaten buradan anlaşılıyor.

    ayrıca kamuoyu genelinde, bir oyuncunun piyasa değerinin çok yüksek kaldığı algısı yerleşirse de dramatik düşüş yapmakta bir beis görmüyorlar. örneğin yaklaşık 1 sene önce 75m€ değere ulaşan antony'i tak diye 35m€'ya düşürdüler. keza wesley fofana da 1 senede 65m€'dan 32m€'ya düşürülmüş. bu denli büyük sıçrayış ve düşüşler normalleşmemeli. evet futbolda büyük yükseliş ve düşüşler var ama zaten tam da bu yüzden fazla uçulmamalı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın