• 856
    özellikle oyun olarak mağlup olduğumuz bir maçı geride bıraktık. bunun birçok sebebi olabilir. taktik anlayışlar, psikolojik sebepler, anlık konsantrasyon kaybı ya da overmotivation gibi...

    ancak bugünkü maçta çok dikkat çeken ve golle sonuçlanan pozisyonlardan bahsetmek istiyorum. bu pozisyonların ana kahramanları genellikle tanguy ndombele ve scott mctominay ikilisiydi. bununla birlikte torreira'nın da aşırı motivasyondan ve fazla sorumluluk almaktan dolayı dikkat kaybı neticesinde alanını ve oyuncusunu kaybetmesi son derece etkili idi.

    özellikle dikkat çeken husus mctominay'in, ndombele üzerinde kurmuş olduğu ağır üstünlüktü. henüz maçın 6. saniyesinde onana'nın vurduğu uzun topta ikilinin kafaya çıkması sonucu ndombele'nin yere yığılması zaten olacakların ön habercisiydi.

    1
    yediğimiz ilk golle başlayalım. pozisyonun başında bu ikili yine kafa topuna çıkıyor ve kazanan mctominay oluyor.
    https://gss.gs/aiS.jpg

    bu mücadeleden sonra mctominay, ndomdeleyi adeta topla beraber metrelerce sahanın uç köşesine doğru sürüklüyor. ndombele'nin kendisine herhangi bir müdahelesi bile bulunmuyor.
    https://gss.gs/Sqz.jpg

    ardından mctominay topu bindiren antony ile buluşturuyor. antony'de merkezde bomboş olan fernandes'e topu aktarıyor. torreira çok uzakta olduğu için bruno'ya müdahele edemiyor. sonradan yetişse bile marke etmiyor. (bu arada zaha'nın bekini takip ederek ceza alanı içini savunmaya geldiğine dikkat çekelim.)
    https://gss.gs/Klq.png

    ardından bruno fernandes, hojlund ile duvar pası yapıp topu sol kanattaki garnacho'ya aktarıyor ve o da topu ağlarla buluşturuyor. 0-1

    2
    şimdi yediğimiz ikinci gole geçelim. burada torreira'nın görevi olmamasına rağmen ziyech'in kontrol ettiği shaw'a pres yapması ve anlık taç itirazından dolayı bruno fernandes'i unuttuğuna dikkat çekmek zorundayım. zaten bruno'nun şutu golle sonuçlanıyor. 0-2
    https://gss.gs/gXr.png

    3
    ardından üçüncü gole geçelim. burada tamamıyla hatalar silsilesi baş göstermiş durumda. ön alan presinde takım hiç organize değil. ancak dikkat çeken husus torreira'nın, zaten icardi ve ziyech'in arasında sıkışacak olan amrabat'a karşı uygulamaya çalıştığı başına buyruk presi hatalar zincirinin ilk parçası. bundan dolayı tominay bomboş kalıyor.
    https://gss.gs/rXa.png

    ardından tominay'e pres yapmak için abdülkerim defans çizgisinden fırlıyor ve hikaye başlıyor.
    https://gss.gs/ji3.png

    tominay hiç beklemeden yine antony'e oynuyor ve bu andan itibaren mctominay'in half-space'e doğru dunkirk'te alman askerlerden kaçan ingilizleri anımsatan koşusu başlıyor. (bu arada zaha asisti yapacak beki takibi bırakıyor. n'dombele ise vücudunu koşu için ikna etmeye çalışıyor.)
    https://gss.gs/SaU.png

    sonrası malum. antony, zaha'nın bekine topu oynuyor. o da tominay'i görüyor ve gol oluyor. 1-3

    yediğimiz gollerin incelemesi bu şekilde idi. ben abdülkadir ve torreira'nın üzerinde aşırı sorumluluk biriktiği için karar alma mekanizmalarında bazı durumlarda ayarsızlık olduğunu seziyorum. bu süper lig maçlarında cezalandırılamasa bile şl seviyesinde yanıtsız kalmıyor.

    ayrıca hücumdaki aksiyomlarımıza değinemedim. orada da ziyech ve mertens'in uzun driblingler sonucu boşa kaçan sacha boey ile oynamak yerine fevri birkaç şutlarının olduğu kanaatindeyim.(belki hoca bunu söylemiştir. bilemeyiz tabii).

    sacha boey'un üçüncü bölgedeki kararları eleştiriliyor ancak bu kadar uzun mesafeyi katettikten sonra çok fazla topla buluşturulamadan dönmek oyuncunun motivasyonunu düşürebilir. manu'nun attığı gollerde neredeyse atağa çıkan tüm oyuncuların topla buluştuğuna dikkat edelim. yani boşa atağa çıkan kimse olmuyor. bu da oyuncuların ekonomik enerji harcamalarına sebep oluyor. bizde ağırlık merkezi fiziki kuvvet bakımından sacha boey'a kaymış durumda.

    teknik-taktik değerlendirmelerim bu kadar. umarım takım ön alan presini yaparken daha bilinçli yapar ve bununla birlikte hücum aksiyomlarında tüm oyuncularını kullanmaya çalışır. bu şekilde olursa daha başarılı bir takım oluruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın