• 5
    tavan bütçe, geliştirmeler için jeton sistemi, motor gelişimlerinin dondurulması gibi araç gelişimlerinin önündeki engeller başlangıcı iyi yapan redbull'un 5 sene boyunca rahatsız dahi edilemeden şampiyon olmasını sağladı. soran olursa bu düzenlemeler güya griddeki rekabetçiliği artıracaktı.

    90'larda adrian newey williams ve mclaren ile sezon başında tur başına 1 saniye hızlı araç yapardı. ferrari gerekirse yıl içinde 400 500 milyon dolar harcar michael schumacher gecesini gündüzüne katar sabahlara kadar fiorano'da test sürüşü yapar sezon içinde rakibine yetişir sonlara doğru şampiyonluk için çekişirdi.

    artık test yasak, rüzgar tüneli kullanımı kısıtlı, ne kadar süre bilgisayarlı tasarım yapacağın sınırlı, araca kaç tane geliştirme yapabileceğin sınırlı. simülatör diye bir zırvalık var bildiğin bilgisayar oyunundan hallice.

    bir kere konsepti tutturan en az 5 sene domine ediyor. tutturamayana da geçmiş olsun. kapat dükkanı git. öndekilere yetişmen için sana f1 imkan tanımıyor. en fazla yapabileceğin en öndekini taklit edip onu 1 adım geriden takip etmek * *

    kısacası f1'de en iyi araç ile en iyi sürücü aynı takımda olduğu vakit aşırı sıkıcı oluyor. yine de mesela verstappen aston martin'de stroll red bull'da olsaydı tarihi bir sezon olurdu esasen.

    yarışlar ise herkesin tam gaz gittiği sınırları zorladığı her pilotun her turu mükemmel şekilde atmak zorunda olduğu eski günlerden çok uzak. arabalar 2-3 saniye daha hızlı gidecek performansa sahipler sadece lastikleri, motoru bilmemneyi "korumak" için bu tempoyu pilotlar yap(a)mıyor. viraja olması gerektiğinden biraz daha hızlı girdiğin vakit eskiden yarış senin için bitiyordu bugünse en fazla lastik azıcık fazla aşınır tur başına 0.1 saniye kaybedersin. yoksa koskoca senna, schumacher çok kere spin atıp kaza yaparken verstappen hamilton gibi pilotların kırk yılda bir hata yapıp duvara vs. girmeleri çok mükemmel sürücü olmalarından ötürü değil. bu değişim de süpriz faktörünü bitirdi,

    ayrıca geriye düşen favori arabaya kimse savunma yapmıyor artık. pilotlar ne de olsa beni geçecek lastiimi koruyayım derdindeler. eskiden olsa boku yemiştin schumacher'i hakkinen'i arkasında gören pilot şan şeref için ölümüne savunurdu. tüm bunlar tabii favorilerin daha kolay kazanmasını sağlıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın