• 3380
    pazarlamanın birinci kuralı target market'i yani hedef kitleni oluşturmaktır. burada demografik yapılardan yararlanırsın. örnek olarak veriyorum lane bryant denim markası sadece overweight kadınlara yönelik kot pantolon yapar. adamların müşteri olarak seçtiği kitle budur. ürünün fiti, modeli, özellikleri hep o gruptaki kadınların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda geliştirilir.

    şimdi bizim gs store denilen dünyanın en başarısız oluşumunun yaptığı şeye bakarsak ne hedef kitleye göre ürün geliştirme var, ne güncel fiyat politikası var, ne de trend oluşturma var. açalım:

    hedef kitle: en çok alış veriş yapan kitle üniversite öğrencileri ve çocuklar. sonra iş güç sahibi 25-60 yaş aralığı %90'ı erkek çalışan ve maddi seviyesi bir tık daha iyi olan grup. o zaman ben burada ürün gamı geliştirirken tek tarz ürün yapamam. çocuklara ayrı, gençlere ayrı, çalışan orta yaş grubuna ayrı ürün yapmalıyım. kolay mı değil, yapılamaz mı, süper ötesi yapılır, neden peki, çünkü pazarlama dünyasında satmaya çalışmadığın talebin arzdan yüksek olduğu tek alan olabilir bu taraftar mağazaları.

    fiyat politikası: ben çıkarıp 1.000 tl çok sevdiğim bir t-shirt'e verebilirim. ama üniversite öğrencisi bir genç bunu veremez. onun giyeceği şeyi sürümden kazanacak şekilde daha ucuz materyallerle daha düşük fiyat politikası ile, bana satacağın ürünü daha yüksek kaliteyle daha yüksek fiyattan satacaksın. tutup da tek mont yapıp bunu 6.000 tl'den satarsan o montların hepsi elinde patlar. seneye outle olarak satmaya çalışır, stok maliyeti yüklenir, enflasyondan dolayı bu senenin bütün karını 2 üründe yersin.

    trend oluşturma: wgsn diye bir site vardır. bütün tasarımcılar oraya girer en trend ürünler ne, önümüzdeki yılın moda rengi, tarzı, fiti ne olacak bakar ve koleksiyonlarını ona göre oluşturur. yani trend neyse ona uyarsın ve talep edilecek ürünleri hazırlarsın. bizim takımın en trendi ne? icardi. ulan elinde dünya starı var ona uygun bir biblo yap, anahtarlık yap, duvar resmi yap, adam gibi t-shirt yap ne yaparsan yap para kazanmama ihtimalin yok. hele hele çocukların alabileceği şeyleri yap merkez bankası gibi para sayma makinesine ihtiyacın olmazsa adım ailecek değil. tutup da bir resmini basıp aha t-shirt yaptım dersen küfürü yersin.

    velhasılı kelam burası 10 yıldır söylerim galatasarayın en başarısız yönetilen tarafıdır. arpalıktır. milyonlarca dolar para kazandırabilecek potansiyeli varken yazık edilmektedir. ben olsam bütün mağazaların kapatır, sadece istiklale ve stadyuma açar, sonra sadece lisans satarım. formayı pumaya, nevresimi taça, ayakkabıyı ona, t-shirtü buna, oyuncakları şuna vs vs vs. en az 20 milyon dolar sadece bu işten para kazanılmazsa gelin istediğinizi söyleyin. kemiksiz.

    sabah sabah başlığı görünce sinirlerim zıpladı yine. hiç bir şey bilmiyorlarsa versinler storu bana bari ben yöneteyim. bunun 5 katı karlılık yapmazsam ne olayım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın