• 644
    https://gss.gs/NfU.png

    tarihi her konuda baştan aşağı yalanlar içeren sitedir. mesela şu milli küme ile alakalı bir yalana cevap vermek istiyorum. aynı zamanda bu konuda bilgi sahibi olmayan kardeşlerimiz de bilgilensinler. şimdi fb resmi diyor ki "fakat daha önemlisi ise; 1959’dan sonra oynanmaya başlayan, bugünkü adıyla süper lig’in ilk 8 sezonundan 7'si de sadece 3 şehrin (ankara, istanbul, izmir) takımlarıyla oynandı, sadece 1960-1961 sezonunda adana demirspor üç büyük kentin dışından gelerek ligde yer aldı. diğer kent takımlarının ilk 8 sezonda süper lig’e katılımına izin verilmedi".

    süper ligin ilk 8 sezonundan 7 tanesinin 3 büyük il takımıyla oynanmasıyla, bu 3 büyük il takımlarının milli kümede yer alması birbirinden farklıdır. süper lige profesyonel olan ve alt ligde ilk 3'e girip katılmaya hak kazanan her takım katılabiliyor yani bu 2 şart sağlandığı sürece süper lig türkiye'nin 81 ilinin tamamının katılımına açıktır. oysa milli kümede, talimatnamesinde de yazdığı üzere sistematik dışlama söz konusudur. yani bu turnuvanın sadece istanbul, ankara ve izmir takımlarıyla oynanıp geri kalan adana, trabzon, bursa, eskişehir gibi diğer bölgesel liglerdeki hiçbir takımın kabul edilmemesi kararlaştırılmıştır milli küme kurulurken.

    fenerbahçe’nin iddia ettiği gibi ilk 8 yıl boyunca üç şehir dışında mücadele eden tek takım adana demirspor. peki ilk 8 yılın ardından ligde mücadele eden ve bu üç şehre ait olmayan takım kim? sezon 1966-1967 sezonu. takım eskişehirspor. ankara, istanbul ve izmir takımları dışında bir takım. eskişehirspor’dan sonra istanbul, ankara ve izmir takımlarının hegemonyasını kıran diğer takımlar 1967-1968 sezonunda bursaspor ve mersin idman yurdu oldu. bursaspor 1963 yılında kurulmuştu. mersin idman yurdu ise 1925 yılında kurulmasına karşın 1959 yılında kurulan ligde ilk kez 1967-1968 sezonunda mücadele etmeye hak kazanmıştı.

    neticeye gelirsek görüldüğü gibi 1959 yılında kurulan süper ligde sadece şu illerin takımları mücadele eder diğer takımlara izin verilmez gibi bir durum ne ilk sekiz yılda ne de sonrasında söz konusu değildir. profesyonel bir lig oluşturulduğu için sadece profesyonel takımlar kabul edilir. 1960-1961 sezonunda adana demirspor’un hak ettiği gibi hak eden diğer şehir takımları da ligde mücadele edebilir. ilk 8 yılında ağırlıkla istanbul, izmir ve ankara takımlarının mücadele etmesinin sebebi ise anadolu takımlarının çok büyük bir kısmının amatör olarak mücadele etmesi ve tff’nin yürüttüğü kampanya ile anadolu’da ancak 1965 yılı ve sonrasında profesyonel takımların kurulmasıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın