• 35
    red oranlarının oldukça yükseldiği schengen vizesi başvuruları, abd'ye kaçak geçiş sayısındaki inanılmaz yükseliş sonrası meksika uçağından indirilen türk vatandaşları, ipe sapa gelmez insanlara dağıtılan vatandaşlıklarla türkiye cumhuriyeti pasaportuna sahip birinin aslında kim olduğunun belirsizliği, ortadoğululaşmayı bile isteye bir süreç haline dönüştürmüş devlet ve toplum yapısının bir yansıması yaşandı.

    aynı dönemde festivallerden, ödül törenlerinden veya akademik etkinliklerden davet alan vatandaşlarımız bile vize alamaz hale geldi. yurtdışına eğitim amaçlı gitmek isteyen öğrenciler dahi haftalarca, aylarca vize başvurusu yapamaz hale geldi. bunun için whatsapp, telegram grupları kuruluyor ülkede. başvurular tekrar açıldığında bayram yerine dönüyor ortalık.

    ingiltere'nin takındığı tutum zorumuza gidiyor; ancak artık gelişmiş ülkeler nezdinde potansiyel bir mülteci adayı olduk. uygar medeniyetler seviyesine erişmeye çabalamak yerine 3. sınıf bir ortadoğu vatandaşı damgası yer hale geldik. türkiye'denim dediğinde uyruğunuzun ne olduğu sorusu olağan hale geldi. adamlara isim - soyisim değiştirme hakkı bile verdiysen elin oğlu da şüphelenir.

    dünkü maç özelinde takımımıza çıkarılan zorluklar elbette kabul edilemez. ancak değinmek istediğim şey, toplum olarak artık bu muameleye maruz bırakılmamız.

    aynı şekilde karşılık verelim deniyor da bizim ab ülkeleri ile yaptığımız ikili anlaşmalara bakarsak adamlar kimlikle türkiye'ye seyahat etme hakkı kazanırken biz üçün birini alıyoruz. ismine de ikili anlaşma diyoruz. turizm gelirleri azalır, ingilizler tepki gösterir, kamuoyu oluşur korkusuna bile burada benzer bir hamle yapmaya cesaret edemeyiz bence.
App Store'dan indirin Google Play'den alın