• 47212
    ülke futbolu üzerine;

    bu sezon çıktığı tüm resmi maçları kazanmış bir fenerbahçe ile bu sezon çıktığı tüm resmi maçlarda namağlup durumda olan galatasaray...

    henüz hala erken olsa da gerek kadro kalitesi, gerek performans anlamında bu iki takımın makası açtığı aşikar.

    bu ligin rekabetle ilgili sorunu ne play-off ne de play out. şimdi size iki tane soru soracağım; halil dervişoğlu adında hayli yetenekli bir futbolcu var, bu oyuncu herhangi bir anadolu takımında oynayıp büyük fark yaratabilir mi? öte tarafta geçen umut nayır adında milli bir santrafor var, herhangi bir süper lig takımında oynayıp çift haneli gol sayısıyına ulaşabilir mi? (geçen sene küme düşen ümraniyespor'da 18 gol atmıştı)

    eğer bu iki soruya verdiğiniz cevap; evet ve evet ise sorunu büyük ölçüde tespit etmiş oluruz.

    3 çok büyük bir rakam gibi gözükmese de süper lig'de 20 takım olduğunu düşündüğümüzde her takımın ilk 11'inde oynatması gereken toplam yerli futbolcu sayısı 60 eder, yedek kulubesiyle birlikte bu sayı +100 olur. peki bu ülkede gerçekten kalifiye 60 tane yerli futbolcu var mı?

    milli takım havuzundan devam edelim; gerçekten elit seviyede olan 10-15 milli oyuncumuz zaten avrupa'da oynuyor. geri kalanları ise önce fenerbahçe ve galatasaray paylaşıyor demin bahsettiğim üzere bu takımlar yedeklerine bile halil, umut, barış, mert müldür gibi isimleri alıyorlar. ardından bir postada beşiktaş ve trabzonspor paylaşıyor. yani milli oyuncu havuzu, avrupa, fb, gs, bjk ve ts filtrasyonundan geçtikten sonra geriye ne kalmışsa; 16 takım bütçeleri dahilinde onları paylaşıyor.

    aslında bu kural en çok anadolu kulüplerine zarar veriyor. bakın çok eski değil kuralın olmadığı dönemde; salih uçan alanyaspor forması giyiyordu ve ligi 4. sırada bitirdiler. irfan can kahveci gibi bir değer başakşehir'de oynuyordu şampiyon oldular. sivasspor'un kadrosunda mhy vardı ligi 4. sırada tamamladılar. örnekler çoğaltılabilir ama bugünün kuralında bu yada benzer kalitedeki isimlerin tamamı 4 büyük takıma dağılmış üstelik bir çoğu da kulübe oyuncusu..

    özetle; daha fazla türk oyuncu oynasın diye bir kural getiriyorsun fakat 16 takımda oynayanlar asla milli takıma seçilmeyecek kalitede isimler olurken, gerçekten milli takımda oynama ihtimali olan potansiyeller 4 büyüklerin yedek kulubelerine hapsoluyor.

    belçika'dan getirdiğiniz yetkililerin e-mail adresini verin, ben tüm bunları sunum haline getirip paylaşayım. eğer bunun ardından hala; "evet, sizin yapmanız gereken play-off" derler ise yemin ederim o sistemin en büyük destekçisi ben olacağım.

    timur alican doğmaz, hastalık bu futbol
App Store'dan indirin Google Play'den alın