• 1128
    hakem işine el atması gereken kurum. avrupa'nın hemen hemen her liginde hakemlere dair irili ufaklı şikayetler var. bunun önüne tamamen geçmenin bence tek yolu uefa'nın olaya dahil olmasıdır. şöyle ki, avrupa'nın en iyi 15 veya 20 liginin hakem atamaları ve planlamasını uefa yapmalı. en iyi liglerden hakemleri toplayıp, atamaları lige göre farklı bir milliyetten hakem atayarak çözebilir.

    misal ingiltere'den gelecek hakemler premier lig harici maçları yönetmeli. almanya'dan gelen hakemler bundesliga harici maçları yönetmeli. eğitim, kontrol ve puanlama uefa tarafından yapılacağı için hakem standartları birbirine çok yakın olacaktır.

    yerel alt ligleri yerel hakemler yönetmeli. uefa buraların da kontrolünü sağlayıp hakemler arasında küme düşme çıkma uygulamasına gitmeli. örneğin türkiye'den çağrılan 9 hakem triosundan puanı en düşük olan küme düşmeli, tff 1.ligden puanı en yüksek olan hakem üçlüsü ise uefa klasmanında yer almalı. ayrıca hakem puan ortalaması en yüksek olan ülkelerden daha fazla hakem kadroya alınmalı. bildiğin ülke puanı uygulamasının hakem versiyonu.

    ben ancak bu tip bir projeyle hakem şikayetinin avrupa genelinde minimuma düşeceğine inanıyorum. ak göt kara göt anca böyle ortaya çıkar.

    (hakem hataları uefa organizasyonlarında da oluyor ama dünyanın en az hakem hatası olan organizasyonları da uefa'nın turnuvaları.)
App Store'dan indirin Google Play'den alın