• 39
    vardır, olmaya da devam edecektir, ama...

    ama bu konuda anlamadığım birkaç nokta var. futbolcu neden ıslıklanır? bence bu sorununun cevabı "takım neden desteklenir?" sorusunun cevabıyla paraleldir. siz tayland'da yaşayan bir real madrid taraftarıysanız real madrid'i başarılı olduğu için desteklersiniz. dolayısıyla real madrid başarısız olduğunda kendinizde yuhalama hakkı görürsünüz. ancak futbolun tutkulu olduğu yerlerde bu motivasyon bambaşka olabilir. soruyorum, galatasaray taraftarı galatasaray'ı neden destekler? bizim gibi bu işin tutku olduğu yerlerde bu mesele farklıdır. taraftar ile saha arasında bir gönül bağı vardır. ve futbolcular özellikle bu "gönül bağına" zarar verecek, yakışmayacak performans gösterdiklerinde ıslıklanırlar. neredeyse her dilde (bu gönül bağına sahip diğer kültürleri de kapsayarak) "formayı çıkarın çıplak oynayın" diye bir tezahürat vardır mesela.

    burada farklı bir parantez olarak, galatasaray taraftarı, özellikle son 20 senedir bu tutkulu kültürde biraz farklılaşan bir grup olmaya başladı. özellikle üst üste başarıların da gelmesiyle lisedeki "eleştiri kültürü" taraftara da yayılmaya başladı. bu şu noktalardan normal, elbette galatasaray başarılı oldukça destekleyeni çok olacak, çocukların kalbini fikrini değiştirecek, arkasına daha da büyük bir kitleyi alacak. ancak stada giden taraftarın en büyük motivasyonu her zaman saha ile tribün arasındaki o gönül bağı olacak(tı). şu anda tribünde gördüğümüz ise başarı açlığı oluşan taraftarın bu gönül bağına yaptığı ihanet. yanlış anlaşılmasın, "taraftar cefa çeker, ne olursa olsun bağırır" demiyorum. ancak siz bu takımı "stadının boyasız betonunu gördüğünde bile içi kıpı kıpır olacak şekilde" sevmiyorsanız, belki de bu takımın size verebileceği şeyler sizin beklediklerinizden farklıdır, yine de kimsenin galatasaray'lılığı bana kalmaz tabi.

    velhasıl, futbolcu ıslıklanabilir, gerektiğinde ıslıklanmalıdır da. ancak siz bir his takımıysanız bu kriter asla üst üste 3-5 pas hatası yapmak, form düşüklüğü yaşamak veya sahada yetersiz kalmak değildir, hiçbir zaman da olamaz. bir karar vermek gerekiyor, biz bu takımı seviyor muyuz, destekliyor muyuz?
App Store'dan indirin Google Play'den alın