• 18
    tff'nin oncelikle bir iletisim uzmanina ihtiyaci var burasi kesin. arkasindaki dusunce aciklanmadan kamuoyuna sunulan anket genis bir tepkiye neden olmus gozukuyor.

    oncelikle, 80 milyonluk ulkede playoff sistemi ile sampiyonun belirlenmesi turkiye'nin ayibidir ama gunumuz ekonomisinde bir zorunluluk veya en azindan gecici bir cozum de olabilir. soyle ki;

    birinci problem yayin havuzu geliri ki bundan en cok zarar gorenler buyuk takimlar. son yillarda tl'nin de deger kaybetmesiyle, uzerine malum covid-deprem gibi turlu nedenlerle 20 takimla oynadigimiz ligde artik yayin geliri 20'ye bolunuyor ve buyuk takimlarin elde ettikleri gelirler avrupadaki rakiplerinin bir hayli gerisinde. mesela 2011-2012 senesinde galatasaray yaklasik 40 milyon dolar havuz geliri alirken gecen sene 8 milyon euro alabilmis. 2011-2012 sensinde bu yana gelirin en azindan ikiye katlamasi belki 100 milyonlari bulmasi gerekirken gunumuzde 5'te birine dusmus. bunun etkisini zaten 18. siralara kadar gerileyen ulkenin avrupa siralamasinda gorduk gecen yillarda. paranin futbolda ne kadar onemli oldugunu hepimiz biliyoruz artik.

    20 takimla ligi oynamak demek, 20 takim kuracak kadar kaliteli futbolcu antrenor, altyapi, stad vs demek. sadece futbolculari bile dusunsek 20 carpi ortalama 25 futbolcudan 500 futbolcuya odeme yapmak demek. belki buyuk takimlar bir nebze iyi futbolcular almayi becerebilecekler peki kucuk takimlar kaliteli yuzlerce futbolcu bulabilecekler mi? maalesef ulke futbolunun bu ekonomisi yok.

    burda alt baslik olarak yabanci kurali 'da onemli. haliyle hepimiz yeterince kaliteli yerli futbolcu olmadigi icin yabanci sinirlamasi olmasin istiyoruz ama ligi 20 takimla oynamaya devam ederek ulke futbolu olarak 20 takim kurabilmek icin yuzlerce yeterli kalite de olmayan yabanci futbolcuya odeme yapmak zorunda kaliyoruz. sonucta ulke futbolunun kisitli miktarda urettigi gelir bir sekilde ulkeye faydasi olmadan kalitesi sinirli olan yabanci futbolcularin cebine gitmekte ulke futboluna faydasi olmadan ulke disina cikmakta.

    sahsi gorusum ve bir cok kisinin de katildigi gibi super lig takim sayisi dusmeli hem de belki de ciddi sekilde dusmeli. belki'de abartarak 10 takima falan dusmeli cunku kaliteli futbol uretebilecek takim sayisi gunumuzde ulke ekonomisinde 10'u gecmez ulkede.

    fakat takim sayisini bu kadar dusurursek yayinci kurulus bunu kabul edecek mi? sonucta yayinci kurulusa ciddi sekilde az sayida mac vermis olabilecegiz ve haliyle yayinci kurulusta haliyle daha az mac daha az yayin geliri diyecektir.

    sanirim tff ya da isbirligi yapti danismanlar herkes icin win win olabilecek bir cozum ureterek, bakin sizin futbolda yeterince para yok, parayi bu kadar dagitmayin, takim sayisini azaltin boylelikle takimlarinizin ekonomisi de gucu de artacaktir. play off sistemi kurarsaniz yayinci kurulusu da ayni sayi da mac vermis olursunuz kimse zarar gormez demistir. ayrica guclenen takimlariniz avrupa da daha basarili olacak ve burdan da gelirleniz artar demistir.

    elbette play off sisteminde; normal sozonda kazanilan puanlarin playoff grubunda yariya dusmesi gibi anormal bir durum var genelde uygulanan. sistem yine punalra yariya indirilmesi seklinde mi planlaniyor bilemiyorum ama, isin bu kismi belki de futbolun dogasina en aykiri durum. belki de alternatif bir yolla puanlar yariya dusurulmeden orjinal puanlar uzerine bir play off grubu kurulabilir veya baska bir yontem de bulunabilir.

    okan hoca gecen sene deprem felaketi sonrasi playoff gundeme geldiginde bu sene olmaz ama seneye konusabiliriz demisti. play off aslinda buyuk takimlarin ya da avrupa da oynayan takimlarin faydasina olabilir. sene basinda avrupaya yogunlasirken ligde yasanabilecek kayiplar play off grubunda telafi edilebilir ki okan hoca da bence bunu dusunuyordu "play off'u gelecek sene icin konusalim" derken.

    basin mensuplari, yorumcular, youtuberlar vs takim veya mac sayisinin dusmesini kendi isleri acisinda istemiyor olabilirler ama biz taraftarlar acisinda gorundugu kadar kotu olmayabilir hatta avrupa kupasi isteyen galatasaray taraftari icin daha da iyi de olabilir.

    kisisel gorusum herkes kadar negatif degilim en azindan bir gorelim onerilen sistmei noktasinda.

    tabi ki bunlar bir tarafimizdan yapilan yorumlar. en iyisini, en akil karari, klubun kendisi kendi ic birimleriyle dusunup degerlendirip karar verecektir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın