resim
Hakim Ziyech
Takım:Galatasaray
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:31
Boy:1.80
Uyruk:Fas
  • 378
    kariyerindeki 452 profesyonel maçın 223'ünü on numara*, 110'unu sağ kanat* pozisyonlarında oynamış futbolcu. her ikisinde de iyi bir performans göstermesi, bunun yanında iyi duran top kullanma, adam eksiltme ve oyun kurucu özelliklerinin olması benim bu transfere olumlu bakmamı sağlıyor.

    22/23 sezonunda oynadığı maç sayısının az olmasının sebebi ise sanıldığı gibi sakatlık değil. bununla ilgili birkaç karşılaştırmalı görsel paylaşmak isterim;

    hakim ziyech'in sakatlık geçmişi
    https://gss.gs/DBW.png

    mauro icardi'nin sakatlık geçmişi
    https://gss.gs/3ry.png

    dries mertens'in sakatlık geçmişi
    https://gss.gs/PXN.png

    görüldüğü üzere ziyech geçen sezon 1 maç dinlendirilme harici sakatlık kaynaklı herhangi bir maç kaçırmamış. bir önceki futbol sezonunda ise iki farklı sakatlıktan toplamda 4 maç kaçırmış. geçen sezonki şampiyonluğumuzda önemli roller oynayan icardi bu süreçte toplam 6, dries mertens ise 3 maç kaçırmış. yani oyuncuyu sakat olduğu için oynamadı sanmak yanlış. çünkü görüldüğü üzere bizim şampiyonluk yolunda emeği olan iki futbolcumuzdan daha fazla sakatlık geçirmemiş. yalnız 20/21 sezonunda 6 kalça sakatlığı ve 8 diz sakatlığı olmak üzere kaçırdığı 14 maç var. bu bir futbolcuyu kronik sakat yapıyorsa aynı sezon içinde zaniolo'nun 63 maç kaçırdığını eklemek isterim. nicolo nasıl ki hiçbirimizin gözünde kronik sakat değilse, ziyech'e de bu yaftanın vurulması abestir.

    bir başka konu ise al-nassr kulübünün oyuncu imza aşamasındayken son anda oyuncunun sakatlığı sebebiyle transferden vazgeçmesi. aşağıda linkini bıraktığım haberde ise şu ifadeler kullanılmış: al-nassr kulübü oyuncuyla daha önceden anlaştığı şartları, oyuncuya daha az ücret teklif etmek suretiyle değiştiriyor. bunu takiben yayılan, oyuncunun transferinden diz sakatlığı problemleri olduğu için vazgeçildiği haberlerine karşılık ziyech'in hepimizin bildiği, "knee problems right?" paylaşımı geliyor zaten.
    https://gss.gs/sTa

    peki ziyech neden geçen sezon chelsea formasıyla yalnızca 24 maça* çıktı?
    chelsea, 22/23 sezonunun başında ziyech'e o sezon planlarında oyuncunun yer almadığını belirtiyor. ara transfer sezonunda oyuncu paris saint-germain ile her konuda anlaşıyor. yalnız bizim kevin grosskreutz olayında olduğu gibi paris tersten fakslıyor ve transfer sezonu sona ermeden oyuncunun transferi için gerekli evrakları yetiştiremiyor. bunun üzerine oyuncu bazı maçlarda süre alsa da çoğunlukla ya kadroya alınmıyor ya da kadroda olsa dahi vakit bulamıyor.

    10 nisan 2023 tarihli bir haberde eski bir futbolcu olan frank lebouef ziyech hakkında şu ifadeleri kullanıyor: "ziyech mutlu değil ve oynamak istiyor. ne zaman fas milli takımı için oynasa dünyanın en iyi futbolcusu oluyor fakat ne zaman chelsea için oynasa üzgün ve kayıp gibi görünüyor. onun başka bir takıma gidip hala ajax'ta gördüğümüz o ziyech olduğunu bütün dünyaya göstermesini isterim."
    aynı ifadelerin benzerini joe cole da kullanmış ziyech için. oyuncunun fas milli takımında çok mutlu ve güler yüzlü olduğunu, premier ligin ona çok agresif kaçtığını, ajax gibi takımlar için mükemmel bir oyuncu olduğunu söylüyor.

    yani olay sakatlıktan ziyade çok sevilen florya suyu muhabbetine daha yakın aslında. saha içi eleştirilerine elbette hiçbirimizin bir şey deme hakkı yok. oyuncunun kalitesini, oyun yapımıza uygunluğunu vesaire sabaha kadar konuşup tartışabiliriz. ama oyuncu hakkında kronik sakatmış gibi konuşmak bana çok adil gelmiyor.

    sondan bir önceki paragrafta bahsettiğim haberlerin linkleri:
    https://www.football.london/...er-transfer-26668758
    https://gss.gs/NVT
App Store'dan indirin Google Play'den alın